Cynamonowe pancakes | wegańskie, bez cukru, bez tłuszczu
Tak niewiele trzeba. Wystarczy jedna, mała zmiana w tym oto przepisie aby z tego prostego ciasta powstały bajecznie pachnące, cynamonowe pancakes. Wegańskie, bez tłuszczu i do tego bezglutenowe, jeżeli wykorzystanie w nich płatki owsiane nie zanieczyszczone innymi zbożami.
Spis treści
Warto zamieniać i podmieniać
Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami a nawet ze składnikami głównymi podanymi w przepisach. Owszem – można przesadzić i nie zawsze efekt eksperymentów będzie Was zadowalał ale bez próbowania nie powstałby żaden nowy przepis.
Do początkowego przepisu, który podlinkowałam Wam we wstępie, wystarczy dodać cynamon a postawną cynamonowe placuszki. Jeżeli zamiast niego dosypiecie przyprawę piernikową w Waszych kuchniach zapachnie piernikowymi pancakes. Tak – to jest aż takie proste.
Zamiast płatów owsianych możecie użyć zbożowych a nawet jaglanych. Te ostatnie mogą zmienić konsystencję ciasta więc nie ręczę za to, że będzie się tak dobrze smażyć bez oleju jak na płatkach owsianych. Jak tylko spróbujecie zrobić te placuszki na innych płatkach niż owsianych dajcie znać w wiadomości na FB.
I jeszcze jedno – dla tych, którzy może jeszcze tego nie wiedzą. Owies nie zawiera glutenu ale polski owies jest zanieczyszczony obecnością innych zbóż stąd kupując polskie płatki owsiane nie można traktować ich jako w 100% bezglutenowe. Jeżeli unikacie glutenu to szukacie płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe.
.
Cynamonowe pancakes – składniki na około 12 sztuk
- 120 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 220 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się owsiane, migdałowe., sojowe. Wybierajcie napój bez dodatku cukru
- 2 dojrzałe banany – tu możecie przeczytać o tym, po czym rozpoznać dojrzałe owoce tropikalne
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatki:
- syrop klonowy
- świeże owoce – u mnie figi i brzoskwinie ponieważ zdjęcia do tego przepisu robiłam jeszcze we wrześniu (haha – wydało się z jakim opóźnieniem publikuję przepisy. Dodam, że nie wszystkie mają taką obsuwę i rekordzistą był ten wpis o Singapurze, który ukazał się 8 miesięcy po powrocie z tego cudownego miasta)
.
Cynamonowe pancakes – przygotowanie
- Do blendera kielichowego wlejcie mleko i wrzućcie kawałki obranych bananów.
- Zmiksujcie je na jednolitą, gładką konsystencję
- W kolejnym kroku wsypcie do blendera płatki owsiane i cynamon
- Miksujcie wszystko aż składniki połączą się i stworzą lejące się ciasto
- Dla wygody polecam przelać je do miski i z niej nakładać porcje na placuszki
Smażcie placki na patelni z nieprzywierającą powłoką, Dzięki niej nie będziecie musieli używać tłuszczu.