Zupa z dyni z azjatycką nutą
Sezon na dynię mamy w pełni. Korzystajcie z niego i włączcie to niskokaloryczne i bogate w beta-karoten warzywo do swojego jesienno-zimowego jadłospisu. A żeby nie było mdło i nudno podkręćcie jej smak aromatycznymi warzywami i ziołami oraz mlekiem kokosowym. Zobaczcie jak powstaje zupa z dyni z azjatycką nutą.
Spis treści
Uwagi na start
W tym przepisie sprawdzi się każda dynia oprócz makaronowej ale polecam wykorzystać hokkaido lub piżmową, które pachną przepięknie i mają swój charakterystyczny smak. Jeżeli traficie na dynie o smaku nijakim to do zupy dorzućcie więcej pieprzu i chilli a na końcu koniecznie prażony sezam.
Całkowity czas przygotowania tej zupy to około 40 minut – w tym 5-10 min to obieranie i krojenie oraz około 30 minut smażenie, gotowanie i miksowanie.
.
Zupa z dyni – składniki na 4 porcje
- 500 g dyni (waga podana po obraniu oraz pozbawieniu dyni gniazda nasiennego)
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1 średnia biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chilli lub szczypta suszonej papryki chilli
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 500 ml wody
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle uznania
- szczypta soli do smaku
- 1 limonka
- świeża kolendra oraz prażone nasiona sezamu do ozdoby i dla smaku – opcjonalnie
.
Zupa z dyni – przygotowanie
- Przygotowania rozpocznijcie od umycia i obrania warzyw
- W kolejnym kroku pokrójcie dynię w kostki. Wielkość nie ma tu wielkiego znaczenia ale im będą mniejsze tym dynia szybciej się ugotuje. Ja, tak na oko, kroję kostki o bokach 1-1,5 cm
- Pozostałe warzywa czyli pietruszkę, seler, imbir, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli drobno posiekajcie. Zdradzę Wam tu tajemnicę – robot i-Companion uporał się z nimi wszystkimi w 15 sekund – nie żartuję
- Podsmażcie te składniki na oleju, oprócz dyni, do momentu aż się zeszklą. W i-Companion trwa to 6 min, w temperaturze 130 stopni
- Następnie wrzućcie do garnka dynię, wlejcie wodę, mleko kokosowe i dodajcie sól. Gotujcie wszystko do czasu aż zmięknie dynia. Powinno to potrwać około 20 minut
- Po tym czasie wyciśnijcie do składników sok z połowy limonki i dorzućcie świeżo mielony pieprz
- A na końcu zmiksujcie wszystko na jednolitą, gładką, gęstą, niebiańsko pachnącą zupę – krem z dyni.
Podawajcie ją z kolendrą i nasionami sezamu. Sezam polecam uprażyć – nabiera wtedy orzechowego aromatu.
A jeżeli zostaną Wam nadmiarowe porcje zupy to możecie je zamrozić lub zamknąć w słoikach.
.
.
PS
Partnerem tego przepisu jest marka Tefal, producent robota gotującego i-Companion, w którym drobno posiekałam warzywa, następnie podsmażyłam je, ugotowałam razem z dynią a na końcu zmiksowałam na idealnie gładki krem.
Tym razem korzystałam z zaprogramowanych funkcji urządzenia uruchamianych przez aplikację mobilną Companion połączoną z robotem po Bluetooth. Podczas takiego gotowania wystarczy tylko reagować na sygnały dźwiękowe przypominające o tym, że należy dorzucić do miski kolejne składniki.
Więcej o marce, przepisach i gotującym robocie kuchennym możecie przeczytać pod tym linkiem do strony Kompan Smaku. A w działającym tam sklepie znajdziecie Tefal i-Companiona w promocyjnej cenie 3599 zł, dodatkowo mini misa jest gratis. Promocja trwa do 22.11.2018.
.