Smalec z fasoli – przepis kochany nie tylko przez wegan! Pyszna i prosta pasta kanapkowa
Tradycyjny smalec jest uważany za niezdrowy i kaloryczny. Każdego dbającego o codzienną dietę z pewnością zainteresuje więc smalec z fasoli.
Spis treści
Z artykułu dowiesz się:
- jakie pasty warzywne pasują do pieczywa,
- co cechuje smalec z fasoli,
- jaki jest przepis na smalec z fasoli,
- jaki jest sposób na rozgrzanie jesienią, czyli przepis smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą,
- którą fasolę wybrać do stworzenia pasty.
Zobacz również przepisy na: Pastę z fasoli na dwa sposoby.
Tradycyjny smalec od wieków jest przysmakiem kanapkowym, który uwielbia niemal każdy Polak. Dietetycy coraz częściej przestrzegają jednak przed zbyt dużym spożyciem tego dania. Niestety pomimo niewątpliwych walorów smakowych przekąska ta ma niekorzystny wpływ na zdrowie i przyczynia się do rozwoju otyłości. Dla osób niewyobrażających sobie życia bez smalcu mamy jednak dobrą wiadomość! Smak i konsystencja tego tłuszczu może być imitowana przez smaczną pastę z fasoli. Nie wierzysz? Sprawdź nasze porady i przepisy!
Warzywne pasty do kanapek – sposób na oryginalne przekąski, dzięki pysznej kompozycji z pieczywem
Kolorowe i zdrowe pasty warzywne to królowe śniadań i kolacji. Ich zdrowy skład oraz wyśmienity wygląd gwarantują udany posiłek, bez względu na jego charakter. Taką warzywną przekąskę można przygotować na drugie śniadanie w formie kanapek, na rodzinną kolację, a nawet na przyjęcie! Wśród warzywnych przysmaków wyróżnia się jednak ten z fasoli. Tosty ze smalcem wegańskim to doskonała forma posiłku, która nie wymaga długich przygotowań i nakładu pracy. W wersji z białej fasoli z puszki przygotowanie pasty zajmuje zaledwie kilkanaście minut! Jednocześnie jest to danie, które z pewnością doceni każdy gość.
Kanapki z pastą z białej lub czerwonej fasoli są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Można je podawać z różnorodnymi dodatkami i przyprawami. Jednym z najlepszych połączeń jest jednak ogórek kiszony lub konserwowy oraz grzanki. Dla jedzących produkty zwierzęce można również polecić masło albo skwarki. Każdy wariant będzie smakował równie pysznie, a mnogość wariacji sprawia, że danie szybko się nie nudzi.
Dietetyczny smalec z fasoli – smaczny, zdrowy i wegetariański
Istnieje wiele odmian smalcu z fasoli. Można go przygotować z jabłkiem, cebulą, chrzanem oraz rozmaitymi przyprawami. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie, a wzbogacony chrupiącymi skwarkami nieziemsko rozpieszcza podniebienie. Ta pasta do kanapek to jednak nie tylko bogactwo smaku, ale również witamin i minerałów. Ich wysoka zawartość jest gwarantowana przez fasolę, która zawiera ogrom składników odżywczych. Dlaczego warto urozmaicić posiłek smalcem z fasoli?
Zalety smalcu z fasoli:
- wysoka zawartość składników odżywczych,
- jest odpowiedni dla wegan i wegetarian,
- ma dużo błonnika pokarmowego i białka.
- nie zawiera dużo tłuszczu,
- usprawnia pracę układu pokarmowego,
- jest polecany dla kobiet w ciąży i chorych na cukrzycę.
Smalec z fasoli to nie tylko zdrowsza wersja tego tradycyjnego. Przebija on również inne wegańskie substytuty tego produktu, które bywają kaloryczne, ale nie rekompensują tego zawartością witamin. Takie zamienniki składają się głównie z roślinnych olejów, co z zasady nie jest zbyt zdrowe dla organizmu.
Smalec z fasoli – przepis, który podbije nawet serca mięsożerców w wersji dla dorosłych i dla dzieci
W Internecie znajduje się niejeden pomysł na pastę do kanapek, która niemal idealnie imituje swojski smalec. Podstawowa wersja pasty z fasoli zawiera cebulę, nieco jabłka oraz przyprawy. Dzisiaj zaproponujemy jednak wariant z wędzoną papryką, która podkreśli smak całości dania. Taka pasta będzie również doskonała do kanapek dla dzieci, jednak w tym przypadku proponujemy usunąć z ziaren fasoli skórkę. Najlepiej zrobić to po namoczeniu ziaren lub po jej ugotowaniu.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli lub tyle samo samodzielnie ugotowanej,
- 1 mała cebula,
- łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina oleju roślinnego,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnie i usmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
- Fasolę z puszki odcedź i dodaj na patelnie. Smaż kilka minut.
- Przełóż wszystko do miseczki i przypraw.
- Całość ubij widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- Gotowe!
Wegetariański smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą – odrobina pikantnych przypraw na rozgrzanie jesienią i zimą
Pikantny smalec z fasoli to przepyszna wersja pasty, która sprawdza się w szczególności w miesiącach zimowych i jesiennych. Jego rozgrzewające właściwości z pewnością trafią w gusta każdego zmarzlucha. Poniższy przepyszny wegański przepis to również niezastąpione źródło witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Warto więc spróbować tej wersji pasty także w innych miesiącach roku.
Poniżej znajdziesz recepturę na przepyszny i rozgrzewający smalec z fasoli, jabłka i cebuli.
Składniki
- 1 puszka białej lub czerwonej fasoli,
- jabłko ok. 150 g,
- cebula 100-130 g w zależności od preferencji,
- masło lub inny tłuszcz 40 g,
- ziele angielskie oraz liść laurowy,
- kminek, majeranek, pieprz, sól do smaku.
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle lub tłuszczu roślinnym, jeżeli przygotowujesz smalec z fasoli w wersji wegańskiej.
- Następnie dodaj do cebuli utarte jabłko z liściem laurowym i zielem angielskim i poczekaj, aż zrobi się miękkie.
- Po chwili na patelnie dodaj przyprawioną i ugotowaną fasolę.
- Smaż wszystko kilka minut.
- Przełóż wszystko do miski i rozgnieć widelcem. Całość można również zblendować.
- Smacznego!
Pasta z białej czy czerwonej fasoli – który rodzaj wybrać?
Pyszne kanapki z pastą z fasoli to sposób na idealne rozpoczęcie dnia. Zarówno fasola biała, jak i czerwona zawierają w sobie dużo witamin z grupy B, a także witaminę C, E oraz D. Oba rodzaje to także doskonałe źródło białka oraz błonnika pokarmowego. Gatunki te mają również wiele minerałów i aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Który z nich wybrać?
Do przygotowania pasty dla dzieci lub dla osób z wrażliwym żołądkiem poleca się użycie fasoli białej. Odmiana ta łatwiej się trawi, a substancje odżywcze w niej zawarte są wchłaniane szybciej. W celu poprawy strawności można dodatkowo usunąć z ziaren twardą skórkę. Tak przygotowane ziarna nie powodują bóli brzucha oraz wzdęć. Czerwona fasola nadaje się bardziej dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera w sobie więcej kwasu foliowego, który wpływa korzystnie na płód. Zalety i wady obu odmian przedstawia poniższa tabelka.
Nazwa | Zalety | Wady | Smak | Kcal na 100 g ugotowanego produktu | Minerały |
Pasta z białej fasoli | Dobre źródło białka i błonnika oraz witamin i minerałów, łatwo strawna, korzystna dla osób z cukrzycą. | Szybciej się trawi, przez co uczucie sytości jest krótsze, niż w przypadku czerwonej odmiany. | Bardzo delikatny i kremowy | ok. 90 kcal | Fosfor żelazo, miedź, mangan, cynk, magnez. |
Pasta z czerwonej fasoli | Dobre źródło białka i błonnika oraz witamin i minerałów, daje energie i poczucie sytości na dłużej, ma więcej kwasu foliowego. | Dłużej się trawi. | Orzechowy | ok. 98 kcal | Potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk. |
FAQ
- Ile kalorii ma smalec z fasoli?
W zależności od użytych dodatków smalec z fasoli ma od 170 do około 200 kilokalorii. Jeżeli pozbawi się go tłuszczów roślinnych, jest jeszcze mniej kaloryczny. W 100 gramach będzie zawierać 130-150 kcal.
- Co można dodać do smalcu z fasoli?
Fasola jest dość neutralna w smaku, dlatego pasuje do niej większość popularnych warzyw. Niezwykle korzystne jest połączenie fasoli z papryką, cebulą oraz jabłkami. Smalec komponuje się również dobrze z chilli oraz pieprzem.
- Co można zrobić z fasoli na szybko?
Fasolę z puszki można wykorzystać do zrobienia sałatki z pomidorami i serem feta. Dobrym pomysłem jest również zmielenie jej na gładko wraz z papryką, pomidorami i przyprawami.
- Co można zrobić z białej i czerwonej fasoli z puszki?
Biała fasola nadaje się idealnie do tworzenia różnego rodzaju past, zup oraz kotletów. Czerwona fasola to doskonały wybór do wzbogacenia dań kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej.