Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szparagi w azjatyckim sosie

Koniecznie zróbcie te szparagi w azjatyckim sosie. Ich przygotowanie zajmuje około 10 minut a w smaku są obłędne. Tak przygotowane będą lekkim obiadem lub fit kolacją. Zajadajcie się nimi na zapas – sezon jest tak bardzo krótki.

Szparagi w azjatyckim sosie – składniki na 1-2 porcje

Ja sama zjadam cały pęczek szparagów na raz i nie podaję do nich żadnych dodatków. Ale jak potrzebujecie to możecie zjeść je ze świeżym lub chrupkim pieczywem.

Składniki bazowe

  • 1-2 pęczki zielonych szparagów – ilość zależy od wielkości
  • pół pęczka świeżej kolendry. Zamiennie możecie dodać natkę pietruszki
  • sok z połówki limonki. Zamiennie sprawdzi się sok z cytryny

Sos

  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Grzybowy sos sojowy też tu pasuje
  • 1 łyżka oleju sezamowego – nadaje potrawie orzechowego aromatu
  • 2-3 łyżki gęstego sosu azjatyckiego słodko-pikantnego. Ilość zależy od Waszej tolerancji na ostre
  • 1 łyżka słodkiego syropu – sprawdzi się z agawy lub klonowy. Zamiennie możecie dodać płaską łyżkę białego lub trzcinowego cukru
  • około 20-30 ml zimnej wody

.

Szparagi w azjatyckim sosie – przygotowanie

  1. Szparagi bardzo dokładnie umyjcie – w główkach lubi ukryć się piasek
  2. Grubym szparagom obcinam około 2,5 do 3 cm ogonka. Cienkim wystarczy odciąć max 2 cm. Starsze szparagi potrzebują dodatkowo obrania / oskrobania twardego ogonka
  3. W misce wymieszajcie wszystkie składniki na sos
  4. Umyte szparagi przełóżcie na patelnie i zalejcie sosem
  5. Duście je tak przez max 6-7 minut pod przykrywą – od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie nasiąkały sosem
  6. Te szparagi powinny wyjść al dente – chrupiące i twardawe
  7. Po przełożeniu na talerz polejcie je sosem z patelni, posypcie siekaną kolendrą i skropcie sokiem z limonki

Porada

jeżeli kupiliście za dużo szparagów przechowujcie je w wodzie (jak kwiaty) najlepiej na ścianie lodówki. Ja używam do tego dużych słoików, do których wlewam wodę do wysokości około 2 cm. Szparagi wytrzymają kilka dni choć u mnie max 2 – tak szybko je zjadam.

Szparagi w azjatyckim sosie

.

Inne przepisy na szparagi znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione przepisy.

.