Placki jaglane z dżemem wiśniowym zamiast jajek
Placki smażę tylko w weekendy. Wtedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania a później na powolną degustację. W tygodniu jadam smoothies, zielone koktajle i owsianki. A skoro mamy weekend to wegańskie placki jaglane z dżemem wiśniowym zamiast jajek polecają się na pyszne śniadanie.
Spis treści
Kilka słów wstępu
Dobrze widzicie – w tym przepisie nie ma oleju. Powód jest prozaiczny – od czasu przeprowadzki i zmiany pracy (czyli od początku lipca) jeszcze nie zdążyłam kupić oleju rzepakowego (smażę tylko na rzepakowym rafinowanym).
Najpierw było za gorąco i nie miałam ochoty na smażenie. Potem wpadałam w wir nowej pracy i nie chciało mi się stać przy garach – robiłam szybkie sałatki skropione olejem lnianym, chodziłam do pobliskiego baru z azjatycką kuchnią (kiedyś Wam o nim napiszę) albo do bary mlecznego (nic ciekawego więc o nim nie napiszę).
Aż nastał weekend i zachciało mi się placków. A ponieważ mam już doświadczenia w smażeniu pancakes bez tłuszczu (tu znajdziecie przepis na cynamonowe placki) to spodziewałam się, że i te jaglane wyjdą dobre. Wyszły.
.
Placki jaglane z dżemem wiśniowym – składniki na około 12 sztuk
- 150 g mąki jaglanej – lub mieszanki mąki bezglutenowej
- 4 czubate łyżki (215 g) dżemu wiśniowego – nisko słodzonego. Lub innego dżemu który macie pod ręką
- 150 ml mleka (napoju roślinnego) – ja użyłam sojowego ale sprawdzi się też owsiane lub migdałowe. Ryżowego lepiej nie używajcie – jest zbyt wodniste.
.
Placki jaglane – przygotowanie
Ciasta na te placki nie polecam robić w blenderze kielichowym. Lepiej jak w cieście zostaną kawałki owoców – w tym przypadku duże kawałki wiśni prosto z dżemu.
- Do miski przełóżcie odmierzoną ilość dżemu wiśniowego
- Wlejcie do niego mleko roślinne i dokładnie wymieszajcie te składniki – niech dżem się w mleku rozpuści.
- W kolejnym kroku stopniowo wsypujcie mąkę dokładnie mieszając ją z mlekiem i dżemem – tak aby nie powstały grudni.
- Jak ciasto będzie gotowe na średniej temperaturze rozgrzejcie patelnię – na sucho
- Nakładajcie na nią ciasto łyżką formując okrągłe placuszki (pancakes)
- Smażcie je po kilka minut na każdej stronie
UWAGA – te placki smażą się błyskawicznie. Uważajcie aby ich nie przypalić.
Podawajcie je z roślinnym jogurtem, owocami i orzechami. Te ostatnie będą tłuszczowym dodatkiem w Waszym posiłku.
.
.
.