Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zupa z dyni z azjatycką nutą

Sezon na dynię mamy w pełni. Korzystajcie z niego i włączcie to niskokaloryczne i bogate w beta-karoten warzywo do swojego jesienno-zimowego jadłospisu. A żeby nie było mdło i nudno podkręćcie jej smak aromatycznymi warzywami i ziołami oraz mlekiem kokosowym. Zobaczcie jak powstaje zupa z dyni z azjatycką nutą.

Uwagi na start

W tym przepisie sprawdzi się każda dynia oprócz makaronowej ale polecam wykorzystać hokkaido lub piżmową, które pachną przepięknie i mają swój charakterystyczny smak. Jeżeli traficie na dynie o smaku nijakim to do zupy dorzućcie więcej pieprzu i chilli a na końcu koniecznie prażony sezam.

Całkowity czas przygotowania tej zupy to około 40 minut – w tym 5-10 min to obieranie i krojenie oraz około 30 minut smażenie, gotowanie i miksowanie.

.

Zupa z dyni – składniki na 4 porcje

  • 500 g dyni (waga podana po obraniu oraz pozbawieniu dyni gniazda nasiennego)
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 średnia biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chilli lub szczypta suszonej papryki chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 500 ml wody
  • świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle uznania
  • szczypta soli do smaku
  • 1 limonka
  • świeża kolendra oraz prażone nasiona sezamu do ozdoby i dla smaku – opcjonalnie

.

Zupa z dyni – przygotowanie

  1. Przygotowania rozpocznijcie od umycia i obrania warzyw
  2. W kolejnym kroku pokrójcie dynię w kostki. Wielkość nie ma tu wielkiego znaczenia ale im będą mniejsze tym dynia szybciej się ugotuje. Ja, tak na oko, kroję kostki o bokach 1-1,5 cm
  3. Pozostałe warzywa czyli pietruszkę, seler, imbir, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli drobno posiekajcie. Zdradzę Wam tu tajemnicę – robot i-Companion uporał się z nimi wszystkimi w 15 sekund – nie żartuję
  4. Podsmażcie te składniki na oleju, oprócz dyni, do momentu aż się zeszklą. W i-Companion trwa to 6 min, w temperaturze 130 stopni
  5. Następnie wrzućcie do garnka dynię, wlejcie wodę, mleko kokosowe i dodajcie sól. Gotujcie wszystko do czasu aż zmięknie dynia. Powinno to potrwać około 20 minut
  6. Po tym czasie wyciśnijcie do składników sok z połowy limonki i dorzućcie świeżo mielony pieprz
  7. A na końcu zmiksujcie wszystko na jednolitą, gładką, gęstą, niebiańsko pachnącą zupę – krem z dyni.

 

Podawajcie ją z kolendrą i nasionami sezamu. Sezam polecam uprażyć – nabiera wtedy orzechowego aromatu.

A jeżeli zostaną Wam nadmiarowe porcje zupy to możecie je zamrozić lub zamknąć w słoikach.

.

zupa z dyni

.

PS

Partnerem tego przepisu jest marka Tefal, producent robota gotującego i-Companion, w którym drobno posiekałam warzywa, następnie podsmażyłam je, ugotowałam razem z dynią a na końcu zmiksowałam na idealnie gładki krem.

Tym razem korzystałam z zaprogramowanych funkcji urządzenia uruchamianych przez aplikację mobilną Companion połączoną z robotem po Bluetooth. Podczas takiego gotowania wystarczy tylko reagować na sygnały dźwiękowe przypominające o tym, że należy dorzucić do miski kolejne składniki.

Więcej o marce, przepisach i gotującym robocie kuchennym możecie przeczytać pod tym linkiem do strony Kompan Smaku. A w działającym tam sklepie znajdziecie Tefal i-Companiona w promocyjnej cenie 3599 zł, dodatkowo mini misa jest gratis. Promocja trwa do 22.11.2018.

.

zupa z dyni