Co można zrobić z płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe są świetną alternatywą dla soli. To jednak nie koniec ich zalet. Czym jeszcze się wyróżniają?
Spis treści
Z poniższego artykułu dowiesz się:
- Czym charakteryzują się płatki drożdżowe?
- Z czego się składają?
- Czym wyróżniają się płatki drożdżowe?
- Jaki mają wpływ na zdrowie?
- Do czego możesz wykorzystać płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe są z powodzeniem stosowane w wielu kuchniach świata. Swój sukces zawdzięczają przede wszystkim właściwościom, które są korzystne dla zdrowia. Co więcej — takie płatki są neutralne dla żołądka, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby pozostające na diecie wątrobowej. Czym jeszcze charakteryzują się płatki drożdżowe?
Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować mleko roślinne bez konserwantów? Jeśli tak, zobacz również ten artykuł: 10 przepisów na domowe mleko roślinne.
Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych. Dzieje się tak, ponieważ wskutek wysokiej temperatury, zostały pozbawione swoich funkcji. Mówiąc nieco prościej — nie mogą zostać użyte do żadnej potrawy, której przygotowanie wymagałoby fermentacji drożdży. Ciekawostką jest, że płatki drożdżowe pochodzą od mikroorganizmów Saccharomyces cerevisiae (zupełnie tak samo, jak drożdże browarnicze oraz piekarnicze). Co więcej — płatki te bardzo często nazywane są wegańskim parmezanem. Wszystko przez ich orzechowo-serowy smak oraz żółty kolor. Bardzo często są więc wykorzystywane do przyrządzania dań, do których pasuje serowa nuta smakowa. Aby uzyskać formę płatków, najpierw należy je od siebie oddzielić, potem umyć, nadać formę i zapakować.
Czym można zastąpić pieczywo? Placuszkami ze szczypiorkiem!
Co zawierają w swoim składzie płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe, które można znaleźć m.in. w ekologicznych sklepach, składają się tylko i wyłącznie z komórek drożdży. Te zostają odpowiednio uformowane, po czym są gotowe do użycia. W niektórych sklepach można dostać również płatki drożdżowe z różnorodnymi dodatkami. Wśród nich można wyróżnić, chociażby sól morką, czy ekstrakt słodowy jęczmienny. Niektóre płatki zawierają również dodatek mąki (ten rodzaj nie jest polecany osobom zmagającym z nietolerancją glutenu). Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup czystych płatków drożdżowych bez żadnych dodatków.
Czy wegańskie i bezglutenowe placki ziemniaczane mogą być smaczne? Przekonaj się, przygotowując placuszki ziemniaczane dla wegan.
Właściwości płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe w 3 łyżkach mają 50-60 kcal. Oprócz walorów smakowych wyróżnia je duża ilość pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych, do których należą wapń, magnez, potas i chrom. Płatki te zawierają również nieznaną dokładnie ilość kwasu foliowego. Oprócz tego można w nich znaleźć witaminy z grupy B, C oraz D. Płatki drożdżowe dostarczają organizmowi związku selenu, jakim jest selenometionina. Ważną kwestią jest to, że związek ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.
Płatki drożdżowe — właściwości (w 3 łyżkach):
- 2-3 g błonnika
- nieznane dokładnie ilości witamin z grupy B
- 4-8 g białka
Płatki drożdżowe poprawiają trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają pozytywnie na zachodzące w organizmie procesy trawienne. Błonnik przyczynia się również do utrzymania naturalnej flory jelitowej, a także prawidłowej kondycji systemu odpornościowego. Płatki zbożowe są polecane u osób borykających się z biegunkami oraz brakiem apetytu. Ich spożywanie zaleca się również w ramach uzupełnienia diety wegetarian. Osoby będące na takiej diecie potrzebują wysokiej zawartości białka. Szczególnie one powinny dbać o swoją dietę, ponieważ ze względu na brak spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą mieć niedobór protein. Jak wiadomo, płatki drożdżowe są jego doskonałym źródłem. Oprócz tego płatki poprawiają także kondycję włosów oraz skóry. Wszystko dzięki dużej zawartości witamin z grupy D oraz B. Te wzmacniają włosy i paznokcie, a także poprawiają ogólny wygląd skóry. Co ciekawe — płatki drożdżowe są pomocne w walce z przebarwieniami oraz trądzikiem.
Zastanawiasz się, jak przygotować mleko roślinne i wegański twarożek? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule: Kanapkowa pasta wegańska.
Wpływ płatków drożdżowych na zdrowie
Płatki drożdżowe dostarczają witamin z grupy B, a także pełnowartościowego białka. Są bezpieczne dla zdrowia dzięki dezaktywacji drożdży, które nie poddają się przerastaniu w organizmie. Część osób, która pozostaje na diecie wegańskiej, przyjmuje takie płatki w ramach suplementacji. W niektórych państwach dodaje się do nich zwiększoną ilość witaminy B12 oraz innych witamin z grupy B, które są tak potrzebne przy wspomnianej wcześniej diecie wegańskiej. Należy dodać, że niektóre osoby nie mogą spożywać płatków drożdżowych. Wśród nich można wyróżnić alergików, którzy mają uczulenie na białka drożdży, a także osoby borykające się z przerostem Candida w organizmie. Nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań, których wyniki pozwoliłyby na spożywanie płatków drożdżowych u osób borykających się ze wspomnianymi kłopotami zdrowotnymi. Płatków nie powinny spożywać również dzieci (zwłaszcza te, które mają skłonności alergiczne).
Zastosowanie płatków drożdżowych
Smak płatków drożdżowych jest bardzo delikatny. Przypomina ciekawe połączenie, jakim jest smak orzecha oraz sera. Jeśli nurtuje Cię odpowiedź na pytanie „Płatki drożdżowe — do czego je używać?”, poniżej znajdziesz przykłady potraw, do których możesz je dodać.
Płatki drożdżowe — zastosowanie:
- pełnią funkcję zagęszczacza do sosów oraz zup
- uzupełniają dania makaronowe
- są alternatywą dla sera oraz soli
- mogą zastąpić posypkę do sałatek lub ziemniaków
- sprawdzą się jako dodatek do past warzywnych oraz pasztetów
- mogą być dodatkiem do maślanek, jogurtów oraz kefirów
Płatki drożdżowe — przepisy:
Składniki na „serek” z płatków drożdżowych oraz orzechów nerkowca: | Sposób przygotowania |
¼ szklanki płatków drożdżowych 1 szklanka orzechów nerkowca 3 łyżki soku z cytryny ¼ mleka sojowego 10 rzodkiewek ½ ząbka czosnku | 1. Zalej orzechy nerkowca wodą i zostaw je na noc. 2. Rano odcedź orzechy, po czym przełóż je do blendera. Dodaj wszystkie składniki (oprócz rzodkiewki) 3. Zblenduj składniki na gładką masę. 4. Pokrój rzodkiewkę w plasterki i połącz ją z powstałą w blenderze masą. 5. Tak przygotowanym „serkiem” możesz posmarować kanapkę. |
Składniki na „pesto” z płatków drożdżowych i nasion słonecznika | Sposób przygotowania |
1 łyżka płatków drożdżowych oraz niewielka ich ilość do posypania 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 pęczak świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 60 ml oliwy szczypta soli oraz pieprzu | 1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. 2. W razie potrzeby możesz ją zagęścić płatkami drożdżowymi lub rozrzedzić za pomocą oliwy, czy oleju. |
Płatki drożdżowe mają różnorodne zastosowanie, dzięki czemu możesz dodawać je do wielu potraw. W ich składzie znajdziesz duże ilości składników mineralnych, witamin oraz pełnowartościowego białka. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań do stosowania płatków drożdżowych, zastanów się, czy nie warto rozważyć ich włączenia do swojej codziennej diety. Być może okaże się, że ich stosowanie przyniesie świetnie efekty. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze możesz skonsultować się z dietetykiem, który doradzi co i jak.
FAQ
Płatki drożdżowe — co to?
Płatki drożdżowe pochodzą od mikroorganizmów zwanymi Saccharomyces cerevisiae. Należą do grupy drożdży nieaktywnych, co oznacza, że nie ulegają fermentacji. Płatki te składają się z komórek drożdży. Są żółte oraz mają serowo-orzechowy smak, przez co są nazywane wegańskim parmezanem.
Płatki drożdżowe — jakie wykazują właściwości?
Płatki drożdżowe wpływają korzystnie na trawienie oraz poprawiają kondycję systemu odpornościowego. Są świetnym źródłem pełnowartościowego białka, przez co są polecane zwłaszcza wegetarianom. Poprawiają również kondycję skóry oraz włosów.
Do czego można dodać płatki drożdżowe?
Jeśli nie jesteś alergikiem ani nie borykasz się z przerostem Candida w organizmie, możesz śmiało stosować płatki drożdżowe. Te sprawdzą się przede wszystkim jako dodatek do past warzywnych, pasztetów, jogurtów, maślanek oraz kefirów. Płatki drożdżowe pasują również do dań makaronowych, są świetnym zagęszczaczem do zup i sosów, mogą również odgrywać rolę posypki do ziemniaków i sałatek.