Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tortilla z dynią i soczewicą – na obiad, kolację, przekąskę

Jak widać wkręciłam się w tym roku w dynię i mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego bogatego w beta-karoten warzywa. Tym razem jest to tortilla z dynią i soczewicą, podkręcona przyprawami i podana ze świeżymi warzywami. To świetny pomysł na pożywny posiłek w domu lub lunch w pracy czy szkole. Zapraszam.

Tortilla z dynią – składniki na 4 porcje

Będziecie potrzebować placki – sztuk 4 czyli tyle ile porcji. Udało mi się kupić je w wersji bezglutenowej.

A do farszu:

  • 100 g suchej soczewicy
  • 150-200 g puree z dyni – ja dynię gotuję w kostkach na parze i rozgniatam widelcem. Zajmuje to około 10-15 minut
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Dodatki:

  • garść szpinaku baby
  • 1 papryka
  • szczypiorek

.

tortilla z dynią

.

Tortilla z dynią – przygotowanie

  1. Zacznijcie od ugotowania soczewicy zgodnie z opisem na opakowaniu – czerwonej nie musicie wcześniej moczyć, ja użyłam zielonej, Moczyłam ją przez około 30 minut i gotowałam około 20 min
  2. W czasie gdy soczewica będzie się gotować przygotujcie dynię – obierzcie ją, pokrójcie w kostkę i ugotujcie na parze. Gotowanie zajmuje około 10-15 minut
  3. W tym czasie pokrójcie paprykę oraz szczypiorek w paski a szpinak zanurzcie we wrzątku na kilka minut a następnie w zimnej wodzie – tak zmięknie ale nie straci koloru. Możecie oczywiście do tortilli dodać surowe liście szpinaku
  4. Jak już soczewica i dynią będą gotowe wymieszajcie je z przyprawami a dynię rozgniećcie widelcem
  5. Placki tortilli podgrzejcie na suchej patelni – tylko róbcie to na bieżąco i od razu zwijajcie je z farszem bo inaczej wyschną na twardo
  6. Teraz przyszedł czas na składanie/ zawijanie tortilli:
    1. Placki posmarujcie przygotowanym farszem
    2. Połóżcie na nich warzywa i zwińcie tak jak nasze polskie krokiety

.

Uwagi na zakończenie

W jedzeniu może pomóc zawinięcie tortilli w papier śniadaniowy i przekrojenie jej na pół. Sos będzie ściekał do papieru a nie chlapał wszędzie dookoła.

Tak zapakowane tortille możecie zabrać ze sobą na lunch do pracy czy szkoły.

Jeżeli zostanie wam farsz to nie martwcie się – możecie go użyć do kanapek lub zamrozić i wykorzystać w innym czasie.

.

Inne przepisy z dynią w roli głównej znajdziecie pod tym linkiem

.

Smacznego i na zdrowie

.

tortilla z dynią placek

tortilla z dynią blog