Szparagi z warzywami, pieczarkami i makaronem
To jest moja propozycja na wykorzystanie 'resztek’ w kuchni. Wrzućcie na patelnię składniki, które macie pod ręką i przygotujcie te pyszne szparagi z warzywami i makaronem.
Spis treści
Zawsze mam w kuchni świeże warzywa a jak się kończą wrzucam je na patelnię i przygotowuję błyskawiczne danie z makaronem. W tym przepisie wykorzystam ostatnią cebulę, kilka pomidorów i szparagów oraz opakowanie pieczarek. Nie musicie trzymać się sztywno podanych poniżej ilości.
Zamiast szparagów możecie użyć cukinii. Pomidory mogą być dowolne. Pieczarek może być mniej. Sprawdzi się każdy makaron – inny nawet ryżowy.
Sok z pieczarek i pomidorów oraz sosu sojowego stworzą smaczny sos do makaronu.
.
Szparagi z warzywami i makaronem – składniki na 4 porcje
- od 80 do 100 g makaronu (waga dla suchego produktu) na jedną porcję. Ja miałam w szafce ostatnie opakowanie makaronu gryczanego soba
- 400 g pieczarek
- 3 większe pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 średnią lub 2 małe białe cebule
- kilka zielonych szparagów
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego
.
Szparagi z warzywami – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Na patelni podsmażcie drobno pokrojoną cebulkę – niech się zeszkli
- Pieczarki dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub ćwiartki – w zależności od wielkości
- Smażcie je do czasu aż puszczą wodę i zaczną pachnieć
- W trakcie smażenia pieczarek pokrójcie pomidory – większe na 6-8 części (możecie je też sparzyć i obrać), koktajlowe na połówki
- Jak pieczarki puszczą wodę wrzućcie do nich pomidory i pokrojone na kawałki szparagi
- Duście wszystko pod przykryciem przez kolejne 5 minut
- Na końcu wlejcie sos sojowy i wszystko wymieszajcie
To danie sprawdzi się na lekki lunch lub kolację.
Inne przepisy na dania ze szparagami znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znak na FB jakie warzywa najczęściej lądują na Waszych patelniach.
.