Orkiszowe tacos z warzywami | na obiad, na kolację, na przekąskę
Nigdy nie miałam przekonania do sklepowych tacos czy tortilli. Zniechęcające do zakupu i jedzenia jest już samo przeczytanie ich składu, a do tego w smaku przeważnie wyczuwalny jest ocet (na takie najczęściej trafiałam). Chyba z nudów tydzień temu postanowiłam przetestować jeden pomysł na orkiszowe tacos. i muszę Wam się tu do czegoś przyznać – nie sądziłam, że tacos są aż tak proste w przygotowaniu. Sami zobaczcie.
Spis treści
Orkiszowe tacos – potrzebne narzędzia
Nie jest ich dużo ale wszystkie są niezwykle pomocne w przygotowaniu tych cienkich placuszków:
- folia spożywcza – będzie pomocna przy rozwałkowywaniu placuszków
- wałek lub inne narzędzie np. butelka – jak wyżej
- średniej wielkości miska – do mieszania ciasta
- patelnia z nieprzywierającą powłoką – koniecznie taka bo nie będziemy dodawać na nią więcej oleju niż ten, który znajdzie się w samym cieście
.
Orkiszowe tacos – składniki na 10-11 sztuk
- 280g mąki orkiszowej – gruboziarnistej
- 160 ml gorącej, przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Orkiszowe tacos – wykonanie
- Woda po zagotowaniu powinna trochę ostygnąć – tak abyście się nie poparzyli wyrabiając ciasto
- Do miski wsypcie mąkę, wlejecie do niej jeszcze gorącą wodę i dodajcie olej
- Ręką wyróbcie ciasto na dużą kulę i zostawcie pod przykryciem (żeby nie wyschło) na około 10-15 minut. Niech przestygnie i ochłonie
- Następnie z ciasta wydzielcie mniejsze kulki i z nich wyrabiajcie placuszki. Polecam używać do tego wspomnianej wyżej foli spożywczej oraz wałka lub innego przedmiotu, którym rozwałkujecie ciasto – np butelki
- Kulkę ciasta włóżcie pomiędzy folię – w ten sposób rozwałkujecie ją na cienki placuszek bez konieczności podsypywania go ciągle mąką (ciasto mocno się klei)
- Po rozwałkowaniu placuszek dosyć łatwo jest wyjąć z folii. Od razu przełóżcie go na dobrze rozgrzaną patelnię i smażcie z każdej ze stron przez 1-2 minuty – aż pojawią się bąbelki i ciemniejsze plamki
.
a oto placuszek rozwałkowany w folii butelką na fitness (haha) bo okazało się, że jednak wałka nie posiadam
.
Orkiszowe tacos – z czym podawać?
Do tych tacos pasować będą surowe warzywa np. szybka surówka z drobno pokrojonego:
- 1 pomidora
- 2 ogórków małosolnych
- 1/2 cebuli
- kilku liści mięty
- szczypty czarnego pieprzu
- 1 łyżki oleju lnianego nierafinowanego
lub sałatka z ciecierzycy, którą znajdziecie pod tym linkiem
.
.
A oto inne propozycje podania
Orkiszowe tacos z sadzonym jajkiem, szczypiorkiem, kiełkami i rzodkiewką
.
Orkiszowe tacos z jajecznicą i brokułami
już drugi raz próbuję zrobić tacos/tortille i znowu mi coś nie wyszło… moje ciasto się nie klei, powiedziałabym że nawet się sypie. nawet jak już udało mi się je jakoś rozwałkować to i tak się rozwala i łamie. co robię nie tak? 🙁
dodaj więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji czyli do wyrobienia z ciasta kuli:)
Według podobnego przepisu – z mąką chyba tortową – próbowałam zrobić macę, ale u mnie totalnie nie wychodzi – przywiera do patelni, jest w połowie przypalone, a w połowie surowe. Jeżeli chodzi o smażenie jestem totalnym beztalenciem, potrafię zepsuć nawet placki – albo to wina patelni.