Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ziemniaczana sałatka z chrzanem

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci – gotowanie, pieczone, smażone. Nie dziwne więc, że tak często robię ziemniaczane sałatki z różnymi dodatkami. Dzisiaj czeka na Was prosta ziemniaczana sałatka z chrzanem. Wystarczy wymieszać kilka składników i zajadać się nią na obiad lub na kolację. Na śniadanie też się sprawdzi – próbowałam.

Ziemniaczana sałatka z chrzanem – składniki na duże 2 porcje

Traktuję tę sałatkę jako samodzielne danie ale ona sprawdzi się również jako pozycja na świątecznym stole a także danie na domówce.

  • 1 kg gotowanych ziemniaków sałatkowych. Takie nie rozpadają się po ugotowaniu i łatwiej jest je kroić w kostkę
  • 1,5 kiszonego, dużego ogórka lub kilka małych. Zamiennie możecie dodać ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • garstka kiełków – wykorzystałam mieszankę różnych kiełków
  • świeżo mielony, czarny pieprz

Składniki na sos

  • 2 łyżki roślinnego majonezu – osobiście lubię ten roślinny majonez
  • 1 łyżka sojowego jogurtu – wybierajcie jogurt o naturalnym smaku z jak najmniejszą ilością cukru
  • 1-2 łyżki chrzanu – ilość zależy od ostrości

.

Sałatka – przygotowanie

  1. Przygotowania rozpocznijcie od ugotowania oraz ostudzenia ziemniaków
  2. Po ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w większe kawałki – nie muszą być równe
  3. To samo zróbcie z ogórkiem kiszonym
  4. W miseczce wymieszajcie składniki sosu i przełóżcie je do ziemniaków z ogórkami
  5. Delikatnie wszystko wymieszajcie tak aby ziemniaki się nie rozpadły
  6. Posypcie sałatkę drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz kiełkami a na koniec świeżo mielonym, czarnym pieprzem

Tym sposobem udało Wam się przygotować ziemniaczaną sałatkę. Prawda, że to było proste? Oczywiście możecie dodać do sałatki dowolne warzywa – ten przepis potraktujcie proszę jako inspirację. Pasować będą:

  • białe lub wędzone tofu
  • ugotowana fasola o dowolnym kolorze choć najlepiej wyglądać będzie czerwona lub czarna
  • świeża papryka – zielona lub czerwona
  • ogórki konserwowe zamiast kiszonych
  • groszek konserwowy
  • oliwki bez pestek

Możecie przechować tę sałatkę w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak wytrzyma 2-3 dni – o ile jej wcześniej nie zjecie.

Ziemniaczana sałatka z chrzanem

Przepisy na inne sałatki znajdziecie na blogu – nie tylko na sałatki ziemniaczane.