Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pudding jaglany słodzony daktylami

Pomysł na to śniadanie podsunęła mi moja rodzona siostra. Jej dzieci wręcz uwielbiają kaszę jaglaną w takiej wersji. I nic dziwnego – pudding jaglany słodzony daktylami można pokochać od pierwszego kęsa a potem chcieć go jeść codziennie na śniadanie.  

Pudding jaglany – składniki na 2 porcje

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 6-8 suszonych daktyli – w zależności od ich wielkości
  • 50 ml mleka (napoju) roślinnego – polecam kupować mleko bez dodatku cukru

Proponowane dodatki:

  • sezonowe, świeże owoce
  • prażone migdały
  • orzechy, migdały, nasiona
  • dżem, powidła

.

Pudding jaglany – przygotowanie

  1. Suszone daktyle zalejcie niewielką ilością wrzącej wody – taką, żeby je przykryła. I zabierzcie się za gotowanie kaszy
  2. Kaszę ugotujcie w proporcji 100 g kaszy na 200 ml wody – pod pokrywką, do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Może to potrwać około 10 minut – w tym czasie sprawdzajcie co się w garnku dzieje, łatwo kaszę przypalić. Po tym czasie zdejmijcie kaszę z kuchenki i zostawcie w garnku (nadal pod przykrywką) na kolejne około 10 minut. Kasza wchłonie wilgoć i jeszcze bardziej zmięknie
  3. Nie czekajcie aż wystygnie – jeszcze ciepłą kaszę przełóżcie do robota kuchennego.Przydaje się do tego robot z ostrzem w kształcie litery S.
  4. Rozgniećcie daktyle w wodzie, w której się moczyły i wrzućcie do kaszy.
  5. Wlejcie mleko i wszystko razem zmiksujcie – na gładką, jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta dolejcie odrobinę więcej mleka – i róbcie tak do czasu aż uzyskacie zadowalającą Was konsystencję jaglanego puddingu. Ja polubiłam gęsty.

Pudding świetnie smakuje sam – bez dodatków. Ale żeby Wasze śniadanie zawierało niezbędne witaminy, tłuszcze i minerały dorzućcie do niego świeże owoce, orzechy i ulubione nasiona.

.

Uwaga na zakończenie

Normalnie, na co dzień, kalorii nie liczę. Dlaczego? Bo jestem na to zbyt leniwa. Wolę 4x w tygodniu skatować się na zajęciach fitness niż liczyć codziennie kalorię w każdym ze zjadanych 5 a czasami 6 posiłków. Pisałam o tym już tutaj.

Jest jednak jeden produkt, na który zwracam na tym blogu uwagę – suszone owoce, w tym suszone daktyle. Warto zapamiętać, że zawierają one olbrzymie pokłady cukru a przez to i kalorii.

jeden suszony daktyl może zawierać nawet 45 kcal

więc jedna porcja puddingu (jak się postaracie i użyjecie 8 daktyli) może mieć nawet 236 kcal – razem z kaszą jaglaną. A jeżeli dorzucicie do niej jeszcze orzechy i nasiona to śniadanie dobije do 300-400 kcal.

I nie – nie ma w tym nic złego – jeżeli prowadzicie aktywny tryb życia, pracujecie fizycznie, codziennie ćwiczycie lub jesteście dziećmi, które rosną i mają większe zapotrzebowanie kaloryczne od dorosłych (względem wagi ciała). W innym przypadku nie polecam zajadać się tym puddingiem codziennie.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

pudding jaglany

.

Jeżeli macie pytania piszcie do mnie wiadomości na FB.

A inne przepisy na śniadania znajdziecie tutaj.

.

.

 
.