Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wege kuchnia nie musi być ani trudna, ani nudna. Rozpocznij przygodę z roślinną kuchnią, bazując na moich przepisach wegetariańskich. Daj porwać się kolorom, smakom i aromatom! Obiecuję – nie znajdziesz tu nudny, a każdy z wegetariańskich przepisów przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom.

Przepisy wegetariańskie

Warzywa duszone z tofu i pastą miso | zdrowy obiad i kolacja

Warzywa duszone z tofu i pastą miso to mój sposób na wyjadanie resztek z lodówki przed kolejnymi zakupami. Zasada jest jedna – do garnka wrzucacie warzywa, które akurat macie pod ręką. W przepisie podpowiem Wam jak prosto podmieniać rośliny. A całe danie przygotujecie w około 30 minut.

Miodowe brownie bez pieczenia | bezglutenowe

Na tym blogu desery stanowią mniejszość. A powodem takiego stanu rzeczy są śniadania, które w 95% jadam na słodko.  Jeden słodki posiłek dziennie (no dwa, gdy policzymy jeszcze 2-gie śniadanie również podane z owocami) wystarczy. Korzystajcie zatem z tego wyjątkowego przepisu na bezglutenowe, wegańskie, miodowe brownie, które potrzebuje jedynie 10 minut na przygotowanie. 

Wegański twarożek z kurkumą i wędzoną papryką plus kilka słów o soi

Ten wegański twarożek z tofu, przyprawiony kurkumą i wędzoną papryką, jest doskonałym dodatkiem do chleba. To pomysł na wytrawne śniadanie i lekką kolację. A robi się go w zaledwie 10 minut. Sami zobaczcie.

Placek z warzywami | koreańskie inspiracje

Ten placek z warzywami, inspirowany koreańskim przepisem wypatrzonym na YouTube, będzie ciekawą opcją na obiad lub kolację w chłodne dni. Wrzućcie do niego dowolne warzywa, te które akurat macie w kuchni, dodajcie trochę mąki, wody, wszystko wymieszajcie i usmażcie. To jest aż takie proste.

Wegański paprykarz z kaszą jaglaną

Ten wegański paprykarz świetnie smakuje na ciepło – wyjadany prosto z miseczki. W takiej sytuacji śmiało możecie go traktować jako samodzielne danie – zawiera wszystkie potrzebne makro składniki. Jadany na zimno może być smarowidłem do chleba. A przygotowanie? Zobaczcie jakie jest proste i szybkie.

Wegańskie naleśniki owsiane | pomysł na szybkie śniadanie

Najczęściej smażę placuszki śniadaniowe – są mało skomplikowane i zawsze wychodzą. Ale czasami mam ochotę na większą formę. Taką, która nadaje się do zwijania, smarowania, przekładania – czyli na naleśniki. Tym razem mam dla Was pomysł na wegańskie naleśniki owsiane.

Wiosenny jadłospis na jeden dzień

Truskawki, szparagi, pierwsze ogórki małosolne – oto przedsmak nadchodzącego lata. Zobaczcie jak można je wkomponować we wiosenny jadłospis na jeden dzień. Wegański dodam.

5 nowych przepisów na truskawkowe smoothies

Właśnie mamy na nie sezon. Skorzystajcie z tego. Wyciśnijcie z tych małych owoców witaminy, antyoksydanty, minerały i miksujcie truskawkowe smoothies na śniadanie. Przed Wami pięć nowych pomysłów na truskawki na śniadanie.

Szparagi w sosie orzechowym | danie gotowe w 10 minut

Dzisiaj mam dla Was kolejny sezonowy hit. Szparagi w sosie orzechowym podkręconym pikantną pastą curry. Danie błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i niebanalne w smaku. Polecam na obiad i kolację – nie tylko w upalne dni.

Orzeźwiający napój kawowy z owocami

W dobrej jakości ziarnach kawy, jasno lub średnio palonych, wyczuwalne są owocowe nuty smakowe i cytrusowe aromaty. Właśnie je warto wykorzystać podczas łączenia kawy z potrawami jak również do przygotowania kawowych napojów, nie tylko tych zawierających mleko. Dzisiaj mam dla Was przepis na niebanalny napój kawowy z owocami, który orzeźwi Was w upalne dnia.

Przepisy wegetariańskie – pomysły na dania z warzywami z roli głównej 

Przepisy wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Miliony ludzi decyduje się jeść mniej mięsa, drobiu i ryb, zastępując je większą ilością warzyw. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie sięgają po przepisy wegetariańskie. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych, inni z powodów religijnych, niektórzy z pobudek etycznych, a jeszcze inni dlatego, że po prostu wolą nie jeść mięsa lub ryb. Niezależnie od tego, jaki jest Twój powód przejścia na dietę wegetariańską, oto moja kolekcja łatwych do wykonania wegetariańskich przepisów. Wszystkie te potrawy zawierają warzywa jako główne składniki. Dodatkowo, przepisy na wegetariańskie obiady są również zbilansowane, aby zapewnić Ci wszystko, czego potrzebujesz od dobrze zbudowanego planu żywienia.

Dania wegetariańskie – warzywne inspiracje

Pierwszym krokiem do stworzenia pysznych dań wegetariańskich jest wybór odpowiednich składników. Ważne jest, aby wiedzieć, które warzywa są odpowiednie dla diety wegetariańskiej, a których lepiej unikać. Ważne jest również, aby wiedzieć, które składniki można łączyć z różnymi produktami. Na przykład, niektóre warzywa dobrze komponują się z serem, podczas gdy inne sprawdzają się z bezmlecznymi alternatywami, takimi jak mleko kokosowe lub orzechy nerkowca. Dania wegetariańskie są często zdrowe i niskokaloryczne, ale ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki, które po prostu lubimy. Warzywa są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów takich jak np.: wapń. To czyni je idealnym wyborem dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Wegetariańskie obiady dla całej rodziny

Wiele potraw bazujących na warzywach, idealanie nadaje się jako główne danie obiadowe. Oto kilka szybkich pomysłów na zdrowe, smaczne i pożywne wegetariańskie obiady. Przyprawione curry z soczewicy i warzyw – aromatyczny obiad wegetariański, gotowany z soczewicą i dużą ilością przypraw. Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania danie. Możesz podać je z ryżem lub chlebem naan na pyszny i zdrowy wegetariański obiad. A może tacos z warzywami i fasolą? To popularny posiłek i możesz uczynić go całkowicie wegetariańskim, używając fasoli i warzyw zamiast mięsa. Możesz dodać swoje ulubione warzywa i połączyć je z fasolą kidney, uzyskasz wtedy smaczny i pożywny wegetariański obiad. Masz ochotę na zupę? Zupa z marchwi i soczewicy to świetny sposób na zachowanie zdrowia. Jest łatwa do wykonania, bardzo pożywna i możesz uczynić ją wegetariańską, używając soczewicy zamiast mięsa. Jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna!