Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Buraki w occie jabłkowym

Ten przepis spodoba się fanom buraków oraz octowych smaczków. Podejrzewam, że niektórzy z Was upodobają sobie te buraki w occie jabłkowym jako dodatek do pierwszego śniadania. Ja wolę zajadać się nimi w porze obiadu oraz do kolacji.

Buraki warto jadać

Zapewne słyszeliście o tym już nie jeden raz. Buraki to dobre źródło cennych składników spożywczych, w szczególności:

  • żelaza
  • kwasu foliowego
  • przeciwutleniaczybetaniny odpowiadającej za ich czerwony pigment
  • błonnika

Na buraki powinny jednak uważać osoby z cukrzycą. Mają wysoki indeks glikemiczny.

Towarzystwo octu jabłkowego w potrawach obniża stężenie glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Ocet wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej w organizmie. Zatem takie połączenie buraków i octu to dobry pomysł.

.

Buraki w occie jabłkowym – składniki

Przyda się do nich 5 słoików o pojemności 300 ml.

  • 1 kg surowych buraków – po obraniu zostanie ok 850 – 900 g
  • 800 ml octu jabłkowego 6%
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • liście laurowe – po 2-3 do każdego słoika
  • ziele angielskie – po 4 ziarenka do słoika
  • całe nasiona kolendry – po 1 łyżeczce na słoik

.

Buraki w occie jabłkowym – przygotowanie

  1. Surowe buraki obierzcie i pokrójcie w kostkę 2×2 cm. Nie musi być równo
  2. Do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików przełóżcie przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie i liście kolendry
  3. W kolejnym kroku włóżcie do słoików pokrojone buraki tak aby na górze zostało około 2 cm pustej przestrzeni
  4. W garnku zagotujcie ocet z cukrem trzcinowym i niezwłocznie po tym jak zacznie wrzeć przelejcie go do słoików. Ocet powinien przykryć buraki. Zostawcie około 1c m przestrzeni na górze słoika
  5. Zaraz po przelaniu octu zakręćcie słoiki i postawcie je dnem do góry. W ten sposób pokrywki się uszczelnią

Tak przygotowane buraki możecie przechowywać w lodówce nawet do roku. Ja zamierzam zjeść je jak najszybciej.

buraki w occie jabłkowym

Inne przepisy na piklowane przetwory znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB, które posmakowały Wam najbardziej.