Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Gryczane placki dyniowe z kakao

Kolejny raz pod nóż i na patelnię idzie dynia. Tym razem są to gryczane placki dyniowe z kakao. Ja do ich przygotowania użyłam dyni hokkaido ale każda inna też się sprawdzi – no może z wyjątkiem makaronowej.

Słowem wstępu

Jeżeli jesteście tutaj pierwszy raz to ten wstęp jest dla Was. Pozostali mogą przejść od razu do części dotyczącej składników.

Dużym ułatwieniem w przygotowaniu ciasta na placuszki, naleśniki, gofry a nawet babeczki jest wykorzystanie do miksowania blendera kielichowego. Polecam używać mocnej maszyny – minimum 900W mocy silnika – taki poradzi sobie z gęstym ciastem i twardymi składnikami – np. nasionami siemienia lnianego. I najlepiej jak będzie miał szklany kielich – ze względów higienicznych.

Do smażenia użyjcie patelni z nieprzywierającą powłoką – na takiej możecie smażyć bez dodatku tłuszczu albo z niewielką jego ilością.

.

Placki dyniowe z kakao – składniki na 12 sztuk

CIASTO

  • 1/2 dyni hokkaido – bez gniazda nasiennego i skórki. To jest około 250 g dyni pokrojonej w małą kostkę. Jeżeli chcecie użyć innej dyni to trzymajcie się podanej wagi i unikajcie dyni makaronowej
  • 250 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się owsiane, sojowe, migdałowe
  • 100 g mąki gryczanej – zamiennie możecie użyć kukurydziane, jaglanej lub mąki z glutenem – orkiszowej czy pszennej
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć

DODATKI – do polania/posypania

  • syrop klonowy, syrop z agawy
  • orzechy, nasiona
  • prażone migdały
  • ulubione owoce

UWAGA

Placki wyjdą wytrawne w smaku – do ciasta nie dodałam, żadnego słodzika. Ale Wy możecie nieco zmienić ten przepis i np. do miksowanego ciasta dorzucić 2 wcześniej namoczone, suche daktyle. Ja wolę polać placki słodkim syropem klonowym i zjeść je z dojrzałym, bardzo słodkim bananem.

.

Placki dyniowe z kakao – przygotowanie

  1. Do blendera wlejecie mleko roślinne, olej i wrzućcie do nich kawałki dyni – miksujcie aż składniki utworzą jednolitą masę
  2. Następnie wsypcie do niej mąkę oraz kakao – po 1-2 minutach miksowania powinno powstać gęste ciasto. Jeżeli na tym etapie Wasz blender sobie nie radzi dolejcie ok 50 ml mleka. Ciasto wyjdzie nieco rzadsze ale wciąż będzie nadawało się do smażenia
  3. Przelejcie je do miski – będzie Wam łatwiej nakładać porcje ciasta na patelnię
  4. Ją rozgrzejcie na średniej temperaturze – suchą. Tłuszcz dodany do ciasta wystarczy aby te placuszki dobrze się usmażyły. Ja smażyłam je na temp.6 w skali od 0 do 9.
  5. Ciasto nakładajcie łyżką formując okrągłe placki – z 2 łyżek na porcję wyjdzie około 12 sztuk
  6. Smażcie po około 2 minuty na każdej ze stron – placuszki powinny bez problemu odchodzić od patelni, jeżeli się kleją poczekajcie jeszcze chwilę aż się dosmażą.

Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

.

placki dyniowe z kakao

.

Inne przepisy na placki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.

A szukacie pomysłu na wykorzystanie drugiej połówki dyni to skierujcie się pod ten link.
.
.