Buraki w occie jabłkowym
Ten przepis spodoba się fanom buraków oraz octowych smaczków. Podejrzewam, że niektórzy z Was upodobają sobie te buraki w occie jabłkowym jako dodatek do pierwszego śniadania. Ja wolę zajadać się nimi w porze obiadu oraz do kolacji.
Spis treści
Buraki warto jadać
Zapewne słyszeliście o tym już nie jeden raz. Buraki to dobre źródło cennych składników spożywczych, w szczególności:
- żelaza
- kwasu foliowego
- przeciwutleniaczy – betaniny odpowiadającej za ich czerwony pigment
- błonnika
Na buraki powinny jednak uważać osoby z cukrzycą. Mają wysoki indeks glikemiczny.
Towarzystwo octu jabłkowego w potrawach obniża stężenie glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Ocet wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej w organizmie. Zatem takie połączenie buraków i octu to dobry pomysł.
.
Buraki w occie jabłkowym – składniki
Przyda się do nich 5 słoików o pojemności 300 ml.
- 1 kg surowych buraków – po obraniu zostanie ok 850 – 900 g
- 800 ml octu jabłkowego 6%
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- liście laurowe – po 2-3 do każdego słoika
- ziele angielskie – po 4 ziarenka do słoika
- całe nasiona kolendry – po 1 łyżeczce na słoik
.
Buraki w occie jabłkowym – przygotowanie
- Surowe buraki obierzcie i pokrójcie w kostkę 2×2 cm. Nie musi być równo
- Do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików przełóżcie przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie i liście kolendry
- W kolejnym kroku włóżcie do słoików pokrojone buraki tak aby na górze zostało około 2 cm pustej przestrzeni
- W garnku zagotujcie ocet z cukrem trzcinowym i niezwłocznie po tym jak zacznie wrzeć przelejcie go do słoików. Ocet powinien przykryć buraki. Zostawcie około 1c m przestrzeni na górze słoika
- Zaraz po przelaniu octu zakręćcie słoiki i postawcie je dnem do góry. W ten sposób pokrywki się uszczelnią
Tak przygotowane buraki możecie przechowywać w lodówce nawet do roku. Ja zamierzam zjeść je jak najszybciej.
Inne przepisy na piklowane przetwory znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, które posmakowały Wam najbardziej.