Dyniowa owsianka z korzenną przyprawą i dżemem z chia
A pomyśleć, że w dzieciństwie nie jadałam dyni. Teraz nadrabiam wszystkie zaległości. Dyniowa owsianka to kolejny pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa. A w owsiance z dodatkiem dyniowej przyprawy oraz dżemu z nasionami chia można się zakochać.
Spis treści
Szybki sposób na puree z dyni
Kto czyta mnie od dawna ten wie, że w kuchni szukam najszybszych i najprostszych sposobów na gotowanie. Często okazuje się, że właśnie one są też najzdrowszym sposobem na przygotowanie dania. Tak właśnie jest z tym puree z dyni.
Zamiast piec dynię w piekarniku skropioną olejem ugotujcie ją na parze. Gotowanie zajmie około 15 minut jeżeli pokroicie dynię w niewielką kostkę. Dynia będzie gotowa jak zacznie łatwo poddawać się rozgniataniu widelcem. Tak ugotowaną dynię zmiksujcie np. w robocie kuchennym i puree jest gotowe. Możecie je zamrozić lub przechowywać w lodówce w słoikach. Do miksowania puree nie polecam blendera kielichowego – może sobie nie poradzić z tą gęstą papką.
Żeby beta-karoten (prowitamina A) zawarty w dyni był dla nas przyswajalny potrzebuje dodatku tłuszczu. W przypadku tej owsianki tłuszcze znajdą się w orzechach, nasionach dyni oraz chia.
.
Dyniowa owsianka – składniki na 2 porcje
- 8 czubatych łyżek płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 5 czubatych łyżek puree z dyni
- 100 ml mleka (napoju) roślinnego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni
- jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Dodatki
- nasiona dyni
- orzechy
- dżem z chia – tu znajdziecie na niego przepis
.
Dyniowa owsianka – przygotowanie
- Do niewielkiego garnka przełóżcie wszystkie składniki i na średniej temperaturze zagotujcie je.
- Często mieszając i uważając, żeby jej nie przypalić, gotujcie dyniową owsiankę około 3 do 5 minut.
Podawajcie z ulubionymi dodatkami nie zapominając o orzechach i nasionach czyli źródle zdrowego tłuszczu.
Jeżeli zostanie Wam porcja tej owsianki to spakujcie ją do pojemnika/słoika i zostawcie w lodówce na następny dzień. Możecie ją podgrzać lub zjeść na zimno – w każdej z tych wersji smakuje dobrze.
.
.
Jeżeli szukacie sposobu na wykorzystanie surowej dyni lub puree to inne przepisy z dynią znajdziecie pod tym tagiem.
.
.