Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowe ciastka korzenne

Tak – znowu dynia. Ale przecież mamy na nią sezon i warto poszukać różnych sposobów na jej wykorzystanie. Nie tylko do kremowych zup czy pieczonych przekąsek. Te dyniowe ciastka w wersji wegańskiej są bardzo smaczne. Ale co najważniejsze – przygotujecie je w zaledwie kilkanaście minut. 

Dyniowe ciastka

W swojej kuchni nie używam oleju kokosowego. Powód jest prosty i jak macie ochotę to możecie o nim poczytać w tym oto wpisie. A to właśnie olej kokosowy (tak samo jak masło czy smalec) sprawia, że ciastka wychodzą chrupkie i łamliwe.

W tym przepisie dodatkiem tłuszczowym jest olej rzepakowy więc w efekcie ciastka wyjdą chrupiące z zewnątrz ale miękkie i wilgotne w środku. Coś jak babeczki tylko pieczone w formie ciasteczek.

.

Dyniowe ciastka – składniki na około 12 sztuk

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 300 g puree z dyni piżmowej. Dynia piżmowa jest słodka i pachnąca. Zamiennie możecie wykorzystać dynię hokkaido
  • 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do dyni – tu podaję link do mojego przepisu na tę przyprawę
  • 40 g cukru trzcinowego – jeżeli chcecie upiec bardziej słodkie ciastka to wsypcie 50 g cukru czcinowego

.

Dyniowe ciastka – przygotowanie

  1. Nastawcie piekarnik na 180°C – bez termoobiegu ale z opcją opiekania z góry i z dołu
  2. W jednej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do dyni
  3. W drugiej misce połączcie dyniowe puree z olejem oraz cukrem trzcinowym
  4. Do mokrych składników stopniowo dodawajcie sypkie i mieszajcie łyżką aż się połączą. W efekcie uzyskacie gęste ale wciąż wilgotne ciasto
  5. Pomagając sobie łyżką w odmierzaniu równych porcji formujcie w dłoniach kulki i przekładajcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni zwilżajcie je zimną wodą
  6. Możecie dodatkowo, jeszcze przed upieczeniem, posypać ciastka niewielką ilością cukru

Czas pieczenia to 15 minut w 180°C

.

UWAGA na koniec

Ponieważ ten przepis zawiera proszek do pieczenia to nie polecam wyjadania tych ciastek jeszcze na ciepło. A osoby, które cierpią na problemy ze zbyt mają ilością kwasów żołądkowych powinny w ogóle zrezygnować z wypieków zawierających sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia.

.

dyniowe ciastka bok

.

Inne przepisy na słodkości i desery znajdziecie tutaj.

A po pomysły na wykorzystanie dyni klikajcie w ten link.

.

PS

Uprzedzę pytania – nie testowałam jeszcze tego przepisu z inną mąką. Jak tylko to zrobię to w tym miejscu wrzucę link do zupełnie innego, nowego, zmienionego przepisu.
.
.