Makaron z dynią i azjatyckimi przyprawami
Ten makron z dynią łączy w sobie smaki i aromaty naszych rodzimych warzyw z azjatyckimi przyprawami. Słodycz pomidorów i dyni z pikanterią korzenia imbiru oraz papryczki chilli. A do nich niebiański aromat trawy cytrynowej i limonki. Przygotujecie go w niecałe 30 minut i już nie będziecie mogli się od niego oderwać. Ostrzegam i obiecuję.
Spis treści
Makaron z dynią – składniki na 4 porcje
- 1 dynia hokkaido
- 1 biała cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 laska trawy cytrynowej
- 4-5 liści limonki kafir
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 limonka
- 1 małą papryczka chilli lub szczypta suszonych płatków chilli
- świeża kolendra
- 2 garście szpinaku
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
Makaron z dynią – przygotowanie
- Dynię pozbawcie gniazda nasiennego, obierzcie i zetrzyjcie na tarce (grube oczka) lub rozdrobnijcie ją w robocie kuchennym. Przydatny do tego jest robot wyposażony w ostrze w kształcie S. Taki sprawdza się też przy mieleniu hummusu czy orzechów na masło
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę a czosnek w plasterki. Imbir obierzcie i pokrójcie w większe kawałki – jeżeli nie lubicie smaku przegryzanego imbiru wyłówcie go później z potrawy
- Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę z czosnkiem i imbirem. Następnie przesypcie do nich startą lub siekaną dynię i chwilę smażcie. Wlejcie wodę, żeby warzywa się nie przypaliły.
- W kolejnym kroku wrzućcie do warzyw liście limonki kafir, trawę cytrynową przeciętą wzdłuż oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli
- Wlejcie mleko kokosowe – połowę puszki
- Teraz możecie zmniejszyć temperaturę i przykryć patelnię/garnek pokrywką. Miech się wszystko dusi do czasu aż dynie nie zmięknie – potrwa to około 10 minut. Sprawdzajcie od czasu do czasu i mieszajcie wszystko, żeby się nie przypaliło. Jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje i zacznie przywierać do dna dolejcie trochę wody.
- Jak już dynia będzie miękka wyciśnijcie do dania sok z połowy limonki, wymieszajcie wszystko.
- Na minutę przed końcem przełóżcie do warzyw szpinak, przemieszajcie wszystko – liście szybko zmiękną.