Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szparagi duszone z warzywami

Dzisiaj mam dla Was kolejne jednogarnkowe, proste i przepyszne danie – szparagi duszone z warzywami. Późną wiosną i wczesnym latem zajadam się nim bardzo często.

Przeważnie w niedzielę przygotowuję wielką patelnie tego dania. Jadam je na świeżo, na kolację, a przez 2-3 kolejne dni mam gotowy obiad. Od razu zaznaczę – nie nudzi mi się jedzenie tego samego obiadu przez kilka dni. W takich tygodniach jadam codziennie inne pierwsze i drugie śniadania a także kolacje. Różnorodność w jedzeniu analizuje się tygodniowo a nie dziennie.

.

Szparagi duszone z warzywami – składniki na 4 porcje

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 małe cukinie
  • 1 świeża, czerwona papryka
  • 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula – czerwona lub biała
  • 2 łyżki oleju rzepakowegorafinowanego. Na takim można smażyć
  • około 100-150 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 200 ml pomidorowego sosu passata
  • 2 łyżki przyprawy zioła prowansalskie
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • około 200 g ugotowanej ciecierzycy – opcjonalnie
  • 1 mały brokuł – opcjonalnie
  • garść liści szpinaku – opcjonalnie

.

Szparagi duszone z warzywami – przygotowanie

  1. Jeżeli sami gotujecie ciecierzycę to namoczcie ją na 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja kupuję już gotową ciecierzycę w słoikach
  2. Cukinie, paprykę, szparagi pokrójcie w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe w połówki
  3. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek w plasterkach
  4. Jak się zarumienią wrzućcie do nich cukinię i paprykę.. To jest też czas na brokuły Smażcie je razem przez 3-4 minuty
  5. Po tym czasie wlejcie na patelnie wodę i przykryjcie warzywa pokrywką. Niech się tak duszą przez około 5-7 minut
  6. W kolejnym kroku wlejcie na patelnię passatę i dodajcie przyprawę prowansalską
  7. Dorzućcie na patelnię pokrojone szparagi i pomidorki koktajlowe.
  8. Jeżeli na patelni jest za mało płynu to dolejcie jeszcze wody
  9. Teraz jest czas na ciecierzycę jeżeli macie ochotę ją dodać
  10. Dodajcie świeżo mielony pieprz i duście wszystko razem przez kolejne 5 minut – pod przykryciem
  11. Jeżeli dodajecie szpinak to wrzućcie go na patelnię i przykrycie ją na maksymalnie 2 minuty. W tym czasie szpinak zmięknie

W tym daniu warzywa powinny być chrupiące a nie rozgotowane.

Tak przygotowane szparagi duszone z różnymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie. Pasować będzie do nich ugotowany makaron (dowolnego rodzaju) a także ryż. Jako dodatek sprawdzi się również kromka pieczywa razowego.

Szparagi duszone z warzywami
Wersja z ciecierzycą
Szparagi duszone z warzywami z brokułami
Wersja z brokułami

.

Więcej pomysłów na zdrowe obiad i kolacje znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB jakie dania ze szparagami przypadły Wam do gustu.

.