Ciastka owsiane słodzone bananem | bez tłuszczu, bez proszku
Te ciastka owsiane słodzone bananem mogą być dobrą alternatywą dla klasycznej owsianki. Sprawdzą się jako drugie śniadanie albo przekąska w podróży. A do tego są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam upiec je od czasu do czasu.
Spis treści
Banan dobry do pieczenia
Bardzo często bananem zastępuję w swoich wypiekach cukier oraz jajka. Banan świetnie skleja pozostałe, sypkie składniki w przepisach i sprawia, że babeczki, gofry, placki śniadaniowe są przyjemnie wilgotne w środku. Nie rozgniatam banana na idealnie gładką masę – lubię jak w cieście pojawiają się jego grudki. To taki przyjemnie słodki akcent.
Banan ma w sobie sporą ilość potasu, cenny błonnik i potrzebne węglowodany. Ciastka słodzone bananem są zdecydowanie lepszym wyborem niż przemysłowo produkowane słodycze.
.
Ciastka owsiane słodzone bananem – składniki na 12 sztuk
- 200 g płatków owsianych – górskich, bezglutenowych
- 3 dojrzałe banany
- 1 płaska łyżka cynamonu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 100 ml mleka roślinnego
Dodatki – masło orzechowe do posmarowania
Użyłam masła z orzechów laskowych, które
- uprażyłam w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180°C
- pozbawiłam cienkiej łupinki – po uprażeniu wystarczy otrzeć o siebie orzechy a łupinka z łatwością odejdzie
- zmieliłam na gładkie masło w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy z masłem orzechowym sobie nie poradzi.
.
Ciastka owsiane słodzone bananem – przygotowanie
- W jednej misce rozgniećcie banany – im będą bardziej dojrzałe tym ciastka wyjdą słodsze. Polecam do rozgniatania użyć dłoni – taki mam ostatnio szybki sposób na banany.
- W drugiej misce wymieszajcie płatki owsiane z cynamonem i gałką muszkatołową.
- Teraz jest czas na połączenie suchych składników z mokrymi – do płatków przełóżcie rozgniecione banany i wymieszajcie wszystko łyżką.
- Następnie wlejcie do nich mleko roślinne i dokładnie wszystko wymieszajcie. Powinna wyjść z tego kleista, gęsta masa
Ciastka możecie upiec „na płasko” na papierze do pieczenia lub użyć do tego foremek do babeczek – ja tak zrobiłam.
Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180°C
Przed podaniem posmarujcie je masłem orzechowym. Dżem lub powidła też się sprawdzą.
.
Przechowujcie je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku – w te sposób nie wyschną i przetrwają do 3-4 dni.
.
.
Z pytaniami zapraszam na swoją stronę na FB.
A więcej przepisów na zdrowe desery znajdziecie tutaj.
.
.
.