Szparagi w azjatyckim sosie
Koniecznie zróbcie te szparagi w azjatyckim sosie. Ich przygotowanie zajmuje około 10 minut a w smaku są obłędne. Tak przygotowane będą lekkim obiadem lub fit kolacją. Zajadajcie się nimi na zapas – sezon jest tak bardzo krótki.
Spis treści
Szparagi w azjatyckim sosie – składniki na 1-2 porcje
Ja sama zjadam cały pęczek szparagów na raz i nie podaję do nich żadnych dodatków. Ale jak potrzebujecie to możecie zjeść je ze świeżym lub chrupkim pieczywem.
Składniki bazowe
- 1-2 pęczki zielonych szparagów – ilość zależy od wielkości
- pół pęczka świeżej kolendry. Zamiennie możecie dodać natkę pietruszki
- sok z połówki limonki. Zamiennie sprawdzi się sok z cytryny
Sos
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Grzybowy sos sojowy też tu pasuje
- 1 łyżka oleju sezamowego – nadaje potrawie orzechowego aromatu
- 2-3 łyżki gęstego sosu azjatyckiego słodko-pikantnego. Ilość zależy od Waszej tolerancji na ostre
- 1 łyżka słodkiego syropu – sprawdzi się z agawy lub klonowy. Zamiennie możecie dodać płaską łyżkę białego lub trzcinowego cukru
- około 20-30 ml zimnej wody
.
Szparagi w azjatyckim sosie – przygotowanie
- Szparagi bardzo dokładnie umyjcie – w główkach lubi ukryć się piasek
- Grubym szparagom obcinam około 2,5 do 3 cm ogonka. Cienkim wystarczy odciąć max 2 cm. Starsze szparagi potrzebują dodatkowo obrania / oskrobania twardego ogonka
- W misce wymieszajcie wszystkie składniki na sos
- Umyte szparagi przełóżcie na patelnie i zalejcie sosem
- Duście je tak przez max 6-7 minut pod przykrywą – od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie nasiąkały sosem
- Te szparagi powinny wyjść al dente – chrupiące i twardawe
- Po przełożeniu na talerz polejcie je sosem z patelni, posypcie siekaną kolendrą i skropcie sokiem z limonki
Porada
jeżeli kupiliście za dużo szparagów przechowujcie je w wodzie (jak kwiaty) najlepiej na ścianie lodówki. Ja używam do tego dużych słoików, do których wlewam wodę do wysokości około 2 cm. Szparagi wytrzymają kilka dni choć u mnie max 2 – tak szybko je zjadam.
.
Inne przepisy na szparagi znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione przepisy.
.