Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warzywne rolki z nori – pomysł na zdrowy posiłek z glonami

Już od dłuższego czasu miałam na nie ochotę. Zastanawiałam się tylko z którą kaszą, zamiast ryżu, będą dobre. Okazało się, że kasza jęczmienna doskonale się w nich sprawdza. Jest klejąca po ugotowaniu a ta cecha jest potrzebne aby rolka się nie rozpadała. Rolki z nori mogą być opcją na obiad, lunch w pracy albo kolację ze znajomymi. Tylko zaproście ich również do wspólnego zwijania a nie tylko zajadania się.

Warto jadać glony

Bo są smaczne – jak już się do ich smaku przyzwyczaicie. I do tego są niezwykle zdrowe – zawierają kwasy omega-3, witaminy i minerały – m.in. jod. Więcej o ich właściwościach przeczytacie tutaj.

.

Rolki z nori – składniki na 10 rolek

  • 1 opakowanie płatów glonów nori – w moim było 10 sztuk
  • 400 g kaszy jęczmiennej (wagę podaję dla kaszy suchej)
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku
  • dowolne warzywa
    • liście szpinaku
    • świeża papryka – w moim przypadku czerwona i żółta
    • surowa cukinia
    • 1/2 większego korzenia marchewki lub 1 mała
    • pęczek szczypiorku

Pasować będą również:

  • awokado
  • świeży ogórek
  • kiszony ogórek
  • czerwona kapusta – drobno poszatkowana
  • tofu – świeże, wędzone, smażone

.

Rolki z nori – jakie sosy?

Ja przygotowałam dwa – jeden łagodny a drugi wściekle ostry z chilli.

Sos łagodny to połączenie:

  • 1 łyżki pasty tahina
  • 1 łyżki pasty miso
  • 1 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżek wody

Sos pikantny to:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta (albo więcej) płatków chilli

Składników do sosów szukajcie w sklepach azjatyckich lub w marketach na półkach z orientalną żywnością.

.

rolki z nori składniki

.

Rolki z nori – wykonanie

  1. Ugotujcie kaszę. Ja połowę ugotowałam z kurkumą – dla smaku i koloru
  2. Kasza powinna ostygnąć zanim zaczniecie ją nakładać na płaty nori
  3. Na zdjęciu poniżej zobaczycie jak najlepiej to robić – pozostawiając na dole i górze płata nori około 1,5 cm marginesu
  4. Rolkę zwijajcie jak naleśnik dociskając matą. Górny margines nori zmoczcie wodą – tak lepiej się sklei

Po kilku sztukach dojdziecie z tym do wprawy.

Rolki możecie jeść w całości lub pokroić na kawałki jak sushi.

.

rolki z nori zwijanie

rolki z nori żółte 1

rolki z nori białe 1

rolki z nori żółte 22

.

Jeżeli macie ochotę na inne zawijasy

to na blogu znajdziecie również przepisy na:

.

Smacznego i na zdrowie