Wegańska kanapka sushi | na obiad, na kolację
Kanapka sushi? Tak – wiem. Ona bardziej przypomina wielką, grubą rolkę sushi niż kanapkę. Ale ponieważ składniki układa się w niej na płasko, przez co kształt jest prostokątny a nie okrągły, popularna stała się nazwa sushi sandwich. Oto moja propozycja przygotowania wegańskiej wersji kanapki sushi.
Spis treści
Słowo na początek
Tu stałym składnikiem są jedynie płaty nori, które kojarzą się z sushi. O tym dlaczego warto jadać glony przeczytacie pod tym linkiem.
Nawet ryż możecie zamienić na kaszę czy nawet makaron (polecam sojowy lub ryżowy). Pozostałe elementy kanapkowej układanki pozostawiam już Waszej kulinarnej wyobraźni. Sprawdzą się tutaj:
- papryka
- świeży ogórek
- świeża cukinia
- liście szpinaku, mięty, kolendry, pietruszki
- szczypiorek
- tofu naturalne i wędzone
- awokado
- rzodkiewka
- kalarepa pokrojona w cienkie plasterki lub paski
- hummus i inne wege pasty
.
Kanapka sushi – składniki na 4 duże kanapki
- 2 płaty nori
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyża octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 awokado
- 1/2 dużego świeżego ogórka lub 1 mały gruntowy
- 4 plastry tofu
- hummus – opcjonalnie (przepis na domowy hummus znajdziecie tutaj)
- garść świeżych liści szpinaku
- sezam – czarny lub jasny – do posypania
.
Kanapka sushi – przygotowanie
- Ugotujcie ryż – zgodnie z opisem na opakowaniu. Żeby pokazać Wam, że do tej kanapki pasuje prawie wszystko ja wykorzystałam do niej ryż do risotto (akurat taki miałam w kuchni)
- Po ostudzeniu ryżu wlejcie do niego ocet ryżowy i sos sojowy – dokładnie wymieszajcie
- Warzywa, awokado i tofu pokrójcie w paski
- Umyjcie i osuszcie liście szpinaku
Teraz pora na zwijanie kanapki – posiłkować możecie się bambusową matą do zwijania sushi ale nie będzie ona tutaj niezbędna.
- Na płat nori przełóżcie ryż i rozsmarujcie go w dosyć szeroki pas (około 4-5 cm)
- Na ryżu poukładajcie pozostałe składniki ale uważajcie aby nie było ich za dużo – płat nori musi mieć jeszcze miejsce na zakładkę około 1.5 cm aby się skleił
- Jak już składniki będą gotowe sklejcie dwa końce nori zwilżając je niewielką ilością wody
Kanapki polecam zjeść niezwłocznie po przygotowaniu. Niestety kiedy nori namoknie robi się gumowate a jak dłużej poleży w wilgotnym otoczeniu to rozpada się.
.
.
Wersja z hummusem
Hummus fajnie podkręcił smak i aromat kanapki – tylko moja wersja tej wege pasty zawsze zawiera dużo czosnku i dużo pieprzu cayenne
.
Kanapka może być duża na długość płata nori lub dla wygody jedzenia przekrojona na pół – tak jak ja to zrobiłam
.
Możecie też rolkę nori przekroić na 3 części i dla wygody jedzenia przełożyć ją np. do miski albo pojemnika
.
Smacznego i na zdrowie.
.
A oto inne przepisy na niebanalne przekąski i dania główne:
- Tortilla z dynią i soczewicą
- Małe rolki z nori
- Orkiszowe tacos z warzywami
- Spring rolls z warzywami
.
.
.
.
Nigdy wcześniej nie wpadłam na taki pomysł. Świetnie wyglądają takie kanapeczki. Mega pomysł na lunch!