Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dynia z fasolą, pomidorkami i wędzoną papryką

Oto dynia z fasolką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i ostrą wędzoną papryką. Podana z ryżem i szczypiorem. Tak dobra, że nie będziecie się mogli od niej oderwać. Obiecuję i ostrzegam.

Dynia z fasolką – składniki na 4 porcje

  • 1/2 dyni hokkaido – czasami będzie to 250 g a niekiedy traficie na większą dynię i połówka będzie ważyła 350 g. Taka ilość też będzie ok
  • 200 g ugotowanej, czerwonej fasoli – lub fasolka z puszki
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie, czerwone cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 płaska łyżka wędzonej papryki – ja używam ostrej, ale możecie wykorzystać słodką wędzoną paprykę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2-3 szklanki gorącej wody

.

Dynia z fasolką – przygotowanie

Faza I – przygotowanie składników

  1. Jeżeli do tego przepisu będziecie chcieli wykorzystać surową fasolkę to dzień wcześnie namoczcie ją – najlepiej na całą noc. Rano ugotujcie do miękkości. Mi zdarza się jeszcze używać fasolki ze słoika lub z puszki
  2. Ryż ugotujcie zgodnie z z opisem na opakowaniu
  3. Dynię obierzcie, pozbawcie gniazda nasiennego, pokrójcie w kostkę. Ugotujcie ją na parze aż zmięknie na tyle, że będzie łatwo poddawała się rozgniataniu widelcem. Gotowanie dyni zajmuje około 15-20 minut

Faza II – łączenie

  1. Cebulę i czosnek pokrójcie w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe na połówki
  2. Na patelnię wlejcie olej i podsmażcie na nim cebulę z czosnkiem
  3. Jak tylko się zeszklą przełóżcie do nich pomidorki koktajlowe i ugotowaną wcześniej fasolkę
  4. Dolejcie 1 szklankę wody i duście pod przykrycie przez około 5 minut
  5. Teraz jest pora na dodanie wędzonej papryki – dokładnie wmieszajcie ją w duszone warzywa z fasolką
  6. Niezwłocznie po tym dodajcie ugotowaną dynię.
  7. Na tym etapie wlejcie do warzyw drugą szklankę wody, jeżeli będzie jej za mało i zauważycie, że danie się przypala dodajcie więcej gorącej wody
  8. Warzywa z fasolką mogą dusić się tak przez kolejne 7-10 minut. Mieszajcie je od czasu do czasu sprawdzając, czy mają jeszcze wodę – zależy nam na niej. To ona wraz z sokiem z pomidorków i dynią stworzy gęsty sos.
  9. Na samym końcu, na minutę przed zdjęciem z kuchenki, wsypcie do dania pokrojoną dymkę ze szczypiorem i wmieszajcie je w warzywa.

Tak przygotowanie danie podawajcie z ryżem – obok lub razem wymieszanym. W tych dwóch wersjach dynia z fasolką smakują wyśmienicie.

.

dynia z fasolką

 

.

Inne przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziecie pod tym linkiem.
.
.