Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tikka masala z batatami i ciecierzycą

Tikka masala z batatami to danie aromatyczne, pożywne ale przede wszystkim proste w wykonaniu. Tu główną rolę grają przyprawy.

Ta wersja potrawy tikka masala ucieszy osoby, które nie lubią lub nie mogą jeść cebuli oraz czosnku.

Tikka masala – składniki na 4 porcje

  • 250 g ryżu – waga dla suchego produktu. Do tikka masala podaję ryż basmati
  • 500 g batatów
  • 200 g ciecierzycy – waga dla suchego produktu
  • 1 puszka pomidorów – najlepiej całych
  • 1 puszka mleka kokosowego – im więcej ma kokosa tym lepiej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 garści rozdrobnionych liści jarmużu
  • natka pietruszki

Przyprawy

  • jedna czubata łyżka przyprawy garam masala
  • po 1 czubatej łyżeczce
    • kurkumy
    • kuminu
    • mielonych nasion kolendry
    • czosnku w proszku – opcjonalnie
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chilli

.

Przygotowanie

Ryż ugotujcie bez woreczków – w proporcji 1 ryż do 2 wody. Zalejcie ryż zimną wodą i gotujcie na średniej temperaturze aż wchłonie wodę. Zestawcie z kuchenki i trzymajcie pod przykryciem przez około 10 minut – w tym czasie ryż zmięknie.

W trakcie gotowania ryżu przygotujcie warzywa:

  • jeżeli sami gotujecie ciecierzycę to namoczcie ją na noc a rano ugotujcie
  • bataty obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę 1×1 cm. Tak szybciej się ugotują
  • jarmuż dokładnie opłuczcie i pozbawcie łodyg

Gotowanie tikka masala:

  1. Do dużego garnka (5 litrowy będzie OK) wlejcie mleko kokosowe i rozpuśćcie w nim wszystkie przyprawy
  2. Wrzućcie pokrojone w kostkę bataty i gotujcie wszystko aż ziemniaki zmiękną. Nie dopuście jednak do tego aby się rozgotowały
  3. Jak bataty będą miękkie wrzućcie do garnka:
    • ugotowaną ciecierzycę
    • pomidory z puszki (razem z płynem)
    • pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe
    • liście jarmużu
  4. Wszystko zagotujcie – danie będzie gotowe jak liście jarmużu zmiękną

Tak – to jest aż takie proste.

Teraz wystarczy już tylko przełożyć do miseczek ryż, tikka masala i posypać wszystko świeżą natką pietruszki.

.

tikka masala z batatami

.

Inne wersje tikka masaka (z kalafiorem czy z tofu) znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znaka na FB co sądzicie o tikka masala z batatami.

.