Wytrawne gofry z kurkumą i chili
Mam dla Was kolejny, prosty przepis na wytrawne gofry z kurkumą i chili. Tym razem w wersji bezglutenowej. Takie gofry będą świetnym zamiennikiem pieczywa i dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji.
Spis treści
Do przygotowania gofrów potrzebny Wam będzie blender kielichowy oraz gofrownica. Jeżeli jej nie posiadacie to usmażcie ciasto w formie placuszków – też wyjdą świetne. Tylko nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Niech się smażą na suchej.
Takie gofry lub placuszki możecie usmażyć wieczorem i zabrać je następnego dnia do pracy lub do szkoły. W oddzielnym pojemniku przygotujcie sobie do nich sałatkę warzywną lub owocową.
.
Składniki na 12 wytrawnych gofrów
- 150g mąki bezglutenowej – ja użyłam 75g kukurydzianej (eko) i 75g jaglanej
- 50g gęstego jogurtu roślinnego – sprawdzi się jogurt o naturalnym smaku
- 150ml mleka roślinnego – sojowego lub owsianego. Jeżeli kupujecie mleko to wybierajcie takie bez dodatku cukru
- 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, jeżeli nie lubicie ostrych smaków zastąpcie chilli np. oregano lub bazylią
.
Wytrawne gofry z kurkumą – przygotowanie
- Do blendera kielichowego wlejcie jogurt, mleko roślinne oraz olej – miksujcie 1-2 minuty
- Do tej masy dodajcie wszystkie pozostałe, sypkie składniki – mąkę, proszek, kurkumę i pieprz cayenne
- Następnie miksujcie 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji
- Przelejcie ciasto do miski i zostawcie je na 10-15 minut
- Po tym czasie możecie smażyć gofry lub placuszki
- Przy gofrach, przed pierwszą partią ciasta, polecam posmarować gofrownicę niewielką ilością oleju. Ciasto powinno spędzić w niej kilka minut (3-4) do momentu aż przestanie przywierać do powierzchni. Jeżeli smażycie placuszki to na patelnię nie dolewajcie już tłuszczu (wystarczy ilość, którą ciasto ma już w sobie). Placuszki będą się smażyć na suchej patelni 1-2 minuty – na każdej stronie.
Tym razem ciasto nie sprawi Wam problemów – smaży się krótko, nie przywiera do powierzchni..
Te wytrawne i pikantne gofry mogą być dodatkiem do jajek sadzonych, warzyw, sałatek. Możecie je jeść również ze słodkimi dżemami lub powidłami. Same też są świetne.
.
Na blogu znajdziecie też poprzednie przepisy na wytrawne gofry oraz kilka pomysłów na ich wersję na słodko.
Dajcie znać na FB jak Wam posmakuje takie śniadanie.
.