Obiady, które wspomogą Twoją dietę
Fit obiady przeznaczone są dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jeśli i Ty do nich należysz, czytaj dalej.
Spis treści
Z poniższego artykułu dowiesz się:
- Jakie produkty warto jeść, będąc na diecie redukcyjnej?
- Których z nich lepiej unikać?
- Czy na redukcji można jeść mięso?
- Jakie są przepisy na szybki zdrowy obiad?
- Ile czasu zajmie Ci przygotowanie zdrowego posiłku?
Osoby, które planują rozpoczęcie diety redukcyjnej, czasami nie wiedzą, które produkty powinni spożywać, a które z nich warto wyeliminować. Niektórzy sądzą również, że przygotowanie zdrowego posiłku zajmie im wiele godzin, przez co nie będą mieć wystarczająco dużo czasu na inne obowiązki. Jednak, czy aby na pewno tak jest? Czy dieta redukcyjna wymaga aż tylu poświęceń? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.
Zanim zaczniesz czytać dalej, sprawdź przepis na kurki z makaronem ryżowym.
Co jeść podczas redukcji?
Zadaniem diety redukcyjnej jest utrata zbędnych kilogramów. Jej działanie polega na osiągnięciu deficytu kalorycznego. Oznacza to, że zużywasz większe ilości energii, niż te, które dostarczasz swojemu organizmowi. Jeśli zamierzasz przejść na dietę redukcyjną, skonsultuj się z dietetykiem, który wyliczy Twoją Całkowitą Przemianę Materii (CPM) oraz Podstawową Przemianę Materii (PPM), a także zapyta o ogólny stan zdrowia. Sprawdzi również, czy zmagasz się z przewlekłymi chorobami.
Będąc na diecie redukcyjnej, spożywaj:
- owoce — mogą być świeże lub mrożone. Wybieraj zwłaszcza te, które mają niski indeks glikemiczny. Na redukcji możesz jeść m.in. brzoskwinie, jabłka, morele, pomidory, cytrusy: pomarańcze oraz grejpfruty, a także owoce jagodowe: maliny, borówki, porzeczki, agrest, jeżyny oraz truskawki.
- warzywa — mogą być świeże lub mrożone. Do warzyw, które warto jeść podczas redukcji, należą: papryka, cebula, ogórek dynia, rzodkiewka, cukinia, sałata, bakłażan, cykoria, jarmuż, brokuły oraz kapusta.
- mięso — może być pieczone, grillowane bez użycia tłuszczu, duszone lub pieczone. Mięsami dozwolonymi podczas redukcji są: cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, a także kurczak oraz indyk bez skóry.
- chudy nabiał — jogurt naturalny, chude białe sery, mleko do 2% tłuszczu, kefir,
- produkty zbożowe — płatki owsiane, makaron razowy, kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna, jaglana), ryż brązowy oraz dziki, a także pieczywo razowe,
- tłuszcze — w niewielkich ilościach (głównie do doprawiania dań): masło, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy,
- owoce morza oraz ryby — gotowane, z rusztu, pieczone (muszą być obrane ze skóry): kraby, krewetki, okoń, tuńczyk, szczupak, mintaj, dorsz, pstrąg, amur,
- napoje — herbata zielona, woda (min. 1,5 l dziennie), soki warzywne, napary ziołowe oraz owocowe.
Dowiedz się, jak przygotować szparagi duszone z warzywami.
Tych produktów zdecydowanie unikaj na diecie!
O czym powinieneś pamiętać w trakcie diety redukcyjnej? Na pewno o dostarczaniu posiłków, które jednocześnie są niskokaloryczne i zapewnią Ci uczucie sytości. Musisz również zrezygnować z pewnych produktów, aby dieta przyniosła oczekiwane efekty.
Wyeliminuj produkty, do których należą:
- produkty wysokoprzwtworzone — zwłaszcza te, które w swoim składzie mają substancje słodzące, zagęszczające oraz wzmacniające smak, a także te, które zawierają utwardzane tłuszcze roślinne oraz izomery trans kwasów tłuszczowych;
- produkty z wysokim indeksem glikemicznym — gotowane ziemniaki, biały ryż, płatki kukurydziane, miód, cukier, frytki, daktyle;
- soki owocowe — szczególnie niebezpieczne są modne ostatnio diety sokowe, które polegają na eliminacji wszystkich produktów na rzecz picia samych soków owocowych;
- słodycze;
- alkohol.
Sprawdź, w jaki sposób przyrządzić jarmuż z makaronem.
Jeść mięso, czy go nie jeść podczas diety?
Osoby, które są na diecie redukcyjnej, wcale nie muszą ograniczać mięsa. Co ciekawe — jego spożywanie w trakcie redukcji, jest wręcz zalecane. Wszystko dzięki obecności białka w mięsie. Jednak w czym tkwi sukces tego makroskładnika? Białko odgrywa bardzo ważną rolę w całym procesie odchudzania. Dzieje się tak, ponieważ zapewnia uczucie sytości. Białko znajdziesz m.in. w chudych mięsach. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością jego spożywania, ponieważ jego nadmiar może być szkodliwy dla wątroby oraz nerek.
Przekonaj się, czy warzywne curry z bakłażanem i soczewicą jest smaczne.
Przepis na szybki fit obiad
Niektóre osoby będące na diecie redukcyjnej oprócz tego, że decydują się na zdrowe posiłki, to również wybierają takie, które będą szybkie w przygotowaniu. Jest to zwłaszcza proste w trakcie przyrządzania śniadań, podwieczorków oraz kolacji. Jednak, czy szybkie fit obiady mają rację bytu? Oczywiście, że tak. Poniżej znajdziesz fit przepis na obiad z kurczakiem.
Składniki | Sposób przygotowania | Składniki odżywcze (jednej porcji) |
4 piersi z kurczaka (średniej wielkości) 2 pomidory garść świeżej bazylii 200 g świeżej mozzarelli sól zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy ocet balsamiczny (opcjonalnie) | 1. Natnij z jednej strony piersi z kurczaka (druga z nich musi być zamknięta, ponieważ w przeciwnym wypadku składniki mogłyby wypaść). 2. Dodaj do obu stron mięsa oliwę, po czym wetrzyj w nie sól oraz pieprz. 3. Pokrój mozzarellę oraz pomidory na cienkie plastry. 4. W każdej piersi z kurczaka umieść bazylię, a także kilka plastrów mozzarelli i pomidorów. 5. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. 6. Piersi z kurczaka piecz pod przykryciem przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu odstaw je na 5 minut w przykrytym naczyniu (dzięki temu mięso wchłonie sos i będzie bardziej soczyste). 7. Opcjonalnie możesz dodać do mięsa ocet winny. | kalorie: 403 kcal błonnik: 1 g węglowodany: 3 g tłuszcz: 16 g białko: 55 g |
Czas przygotowania powyższego dania wynosi ok. 35 minut. Składniki wystarczą na 4 porcje. Podany przepis na fit obiad z kurczakiem jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Nie zawiera wyszukanych składników, przez co powinien trafić w gust praktycznie każdego.
Jednak co z osobami, które nie chcą jeść mięsa bądź wolą je ograniczać? Dla nich w sam raz będzie fit obiad bez mięsa. Jak go przygotować?
Składniki | Sposób przygotowania | Wartości odżywcze (jednej porcji) |
120 g ciecierzycy w zalewie 1 marchew 5 pomidorków koktajlowych 0,5 awokado 6 liści sałaty 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka pestek dyni przyprawy: 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta soli, pieprzu oraz ostrej papryki | 1. Odcedź ciecierzycę z zalewy, osusz ją i wymieszaj z przyprawami, oliwą oraz pokrojoną w plastry marchwią. 2. Ciecierzycę oraz marchew przełóż na papier do pieczenia. Piecz je w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. Na 10 minut przed wyjęciem ich z piekarnika dodaj na blachę pomidorki koktajlowej. 3. Na talerzu połóż pokrojone na kawałki awokado, upieczone warzywa oraz pokrojoną sałatę. Posyp wszystko pestkami dyni. | kalorie: 550 kcal błonnik: 14 g węglowodany: 29 g tłuszcz: 39 g białko: 14 g |
Przygotowanie powyższego dania zajmie Ci ok. 35 minut. Z podanych składników przyrządzisz jedną porcję. Zaprezentowane pomysły na obiad fit z pewnością sprawią, że Twoja dieta będzie zarówno efektywna, jak i smaczna.
Dla miłośników kuchni Dalekiego Wschodu polecamy szparagi w azjatyckim sosie.
Czy przygotowywanie fit posiłków jest bardzo czasochłonne?
Niektóre osoby nie przechodzą na dietę, ponieważ uważają, że przyrządzanie zdrowych posiłków zabierze im dużo czasu. Ty jednak doskonale wiesz, że tak nie jest. Powyżej znajduje się przepis na szybki obiad fit zarówno z wykorzystaniem mięsa, jak i bez jego użycia. Przyznasz, że poświęcenie ok. 35 minut wcale nie jest czasochłonne. Składniki, z których przygotujesz zdrowe potrawy również nie muszą być wyszukane. Znajdziesz je w każdym supermarkecie, co sprawi, że zakup odpowiednich produktów nie będzie mozolny. Samo przygotowanie potraw również nie jest skomplikowane. Z pewnością wygospodarujesz niewielką część swojego dnia, aby przyrządzić zdrowy posiłek.
Jak widzisz, fit obiady mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekty, jakie dzięki nim uzyskasz, będą znakomite. Będąc na diecie redukcyjnej pamiętaj przede wszystkim, aby dostosować ilość pożywienia do swoich potrzeb.
FAQ
Czego unikać na redukcji?
Na diecie redukcyjnej należy zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych, słodyczy oraz alkoholu. Równie niewskazane jest spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Szczególnie niebezpieczne są diety sokowe.
Czy na redukcji można jeść mięso?
Jak najbardziej. Spożywanie mięsa jest wręcz wskazane na diecie redukcyjnej. Zawarte w nim białko przynosi uczucie sytości.
Ile trwa przygotowanie fit posiłków?
Ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy, że będziesz przyrządzać dania z niewyszukanych składników, które są niskokaloryczne. Przygotowanie obiadu zajmie Ci niewiele więcej niż 30 minut.