Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron z dynią i azjatyckimi przyprawami

Ten makron z dynią łączy w sobie smaki i aromaty naszych rodzimych warzyw z azjatyckimi przyprawami. Słodycz pomidorów i dyni z pikanterią korzenia imbiru oraz papryczki chilli. A do nich niebiański aromat trawy cytrynowej i limonki. Przygotujecie go w niecałe 30 minut i już nie będziecie mogli się od niego oderwać. Ostrzegam i obiecuję.

Makaron z dynią – składniki na 4 porcje

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 biała cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 4-5 liści limonki kafir
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 1 małą papryczka chilli lub szczypta suszonych płatków chilli
  • świeża kolendra
  • 2 garście szpinaku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
Do tego sosu ugotujcie makaron ryżowy lub ryż – po 80-100g (waga dla produktów suchych) na 1 osobę.
.

Makaron z dynią – przygotowanie

  1. Dynię pozbawcie gniazda nasiennego, obierzcie i zetrzyjcie na tarce (grube oczka) lub rozdrobnijcie ją w robocie kuchennym. Przydatny do tego jest robot wyposażony w ostrze w kształcie S. Taki sprawdza się też przy mieleniu hummusu czy orzechów na masło
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę a czosnek w plasterki. Imbir obierzcie i pokrójcie w większe kawałki – jeżeli nie lubicie smaku przegryzanego imbiru wyłówcie go później z potrawy
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę z czosnkiem i imbirem. Następnie przesypcie do nich startą lub siekaną dynię i chwilę smażcie. Wlejcie wodę, żeby warzywa się nie przypaliły.
  4. W kolejnym kroku wrzućcie do warzyw liście limonki kafir, trawę cytrynową przeciętą wzdłuż oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli
  5. Wlejcie mleko kokosowe – połowę puszki
  6. Teraz możecie zmniejszyć temperaturę i przykryć patelnię/garnek pokrywką. Miech się wszystko dusi do czasu aż dynie nie zmięknie – potrwa to około 10 minut. Sprawdzajcie od czasu do czasu i mieszajcie wszystko, żeby się nie przypaliło. Jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje i zacznie przywierać do dna dolejcie trochę wody.
  7. Jak już dynia będzie miękka wyciśnijcie do dania sok z połowy limonki, wymieszajcie wszystko.
  8. Na minutę przed końcem przełóżcie do warzyw szpinak, przemieszajcie wszystko – liście szybko zmiękną.
.
Tak przygotowany sos wymieszajcie z ugotowanym z ryżem lub makaronem ryżowym, i już na talerzu skropcie sokiem z limonki i posypcie liśćmi kolendry.
Smacznego i na zdrowie.
.
makaron z dynią
.