Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wytrawne gofry z kurkumą i chili

Mam dla Was kolejny, prosty przepis na wytrawne gofry z kurkumą i chili. Tym razem w wersji bezglutenowej. Takie gofry będą świetnym zamiennikiem pieczywa i dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji.

Do przygotowania gofrów potrzebny Wam będzie blender kielichowy oraz gofrownica. Jeżeli jej nie posiadacie to usmażcie ciasto w formie placuszków – też wyjdą świetne. Tylko nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Niech się smażą na suchej.

Takie gofry lub placuszki możecie usmażyć wieczorem i zabrać je następnego dnia do pracy lub do szkoły. W oddzielnym pojemniku przygotujcie sobie do nich sałatkę warzywną lub owocową.

.

Składniki na 12 wytrawnych gofrów

  • 150g mąki bezglutenowej – ja użyłam 75g kukurydzianej (eko) i 75g jaglanej
  • 50g gęstego jogurtu roślinnego – sprawdzi się jogurt o naturalnym smaku
  • 150ml mleka roślinnego – sojowego lub owsianego. Jeżeli kupujecie mleko to wybierajcie takie bez dodatku cukru
  • 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, jeżeli nie lubicie ostrych smaków zastąpcie chilli np. oregano lub bazylią

.

Wytrawne gofry z kurkumą – przygotowanie

  1. Do blendera kielichowego wlejcie jogurt, mleko roślinne oraz olej – miksujcie 1-2 minuty
  2. Do tej masy dodajcie wszystkie pozostałe, sypkie składniki – mąkę, proszek, kurkumę i pieprz cayenne
  3. Następnie miksujcie 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Przelejcie ciasto do miski i zostawcie je na 10-15 minut
  5. Po tym czasie możecie smażyć gofry lub placuszki
  6. Przy gofrach, przed pierwszą partią ciasta, polecam posmarować gofrownicę niewielką ilością oleju. Ciasto powinno spędzić w niej kilka minut (3-4) do momentu aż przestanie przywierać do powierzchni. Jeżeli smażycie placuszki to na patelnię nie dolewajcie już tłuszczu (wystarczy ilość, którą ciasto ma już w sobie). Placuszki będą się smażyć na suchej patelni 1-2 minuty – na każdej stronie.

Tym razem ciasto nie sprawi Wam problemów – smaży się krótko, nie przywiera do powierzchni..

Te wytrawne i pikantne gofry mogą być dodatkiem do jajek sadzonych, warzyw, sałatek. Możecie je jeść również ze słodkimi dżemami lub powidłami. Same też są świetne.

wytrawne-gofry-z-kurkuma

.

Na blogu znajdziecie też poprzednie przepisy na wytrawne gofry oraz kilka pomysłów na ich wersję na słodko.

Dajcie znać na FB jak Wam posmakuje takie śniadanie.

.