Tortilla z dynią i soczewicą – na obiad, kolację, przekąskę
Jak widać wkręciłam się w tym roku w dynię i mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego bogatego w beta-karoten warzywa. Tym razem jest to tortilla z dynią i soczewicą, podkręcona przyprawami i podana ze świeżymi warzywami. To świetny pomysł na pożywny posiłek w domu lub lunch w pracy czy szkole. Zapraszam.
Spis treści
Tortilla z dynią – składniki na 4 porcje
Będziecie potrzebować placki – sztuk 4 czyli tyle ile porcji. Udało mi się kupić je w wersji bezglutenowej.
A do farszu:
- 100 g suchej soczewicy
- 150-200 g puree z dyni – ja dynię gotuję w kostkach na parze i rozgniatam widelcem. Zajmuje to około 10-15 minut
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Dodatki:
- garść szpinaku baby
- 1 papryka
- szczypiorek
.
.
Tortilla z dynią – przygotowanie
- Zacznijcie od ugotowania soczewicy zgodnie z opisem na opakowaniu – czerwonej nie musicie wcześniej moczyć, ja użyłam zielonej, Moczyłam ją przez około 30 minut i gotowałam około 20 min
- W czasie gdy soczewica będzie się gotować przygotujcie dynię – obierzcie ją, pokrójcie w kostkę i ugotujcie na parze. Gotowanie zajmuje około 10-15 minut
- W tym czasie pokrójcie paprykę oraz szczypiorek w paski a szpinak zanurzcie we wrzątku na kilka minut a następnie w zimnej wodzie – tak zmięknie ale nie straci koloru. Możecie oczywiście do tortilli dodać surowe liście szpinaku
- Jak już soczewica i dynią będą gotowe wymieszajcie je z przyprawami a dynię rozgniećcie widelcem
- Placki tortilli podgrzejcie na suchej patelni – tylko róbcie to na bieżąco i od razu zwijajcie je z farszem bo inaczej wyschną na twardo
- Teraz przyszedł czas na składanie/ zawijanie tortilli:
- Placki posmarujcie przygotowanym farszem
- Połóżcie na nich warzywa i zwińcie tak jak nasze polskie krokiety
.
Uwagi na zakończenie
W jedzeniu może pomóc zawinięcie tortilli w papier śniadaniowy i przekrojenie jej na pół. Sos będzie ściekał do papieru a nie chlapał wszędzie dookoła.
Tak zapakowane tortille możecie zabrać ze sobą na lunch do pracy czy szkoły.
Jeżeli zostanie wam farsz to nie martwcie się – możecie go użyć do kanapek lub zamrozić i wykorzystać w innym czasie.
.
Inne przepisy z dynią w roli głównej znajdziecie pod tym linkiem
.
Smacznego i na zdrowie
.
.
.