Dyniowe ciastka korzenne
Tak – znowu dynia. Ale przecież mamy na nią sezon i warto poszukać różnych sposobów na jej wykorzystanie. Nie tylko do kremowych zup czy pieczonych przekąsek. Te dyniowe ciastka w wersji wegańskiej są bardzo smaczne. Ale co najważniejsze – przygotujecie je w zaledwie kilkanaście minut.
Spis treści
Dyniowe ciastka
W swojej kuchni nie używam oleju kokosowego. Powód jest prosty i jak macie ochotę to możecie o nim poczytać w tym oto wpisie. A to właśnie olej kokosowy (tak samo jak masło czy smalec) sprawia, że ciastka wychodzą chrupkie i łamliwe.
W tym przepisie dodatkiem tłuszczowym jest olej rzepakowy więc w efekcie ciastka wyjdą chrupiące z zewnątrz ale miękkie i wilgotne w środku. Coś jak babeczki tylko pieczone w formie ciasteczek.
.
Dyniowe ciastka – składniki na około 12 sztuk
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki jaglanej
- 300 g puree z dyni piżmowej. Dynia piżmowa jest słodka i pachnąca. Zamiennie możecie wykorzystać dynię hokkaido
- 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do pieczenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do dyni – tu podaję link do mojego przepisu na tę przyprawę
- 40 g cukru trzcinowego – jeżeli chcecie upiec bardziej słodkie ciastka to wsypcie 50 g cukru czcinowego
.
Dyniowe ciastka – przygotowanie
- Nastawcie piekarnik na 180°C – bez termoobiegu ale z opcją opiekania z góry i z dołu
- W jednej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do dyni
- W drugiej misce połączcie dyniowe puree z olejem oraz cukrem trzcinowym
- Do mokrych składników stopniowo dodawajcie sypkie i mieszajcie łyżką aż się połączą. W efekcie uzyskacie gęste ale wciąż wilgotne ciasto
- Pomagając sobie łyżką w odmierzaniu równych porcji formujcie w dłoniach kulki i przekładajcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni zwilżajcie je zimną wodą
- Możecie dodatkowo, jeszcze przed upieczeniem, posypać ciastka niewielką ilością cukru
Czas pieczenia to 15 minut w 180°C
.
UWAGA na koniec
Ponieważ ten przepis zawiera proszek do pieczenia to nie polecam wyjadania tych ciastek jeszcze na ciepło. A osoby, które cierpią na problemy ze zbyt mają ilością kwasów żołądkowych powinny w ogóle zrezygnować z wypieków zawierających sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia.
.
.
Inne przepisy na słodkości i desery znajdziecie tutaj.
A po pomysły na wykorzystanie dyni klikajcie w ten link.
.
PS
Uprzedzę pytania – nie testowałam jeszcze tego przepisu z inną mąką. Jak tylko to zrobię to w tym miejscu wrzucę link do zupełnie innego, nowego, zmienionego przepisu.
.
.