Kurki z makaronem ryżowym w azjatyckim sosie
Uwielbiam ostrość papryczki chili, orzeźwienie trawy cytrynowej i limonki a nawet na wykręcający kubki smakowe słony sos sojowy. Ta magia azjatyckich przypraw sprawia, że nawet bardzo prosta potrawa staje się kulinarnym majstersztykiem. A to co najbardziej cieszy to szybkość przygotowywania. Sami zobaczcie – takie na przykład kurki z makaronem ryżowym podkręcone azjatyckim sosem – 15 minut i kolacja gotowa.
Spis treści
Tego przepisu nie musiałam testować w kilku wariantach zanim wrzuciłam go Wam na bloga. Kiedy taki przepis rodzi się w głowie a wyobraźnia zaczyna kreować smak, wygląd i aromat potrawy, od razu wiadomo, że to się musi udać już za pierwszym razem.
Teraz, kiedy sezon na kurki (pieprznika jadalnego) jest w pełni, zajadamy się nimi prawie codziennie. Chyba żaden inny grzyb nie jest tak uniwersalnym składnikiem dań. Dzięki delikatnemu smakowi i chrupkości grzyb ten nadaje się do jajecznicy, omletów, tart czy makaronów. Ja miałam fazę na danie piekielnie pikantne i bardzo słone. Sami zobaczcie co z tego wyszło.
Składniki na kurki z makaronem ryżowym – 2 porcje
- 150g makaronu ryżowego – grube wstążki
- 1 szklanka kurek – możecie dać więcej
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- jedna łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
- pęczek szczypiorku
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na sos do makaronu
- 8 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosy rybnego
Wystarczy je wymieszać i odstawić na bok.
Przygotowanie kurek z makaronem
- Makaron ryżowy przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Przelejcie zimną wodą i odstawcie – niech poczeka na kurki
- Kurki oczyśćcie z piasku – najlepiej pędzelkiem i większe grzyby przekrójcie na pół. Grzyby „nie lubią” wody – bardzo szybko ją chłoną i będziecie mieli wodę na patelni.
- Na patelni zeszklijcie drobno pokrojoną cebulkę, wrzućcie do niej kurki i bardzo drobno pokrojony czosnek oraz łyżeczkę papryczki chilli
- Smażcie bardzo krótko (kilka minut) i w razie potrzeby dolejcie gorącej wody tak żeby cebula i kurki się nie przypaliły – mają się chwilę poddusić. Kurki im dłużej smażone tym będą bardziej twarde.
Do miski nałóżcie makaron ryżowy, polejcie go przygotowanym sosem a na wierzch połóżcie podsmażone kurki i dużo szczypiorku. Ot cała filozofia – 15 minut i gotowe. A danie wychodzi tak dobre, że mam je ochotę jeść codziennie.