Bakłażan duszony z pomidorami, przyprawiony pastą curry
Bakłażan duszony z pomidorami, podkręcony ostrą, czerwoną pastą curry. Nie ma nic lepszego i prostszego na chłodniejsze dni i wieczory.
Spis treści
Bakłażan duszony z pomidorami – składniki na 4 porcje
- 1 średni bakłażan
- 3 duże, słodkie pomidory
- 2-3 cebule
- 1/2 saszetki czerwonej pasty curry (1 czubata łyżka) – lub innej np zielonej, żółtej, masaman, panang. Jeżeli lubicie pikantne dania wykorzystajcie czerwoną pastę i dodajcie do potrawy jeszcze jedną łyżkę
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 200 ml gorącej wody
- 80-100 ml koncentratu pomidorowego
Jeżeli zamiast przecieru pomidorowego chcecie użyć passaty to nie wlewajcie do dania wody. Ta zawarta w przecierze (passata) wystarczy.
Warzywa podajcie z kaszą, ryżem lub bezglutenowym makaronem. Trochę zielonego do nich też nie zaszkodzi. Sprawdzą się liście szpinaku, sałata rzymska a nawet drobno siekane liście jarmużu. Te ostatnie możecie śmiało wrzucić do garnka lub na patelnię do duszących się warzyw.
.
Bakłażan duszony z pomidorami – przygotowanie
Czas przygotowania – około 45 minut. Danie możecie przygotować na głębokiej patelni lub w większym garnku.
- Bakłażana pokrójcie w kostkę (rozmiar 1×1 cm lub 1,5×1,5 cm będzie ok)
- Pomidory sparzcie, obierzcie i też pokrójcie w kostkę
- Na dno naczynia wlejcie olej i jeszcze na zimny wsypcie pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Włączcie grzanie i poczekajcie aż cebula się zeszkli
- Teraz jest czas na pastę curry – „podsmażcie” ją z cebulą – niech puści aromat
- Wlejcie do nich gorącą wodę i wsypcie kostki bakłażana – pod przykrywką mogą się dusić około 5 minut
- Po tym czasie przełóżcie do naczynia z warzywami pomidory i koncentrat – ewentualnie jeszcze podlejcie wszystko wodą jak będzie jej za mało. Warzywa powinny się w niej dusić przez jeszcze 15-20 minut – do czasu kiedy wyczujecie widelcem lub własnymi zębami, że bakłażan zmiękł.
Duszone warzywa podawajcie z zielonymi liśćmi i dowolnie wybranymi dodatkami. Ja upodobałam sobie jedzenie takich jednogarnkowych dań z kaszą gryczaną.
.
Uwagi na zakończenie
Jeżeli zostanie Wam porcja lub dwie to przechowujcie ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku lub słoiku. Tak wytrzyma nawet do 3 dni.
Potem możecie odgrzać ją w garnku, na patelni albo w mikrofali – co kto ma pod ręką i jakie ma preferencje. Ja wolę odgrzewać dania w garnku – zamiast oleju dolewam do nich wody – w ten sposób unikam przypalenia.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
Wymieszajcie wszystkie składniki – tak smakują najlepiej
.
Po inne pomysły na lunch i kolację sięgajcie do kategorii Fit przepisy.
.
.