Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy to aromatyczne i bardzo pożywne danie. Dal łączy w sobie delikatność mleka kokosowego, wyrazistość przypraw oraz słodycz i lekką kwasowość pomidorów. To idealna opcja na chłodne dni i wieczory.
Spis treści
Dal z czerwonej soczewicy – składniki na 4 porcje
- 400 g czerwonej soczewicy (waga suchego produktu)
- 2 średnie cebule – ja wykorzystałam czerwone ale białe też się sprawdzą
- 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
- 1 puszka pomidorów – całych lub pokrojonych w kostkę
- 10-15 pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
- jedna puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 600-700 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego, do smażenia cebuli
Przyprawy:
- 4 czubate łyżeczki mielonego kuminu
- 3 czubate łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 2 czubate łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne – jeżeli lubicie ostre potrawy wsypcie 2 płaskie łyżeczki
Dodatki do wyboru:
- 400 g ulubionego ryżu (waga dla suchego produktu)
- świeża kolendra
- szczypior z dymką
.
Dal z czerwonej soczewicy – przygotowanie
- Ulubiony ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam gotować ryż bez woreczków ponieważ jest to zdecydowanie zdrowsza opcja. Tu przeczytacie dlaczego warto unikać BPA oraz jak prosto i szybko gotuje się ryż bez plastiku.
- W dużym garnku podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę – aż się zeszkli
- Wrzućcie do niej pokrojony w kosteczkę czosnek i wsypcie wszystkie przyprawy
- Jak tylko poczujecie ich aromat wlejcie do garnka mleko kokosowe oraz 400 ml wody
- Nie zwlekając wsypcie do garnka całą soczewicę i dokładnie wymieszajcie składniki
- Jak tylko danie zacznie się gotować wlejcie pozostałą wodę i poczekajcie aż soczewica ją wchłonie. Od czasu do czasu przemieszajcie potrawę – nie chcemy żeby się przypaliła
- Dopiero jak soczewica zmięknie wlejcie do garnka pomidory z puszki i wrzućcie pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Strączki gotują się wolniej w kwaśnym towarzystwie dlatego z pomidorami poczekajcie do samego końca
- Gotujcie danie jeszcze około 7-10 minut – niech składniki połączą się i przenikną
Dal z soczewicy podawajcie z ulubionym ryżem – u mnie był to biały ryż jaśminowy.
.
.
Inne pomysły na dania obiadowe i kolacje znajdziecie w zakładce Fit Przepisy.
A jak macie pytania to piszcie do mnie na FB.
.
.
.