Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dal z czerwonej soczewicy

Dal z czerwonej soczewicy to aromatyczne i bardzo pożywne danie. Dal łączy w sobie delikatność mleka kokosowego, wyrazistość przypraw oraz słodycz i lekką kwasowość pomidorów. To idealna opcja na chłodne dni i wieczory. 

Dal z czerwonej soczewicy – składniki na 4 porcje

  • 400 g czerwonej soczewicy (waga suchego produktu)
  • 2 średnie cebule – ja wykorzystałam czerwone ale białe też się sprawdzą
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
  • 1 puszka pomidorów – całych lub pokrojonych w kostkę
  • 10-15 pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
  • jedna puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 600-700 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego, do smażenia cebuli

Przyprawy:

  • 4 czubate łyżeczki mielonego kuminu
  • 3 czubate łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 czubate łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne – jeżeli lubicie ostre potrawy wsypcie 2 płaskie łyżeczki

Dodatki do wyboru:

  • 400 g ulubionego ryżu (waga dla suchego produktu)
  • świeża kolendra
  • szczypior z dymką

.

Dal z czerwonej soczewicy – przygotowanie

  1. Ulubiony ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam gotować ryż bez woreczków ponieważ jest to zdecydowanie zdrowsza opcja. Tu przeczytacie dlaczego warto unikać BPA oraz jak prosto i szybko gotuje się ryż bez plastiku.
  2. W dużym garnku podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę – aż się zeszkli
  3. Wrzućcie do niej pokrojony w kosteczkę czosnek i wsypcie wszystkie przyprawy
  4. Jak tylko poczujecie ich aromat wlejcie do garnka mleko kokosowe oraz 400 ml wody
  5. Nie zwlekając wsypcie do garnka całą soczewicę i dokładnie wymieszajcie składniki
  6. Jak tylko danie zacznie się gotować wlejcie pozostałą wodę i poczekajcie aż soczewica ją wchłonie. Od czasu do czasu przemieszajcie potrawę – nie chcemy żeby się przypaliła
  7. Dopiero jak soczewica zmięknie wlejcie do garnka pomidory z puszki i wrzućcie pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Strączki gotują się wolniej w kwaśnym towarzystwie dlatego z pomidorami poczekajcie do samego końca
  8. Gotujcie danie jeszcze około 7-10 minut – niech składniki połączą się i przenikną

Dal z soczewicy podawajcie z ulubionym ryżem – u mnie był to biały ryż jaśminowy.

.

Dal z czerwonej soczewicy

 

.

Inne pomysły na dania obiadowe i kolacje znajdziecie w zakładce Fit Przepisy.

A jak macie pytania to piszcie do mnie na FB.

.

.
.