Szparagi duszone z warzywami
Dzisiaj mam dla Was kolejne jednogarnkowe, proste i przepyszne danie – szparagi duszone z warzywami. Późną wiosną i wczesnym latem zajadam się nim bardzo często.
Spis treści
Przeważnie w niedzielę przygotowuję wielką patelnie tego dania. Jadam je na świeżo, na kolację, a przez 2-3 kolejne dni mam gotowy obiad. Od razu zaznaczę – nie nudzi mi się jedzenie tego samego obiadu przez kilka dni. W takich tygodniach jadam codziennie inne pierwsze i drugie śniadania a także kolacje. Różnorodność w jedzeniu analizuje się tygodniowo a nie dziennie.
.
Szparagi duszone z warzywami – składniki na 4 porcje
- pół pęczka zielonych szparagów
- 2 małe cukinie
- 1 świeża, czerwona papryka
- 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula – czerwona lub biała
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- około 100-150 ml gorącej, przegotowanej wody
- 200 ml pomidorowego sosu passata
- 2 łyżki przyprawy zioła prowansalskie
- świeżo mielony, czarny pieprz
- około 200 g ugotowanej ciecierzycy – opcjonalnie
- 1 mały brokuł – opcjonalnie
- garść liści szpinaku – opcjonalnie
.
Szparagi duszone z warzywami – przygotowanie
- Jeżeli sami gotujecie ciecierzycę to namoczcie ją na 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja kupuję już gotową ciecierzycę w słoikach
- Cukinie, paprykę, szparagi pokrójcie w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe w połówki
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek w plasterkach
- Jak się zarumienią wrzućcie do nich cukinię i paprykę.. To jest też czas na brokuły Smażcie je razem przez 3-4 minuty
- Po tym czasie wlejcie na patelnie wodę i przykryjcie warzywa pokrywką. Niech się tak duszą przez około 5-7 minut
- W kolejnym kroku wlejcie na patelnię passatę i dodajcie przyprawę prowansalską
- Dorzućcie na patelnię pokrojone szparagi i pomidorki koktajlowe.
- Jeżeli na patelni jest za mało płynu to dolejcie jeszcze wody
- Teraz jest czas na ciecierzycę jeżeli macie ochotę ją dodać
- Dodajcie świeżo mielony pieprz i duście wszystko razem przez kolejne 5 minut – pod przykryciem
- Jeżeli dodajecie szpinak to wrzućcie go na patelnię i przykrycie ją na maksymalnie 2 minuty. W tym czasie szpinak zmięknie
W tym daniu warzywa powinny być chrupiące a nie rozgotowane.
Tak przygotowane szparagi duszone z różnymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie. Pasować będzie do nich ugotowany makaron (dowolnego rodzaju) a także ryż. Jako dodatek sprawdzi się również kromka pieczywa razowego.
.
Więcej pomysłów na zdrowe obiad i kolacje znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB jakie dania ze szparagami przypadły Wam do gustu.
.