Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bakłażan duszony z pomidorami, przyprawiony pastą curry

Bakłażan duszony z pomidorami, podkręcony ostrą, czerwoną pastą curry. Nie ma nic lepszego i prostszego na chłodniejsze dni i wieczory. 

Bakłażan duszony z pomidorami – składniki na 4 porcje

  • 1 średni bakłażan
  • 3 duże, słodkie pomidory
  • 2-3 cebule
  • 1/2 saszetki czerwonej pasty curry (1 czubata łyżka) – lub innej np zielonej, żółtej, masaman, panang. Jeżeli lubicie pikantne dania wykorzystajcie czerwoną pastę i dodajcie do potrawy jeszcze jedną łyżkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 200 ml gorącej wody
  • 80-100 ml koncentratu pomidorowego

Jeżeli zamiast przecieru pomidorowego chcecie użyć passaty to nie wlewajcie do dania wody. Ta zawarta w przecierze (passata) wystarczy.

Warzywa podajcie z kaszą, ryżem lub bezglutenowym makaronem. Trochę zielonego do nich też nie zaszkodzi. Sprawdzą się liście szpinaku, sałata rzymska a nawet drobno siekane liście jarmużu. Te ostatnie możecie śmiało wrzucić do garnka lub na patelnię do duszących się warzyw.

.

Bakłażan duszony z pomidorami – przygotowanie

Czas przygotowania – około 45 minut. Danie możecie przygotować na głębokiej patelni lub w większym garnku.

  1. Bakłażana pokrójcie w kostkę (rozmiar 1×1 cm lub 1,5×1,5 cm będzie ok)
  2. Pomidory sparzcie, obierzcie i też pokrójcie w kostkę
  3. Na dno naczynia wlejcie olej i jeszcze na zimny wsypcie pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Włączcie grzanie i poczekajcie aż cebula się zeszkli
  4. Teraz jest czas na pastę curry – „podsmażcie” ją z cebulą – niech puści aromat
  5. Wlejcie do nich gorącą wodę i wsypcie kostki bakłażana – pod przykrywką mogą się dusić około 5 minut
  6. Po tym czasie przełóżcie do naczynia z warzywami pomidory i koncentrat – ewentualnie jeszcze podlejcie wszystko wodą jak będzie jej za mało. Warzywa powinny się w niej dusić przez jeszcze 15-20 minut – do czasu kiedy wyczujecie widelcem lub własnymi zębami, że bakłażan zmiękł.

Duszone warzywa podawajcie z zielonymi liśćmi i dowolnie wybranymi dodatkami. Ja upodobałam sobie jedzenie takich jednogarnkowych dań z kaszą gryczaną.

.

Uwagi na zakończenie

Jeżeli zostanie Wam porcja lub dwie to przechowujcie ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku lub słoiku. Tak wytrzyma nawet do 3 dni.

Potem możecie odgrzać ją w garnku, na patelni albo w mikrofali – co kto ma pod ręką i jakie ma preferencje. Ja wolę odgrzewać dania w garnku – zamiast oleju dolewam do nich wody – w ten sposób unikam przypalenia.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

Wymieszajcie wszystkie składniki – tak smakują najlepiej

bakłażan duszony z pomidorami

.

Po inne pomysły na lunch i kolację sięgajcie do kategorii Fit przepisy.
.
.