Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowa owsianka z korzenną przyprawą i dżemem z chia

A pomyśleć, że w dzieciństwie nie jadałam dyni. Teraz nadrabiam wszystkie zaległości. Dyniowa owsianka to kolejny pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa. A w owsiance z dodatkiem dyniowej przyprawy oraz dżemu z nasionami chia można się zakochać.

Szybki sposób na puree z dyni

Kto czyta mnie od dawna ten wie, że w kuchni szukam najszybszych i najprostszych sposobów na gotowanie. Często okazuje się, że właśnie one są też najzdrowszym sposobem na przygotowanie dania. Tak właśnie jest z tym puree z dyni.

Zamiast piec dynię w piekarniku skropioną olejem ugotujcie ją na parze. Gotowanie zajmie około 15 minut jeżeli pokroicie dynię w niewielką kostkę. Dynia będzie gotowa jak zacznie łatwo poddawać się rozgniataniu widelcem. Tak ugotowaną dynię zmiksujcie np. w robocie kuchennym i puree jest gotowe. Możecie je zamrozić lub przechowywać w lodówce w słoikach. Do miksowania puree nie polecam blendera kielichowego – może sobie nie poradzić z tą gęstą papką.

Żeby beta-karoten (prowitamina A) zawarty w dyni był dla nas przyswajalny potrzebuje dodatku tłuszczu. W przypadku tej owsianki tłuszcze znajdą się w orzechach, nasionach dyni oraz chia.

.

Dyniowa owsianka – składniki na 2 porcje

  • 8 czubatych łyżek płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 5 czubatych łyżek puree z dyni
  • 100 ml mleka (napoju) roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni
  • jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Dodatki

.

Dyniowa owsianka – przygotowanie

  1. Do niewielkiego garnka przełóżcie wszystkie składniki i na średniej temperaturze zagotujcie je.
  2. Często mieszając i uważając, żeby jej nie przypalić, gotujcie dyniową owsiankę około 3 do 5 minut.

Podawajcie z ulubionymi dodatkami nie zapominając o orzechach i nasionach czyli źródle zdrowego tłuszczu.

Jeżeli zostanie Wam porcja tej owsianki to spakujcie ją do pojemnika/słoika i zostawcie w lodówce na następny dzień. Możecie ją podgrzać lub zjeść na zimno – w każdej z tych wersji smakuje dobrze.

.

dyniowa owsianka garnek

dyniowa owsianka front

.

Jeżeli szukacie sposobu na wykorzystanie surowej dyni lub puree to inne przepisy z dynią znajdziecie pod tym tagiem.
.
.