Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

polecane

Recenzja książki „Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”

Jeśli kiedykolwiek marzyłeś, aby usiąść na kanapie w Central Perk, popijając kawę z wielkiego kubka i jedząc coś, co Monica Geller mogłaby przygotować specjalnie dla swoich przyjaciół, to ta książka jest dla Ciebie! „Ten, w którym są wszystkie przepisy” to prawdziwa gratka dla fanów kultowego serialu „Przyjaciele”. Z każdym przepisem możesz poczuć się, jakbyś odwiedzał swoich ulubionych bohaterów w ich kuchni.

Pieprz nie musi być nudny. Poznaj jego drugie oblicze

Kiedy ostatnio naprawdę zastanawiałeś się nad smakiem pieprzu w swojej kuchni? Może wydaje Ci się, że pieprz to po prostu pikantna przyprawa, którą dodajesz do wszystkiego bez większego namysłu. Czas zmienić to przekonanie! Pieprz nie musi być nudny. W rzeczywistości istnieje wiele rodzajów pieprzu, które mogą nadać Twoim potrawom zupełnie nowy wymiar.

Must have dla aktywnych – rzeczy, których nie powinno zabraknąć w Twojej sportowej torbie

Ręcznik, sportowe obuwie, butelka wody… i co jeszcze? Jeśli wybierasz się pierwszy raz na trening lub siłownię, pewnie zastanawiasz się co spakować ze sobą do sportowej torby. Ba! Nawet jeśli biegasz na treningi już od jakiegoś czasu, to mamy dla Ciebie kilka świetnych rad, które ułatwią życie, poprawią trening i sprawią, że lepiej o siebie zadbasz. Sprawdź, czy w Twojej torbie na trening nie brakuje  tych gadżetów i suplementów!

Książka pełna roślinnych smakołyków: Kuchnia wegańska na 4 pory roku – recenzujemy!

Co dziś w menu? Potrawy kuchni wegańskiej, zamknięte w publikacji Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej oraz Ewy Sypnik-Pogorzelskiej. Warto się skusić, ponieważ  książka “Kuchnia wegańska na cztery pory roku” funduje nam świetnie zaplanowaną, sezonową podróż przez wegańskie przysmaki, od wiosennych owoców po zimowe sycące i zdrowe posiłki. Publikacja jest doskonałym przewodnikiem po roślinnych żywieniowych przyjemnościach: każdy przepis to smakowita esencja roślinnej kuchni, a sama książka jest po brzegi wypełniona  wiedzą na temat komponowania

Czytaj…

Kasza gryczana nie tylko na obiad – desery, wypieki, pomysły

Kasza gryczana to produkt spożywczy uzyskiwany z gryki, rośliny, uprawianej na całym świecie, a szczególnie popularnej w krajach wschodniej Europy, w tym w Polsce. Jest ceniona za właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne. Może być używana jako dodatek do zup, sałatek, jako bazowy składnik wegetariańskich kotletów lub jako samodzielne danie. Kasza gryczana, zwłaszcza niepalona należy do produktów najmniej przetworzonych. Dzięki obecności wysokowartościowego białka jest stosowana przez sportowców czy wegetarian.

Prezent weselny do kuchni lub jadalni – co wybrać?

Już niebawem na całego zacznie się sezon weselnych imprez. Aby dobrze się do niego przygotować warto pomyśleć o zakupie upominku już teraz, by zdążyć z przygotowaniem paczki. Ciekawym prezentem na wesele może być gadżet lub akcesorium kuchenne, spełniające funkcję tak praktyczną, jak estetyczną. Co kupić na wesele myśląc o wyposażeniu czy to kuchni, czy jadalni? Sprawdź koniecznie jeśli już niebawem szykuje Ci się impreza w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół.

Suplementacja w diecie wegańskiej – niedobory witamin i minerałów

Dieta wegańska lub roślinna może przypominać ciągłe jedzenie jedynie sałatek i warzyw, ale to zupełnie co innego! Dieta wegańska dostarcza organizmowi dużo białka, minerałów i witamin, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Głównymi pokarmami w diecie wegańskiej są owoce i warzywa, chleb, płatki zbożowe, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe itp. I oczywiście – nie ma w niej mięsa! Osoby, które wybierają dietę wegańską, rzadko zapadają na choroby przewlekłe i mogą schudnąć łatwiej niż

Czytaj…

Zakwas buraczany – warzywne panaceum według staropolskiego przepisu

Właściwości zakwasu buraczanego znane były naszym babciom, jednak dziś z jego dobrodziejstw możemy korzystać także i my.  Z artykułu dowiesz się: jakie właściwości ma zakwas buraczany, jak zrobić zakwas buraczany, kiedy warto pić zakwas z buraka, w jaki sposób wykorzystać buraki z zakwasu? Zakwas buraczany bywa przez niektórych nazywany naturalnym lekiem, który sprawdza się w licznych dolegliwościach. Już jedna szklanka tego specyfiku dostarcza organizmowi sporych ilości witamin, minerałów i składników

Czytaj…

Owsianka na 10 sposobów

Od kiedy rzuciłam nabiał (w lecie 2016 roku) owsianka stała się moją ulubioną opcją na śniadanie w tygodniu. W weekendy smażę placki śniadaniowe albo zajadam się goframi ale w tygodniu, przed pracą, jem owsiankę. Oto lista moich ulubionych smaków czyli owsianka na 10 sposobów. Kilka słów o przygotowaniu płatków RODZAJE PŁATKÓW OWSIANYCH W sklepach traficie na płatki owsiane: zwykłe – powstają ze sprasowanych nasion owsa. Ze względu na toksyczne dla

Czytaj…

Co jeść i jak żyć po wyrwaniu zęba? Dieta na 6 dni

Ten zabieg nie należy do przyjemnych bo choć samo wyrywanie nie boli (o ile złapie znieczulenie) to kolejne kilka dni to już totalna udręka. Nie można swobodnie mówić ani jeść. Nie mówiąc już o powracającym bólu. A jeść trzeba – szczególnie jak chirurg przepisał leki. Oto jak urozmaiciłam swoją dietę przez 6 dni po wyrwaniu zęba. Kilka słów na początek Zabieg Musiałam wyrwać drugą, dolną ósemkę ponieważ wyrosła daleko i

Czytaj…

  • 1 2