Wytrawne gofry z kurkumą i chili
Mam dla Was kolejny, prosty przepis na wytrawne gofry z kurkumą i chili. Tym razem w wersji bezglutenowej. Takie gofry będą świetnym zamiennikiem pieczywa i dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji.
Bycie na diecie bezglutenowej oznacza rezygnację z pszenicy. To prawda – koniec z klasycznymi makaronami, bajglami czy ciasteczkami. Ale to nie znaczy, że nie możesz cieszyć się wspaniałym jedzeniem! Na moim blogu znajdziesz przepisy bez glutenu, które pomogą Ci w bezproblemowym przejściu na dietę bezglutenową. Jednocześnie sprawią, że Twoje kubki smakowe oszaleją! Rozgość się i rozsmakuj w moich pomysłach na bezglutenowe dania, desery i przekąski.
Mam dla Was kolejny, prosty przepis na wytrawne gofry z kurkumą i chili. Tym razem w wersji bezglutenowej. Takie gofry będą świetnym zamiennikiem pieczywa i dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji.
Tikka masala z batatami to danie aromatyczne, pożywne ale przede wszystkim proste w wykonaniu. Tu główną rolę grają przyprawy.
Ta śmieciowa sałatka z ziemniakami powstała przy okazji czyszczenia lodówki przed weekendowym wyjazdem. Zrobił się z tych resztek porządny obiad i zostało nawet trochę na kolację. Potraktujcie proszę ten przepis jako inspirację do tworzenia własnych śmieciowych sałatek.
Ze wszystkich śniadaniowych placuszków najbardziej rozsmakowałam się w racuchach. A od kiedy nauczyłam się robić ich wersję w 100% roślinną (bez nabiału) to tym bardziej są one częstym bywalcem na moim stole. Dzisiaj mam dla Was bezglutenowe racuchy z mąką bananową z zielonych bananów (plantatów).
Owszem, to tajskie curry z białą kapustą jest nietypowym połączeniem ale wyjątkowo udanym. Do tego przepis jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Przy dobrej organizacji obiad lub kolacja będzie gotowa w 15-20 minut. Spróbujcie koniecznie.
Japońska pasta miso doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zupy miso-shiru. Jest smacznym składnikiem sosów do makaronów, dipów a także roślinnym pasztetów. Koniecznie przetestujcie te 5 potrwa z pastą miso.
Ta chrupiąca, mała kapustka doskonale sprawdza się w wersji gotowanej jako dodatek do innych dań. Koniecznie sprawdźcie tą wersję bok choy w sosie sojowym z czosnkiem i chili.
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci – gotowanie, pieczone, smażone. Nie dziwne więc, że tak często robię ziemniaczane sałatki z różnymi dodatkami. Dzisiaj czeka na Was prosta ziemniaczana sałatką z chrzanem. Wystarczy wymieszać kilka składników i zajadać się nią na obiad lub na kolację. Na śniadanie też się sprawdzi.
Przyszedł czas na wypróbowanie mąki, którą mam w kuchni już od ponad 3 miesięcy. Te placuszki z mąki bananowej przygotowałam z jogurtem zamiast jajka. Wyszły delikatne w smaku i lekko ciągnące. Taki urok tej mąki. Polecam próbować nowych smaków.
Jeżeli posmakowała Wam tapioka z mango to tym bardziej spodoba Wam się mango z kokosowym ryżem. Zobaczcie jak prosto przygotować ten prosty deser. Ja zajadam się nim czasami na drugie śniadanie,
Bycie na diecie bezglutenowej oznacza rezygnację z pszenicy. To prawda, koniec z makaronami, bajglami, ciastami czy ciasteczkami. Ale to nie znaczy, że nie możesz cieszyć się wspaniałym jedzeniem! Na moim blogu znajdziesz przepisy bez glutenu, które pomogą Ci w bezproblemowym przejściu na dietę bezglutenową. Jednocześnie sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zadowolone. Obecnie na wyciągnięcie ręki znajdziesz mnóstwo substytutów pszenicy, takich jak mąka kukurydziana, skrobia z tapioki czy mączka migdałowa, które można wykorzystać w ulubionych przepisach, aby uczynić je bezglutenowymi. Poniższa kolekcja pysznych przepisów bez pszenicy sprawi, że zapomnisz o tym kłopotliwym ziarnie!
Jeśli masz nietolerancję glutenu lub celiakię, wychodzenie na posiłki może być wyzwaniem. Większość menu w restauracjach, po brzegi wypełniona jest daniami na bazie pszenicy. Dlatego też postanowiłam stworzyć przepisy na dania bez glutenu – zainspiruj się!
Dieta bezglutenowa stosowana jest w celu leczenia lub zapobiegania stanom zdrowia, w tym celiakii, alergii na pszenicę czy nietolerancji pszenicy. Wiele osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej, ponieważ chce schudnąć lub poprawić stan zdrowia. Nawet jeśli nie cierpisz na żadne z tych schorzeń, możesz chcieć po prostu przejść na kuchnię bez glutenu. W restrykcyjnej diecie bezglutenowej, musisz zastąpić pokarmy zawierające gluten innymi rodzajami żywności, takimi jak rośliny strączkowe, warzywa nieskrobiowe, orzechy i nasiona oraz bezglutenowe ziarna. Możesz również użyć mąki bezglutenowej do pieczenia chleba bezglutenowego.
Każde danie, które zawiera mąkę – czy to w postaci klusek, pierogów czy chleba, w klasycznej postaci powinno być poza Twoim menu. Ale jest mnóstwo innych dań i przekąsek bezglutenowych do wyboru. Na blogu znajdziesz kilka z moich ulubionych: pasta z awokado – przepis na guacamole, smalec z fasoli, kompletny przepis na pyszny wegański obiad i najlepszy z najlepszych, czyli makaron ryzowy z kurkami.
Większość przepisów bezglutenowych wykorzystuje mąkę ryżową, mąkę z tapioki lub mąkę kukurydzianą. Możesz również użyć bezglutenowych odmian innych składników, takich jak owies czy quinoa. Oto kilka naszych ulubionych przepisów bezglutenowych, które idealnie sprawdzą się na początkek przygody z daniami bez glutenu: szparagi z warzywami, pieczarkami i makaronem, placki jaglane z dżemem wiśniowym zamiast jajek, tikka masala z batatami i ciecierzycą, bezglutenowe racuchy z mąką bananową.