Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wege kuchnia nie musi być ani trudna, ani nudna. Rozpocznij przygodę z roślinną kuchnią, bazując na moich przepisach wegetariańskich. Daj porwać się kolorom, smakom i aromatom! Obiecuję – nie znajdziesz tu nudny, a każdy z wegetariańskich przepisów przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom.

Przepisy wegetariańskie

Słodkie trufle z wiśniami

Szczególnie w zimie lubię podjadać czekoladę – poprawia mi nastrój. Najchętniej wybieram praliny albo trufle – bo przecież jedna sztuka dziennie (no może dwie) to takie mniejsze zło. Te trufle wiśniowe to moja kolejna propozycja dla Was na zdrowy deser – bez cukru, tłuszczów trans i konserwantów. Ich przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut. 

3 wegańskie twarożki plus domowe mleko roślinne

Jak mieć 100% pewność co do składu roślinnego mleka. Ano trzeba je sobie zrobić samemu. Tylko nie uciekajcie od razu. Przecież wiecie, że u mnie jest prosto i szybko, bo przebywania w kuchni dłużej niż 15 minut nie zniosę. Dzisiaj podpowiem Wam jak ekspresowo przygotować domowe mleko roślinne. Z pozostałości po nim wyjdzie Wam pyszna kanapkowa pasta – wegański twarożek.

Płatki zbożowe – dlaczego warto je jeść oraz jak je przygotować?

Płatki owsiane są najczęstszym bywalcem w mojej śniadaniowej kuchni. Ale to nie jedyne płatki zbożowe, które warto jeść. Przygotowałam dla Was zestawienie naturalnych płatków dostępnych w polskich sklepach, opisy ich właściwości oraz podpowiedzi co do sposobu przygotowania.

Piernikowe babeczki – wersja wegańska

Co powiecie na piernikowe babeczki słodzone owocami i przygotowanie bez użycia jajek? Ja Wam powiem, że wyszły rewelacyjne i aż trudno jest się od nich oderwać. Przepis jest, jak to u mnie bywa, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

Koktajle na kolejny zielony tydzień – vol 4 | rokitnik

Kolejny zielony tydzień przed Wami. Oto siedem przepisów na zielone koktajle, tym razem z użyciem soku z rokitnika. Rokitnik to istna witaminowa bomba więc takie miksy przydadzą się Wam szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ale sięgajcie po nie również przy osłabieniu odporności czy w chorobie. Albo każdego dnia, kiedy chcecie uzupełnić witaminy.

Kakaowe gofry słodzone daktylami | wegańskie, bezglutenowe

Kakaowe gofry to kolejny, już czwarty, przepis na gofry na moim blogu. Ewidentnie mam na nie teraz fazę. Uwielbiam to w jaki sposób ciasto zapieka się w gofrownicy, przez co jest bardzo chrupkie na zewnątrz i jednocześnie wilgotne w środku. Koniecznie spróbujcie tej wersji, a jeżeli macie ochotę na odrobinę pikanterii to dodajcie jeszcze szczyptę chilli. Polecam.

Zupa warzywna – pomysł na lekką i zdrową kolację

Rok temu, podczas nauki planowania pięciu posiłków dziennie, miałam problem z kolacją. Nie chciałam opychać się kanapkami ani kolejną sałatką. Znajoma dietetyczka podpowiedziała mi, że zupa warzywna będzie dobrą opcją na koniec dnia. W tym wpisie podpowiem Wam jak szybko przygotujecie pyszną i lekką zupę z warzywami.

Wytrawne gofry – świetny dodatek do śniadania

Było na słodko to teraz przyszła kolej na wytrawne gofry, które mogą być idealnym dodatkiem do śniadania lub innego posiłku. A jak to u mnie bywa – przygotowanie i przepis są banalnie proste. Sami zobaczcie i koniecznie ich spróbujcie.

Test makaronów bezglutenowych vol.2 plus 7 przepisów

Oto wielki test makaronów bezglutenowych – część druga. Znajdziecie tu moją subiektywną opinię o kolejnych przetestowanych makaronach oraz przykłady siedmiu dań z ich użyciem. Tym razem obyło się bez strat na zdrowiu jak to miało miejsce za pierwszym razem. A co bardzo mnie cieszy to, że również podczas tego testu trafiłam na prawdziwe perełki.

Zupa misoshiru (miso-shiru) – najzdrowsza potrawa świata | prosty przepis

Zupa misoshiru (zwana też zupą miso) to moje ulubione danie w japońskich restauracjach. Uwielbiam jej łagodny smak przełamany ostrością szczypiorku. Zupa ta uznawana jest za najzdrowszą na świecie a teraz i Wy możecie ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu.

Przepisy wegetariańskie – pomysły na dania z warzywami z roli głównej 

Przepisy wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Miliony ludzi decyduje się jeść mniej mięsa, drobiu i ryb, zastępując je większą ilością warzyw. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie sięgają po przepisy wegetariańskie. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych, inni z powodów religijnych, niektórzy z pobudek etycznych, a jeszcze inni dlatego, że po prostu wolą nie jeść mięsa lub ryb. Niezależnie od tego, jaki jest Twój powód przejścia na dietę wegetariańską, oto moja kolekcja łatwych do wykonania wegetariańskich przepisów. Wszystkie te potrawy zawierają warzywa jako główne składniki. Dodatkowo, przepisy na wegetariańskie obiady są również zbilansowane, aby zapewnić Ci wszystko, czego potrzebujesz od dobrze zbudowanego planu żywienia.

Dania wegetariańskie – warzywne inspiracje

Pierwszym krokiem do stworzenia pysznych dań wegetariańskich jest wybór odpowiednich składników. Ważne jest, aby wiedzieć, które warzywa są odpowiednie dla diety wegetariańskiej, a których lepiej unikać. Ważne jest również, aby wiedzieć, które składniki można łączyć z różnymi produktami. Na przykład, niektóre warzywa dobrze komponują się z serem, podczas gdy inne sprawdzają się z bezmlecznymi alternatywami, takimi jak mleko kokosowe lub orzechy nerkowca. Dania wegetariańskie są często zdrowe i niskokaloryczne, ale ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki, które po prostu lubimy. Warzywa są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów takich jak np.: wapń. To czyni je idealnym wyborem dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Wegetariańskie obiady dla całej rodziny

Wiele potraw bazujących na warzywach, idealanie nadaje się jako główne danie obiadowe. Oto kilka szybkich pomysłów na zdrowe, smaczne i pożywne wegetariańskie obiady. Przyprawione curry z soczewicy i warzyw – aromatyczny obiad wegetariański, gotowany z soczewicą i dużą ilością przypraw. Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania danie. Możesz podać je z ryżem lub chlebem naan na pyszny i zdrowy wegetariański obiad. A może tacos z warzywami i fasolą? To popularny posiłek i możesz uczynić go całkowicie wegetariańskim, używając fasoli i warzyw zamiast mięsa. Możesz dodać swoje ulubione warzywa i połączyć je z fasolą kidney, uzyskasz wtedy smaczny i pożywny wegetariański obiad. Masz ochotę na zupę? Zupa z marchwi i soczewicy to świetny sposób na zachowanie zdrowia. Jest łatwa do wykonania, bardzo pożywna i możesz uczynić ją wegetariańską, używając soczewicy zamiast mięsa. Jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna!