Aromatyczna szakszuka w 7 nowych odsłonach
Aromatyczna szakszuka to bardzo szybka opcja na zdrowy posiłek. Możecie ją przygotować na śniadanie, obiad a także kolację. Wersja podstawowa to zaledwie kilka składników – pomidory, papryka, cebula, jajka oraz ulubiona przyprawa. Co do wersji rozbudowanej ograniczeniem będzie tylko Wasza wyobraźnia. Zobaczcie kilka moich sprawdzonych, nowych pomysłów na szakszukę.
Spis treści
Szakszuka czyli wielki bałagan
To właśnie oznacza nazwa szakszuka – danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie szakszuka jest podawana na żeliwnej patelni lub w glinianym tadżinie. To, jakie składniki do niej trafiają, zależy w główniej mierze od regionu oraz preferencji danego kucharza.
Ja mam dla Was kilka nowych, sprawdzonych przepisów – potraktujcie je jako inspirację do tworzenia własnej szakszuki. I nie bójcie się używać różnych przypraw oraz eksperymentować z warzywami.
To co będzie dla Was istotne to czas przygotowania dania – razem z krojeniem warzyw nie zajmuje to więcej niż 15 minut.
.
Aromatyczna szakszuka – przyprawy
To one odmienią każde danie i nadadzą mu charakteru – nie bójcie się z nich korzystać:
- czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- kumin
- kurkuma
- chilli
- cynamon
.
Szakszuka – warzywa i zielsko
Warzywa i zielonych liście są świetnym dodatkiem do szakszuki. Co więcej – im więcej ich dodacie tym uzyskacie danie bardziej wartościowe w składniki odżywcze. W różnorodności i urozmaiceniu posiłków tkwi bowiem tajemnica zdrowego żywienia.
Nie hamujcie się i wrzucajcie na patelnię pokrojone w plasterki lub kostkę
- cebulę
- czosnek
- cukinię
- różnokolorową, słodką paprykę
- pora
- brokuły
- kalafiora
- świeże pomidory lub pomidory z puszki/słoika/butelki np. passata
- rzodkiewki
- marchewkę
- seler naciowy
- korzeń pietruszki
- szparagi
- gotowane ziemniaki
Ugotowane lub wyjęte z puszki lub słoika strączki:
- fasolę
- ciecierzycę
- soczewicę
- groszek
- bób
Zielone liście:
- szpinak
- jarmuż
- natkę pietruszki
- bazylię
- kolendrę
- miętę
- liście selera
.
Aromatyczna szakszuka – moje pomysły na wielki bałagan
Ilości użytych składników uzależniam od wielkości dania ale przeważnie nie różnią się one znacznie od siebie z wyjątkiem ilości jajek, które lądują na patelni. U mnie 2 sztuki a u M sztuki 4. Na poniższych zdjęciach zobaczycie różnice właśnie w jajkach i może jeszcze w pomidorach.
Wszystkie składniki wkładam na patelnię w tym samym momencie, nic wcześniej nie podsmażam. Dobrze je mieszam a następnie wbijam w nie jajka i przykrywam patelnię. Po około 8 minutach aromatyczna szakszuka jest gotowa – warzywa się podgrzeją a białko w jajku zetnie. Ja lubię jak żółtko jest jeszcze płynne ale jeżeli Wy wolicie je na twardo to przetrzymajcie szakszukę 2-3 minuty dłużej na patelni.
.
.1-2. Wersja bazowa – jarmuż jako dodatek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta chilli
- garść jarmużu
Do takiej wersji wystarczy na samym końcu wrzucić dużą fasolkę i macie kolejne danie.
.
.
.
.3. Szakszuka z pieczarkami
Na zdjęciu widzicie wersję dla M czyli 4 jajka i dużą patelnię
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- szczypta chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 2 duże pieczarki – pokrojone w plasterki
- pęczek szczypiorku
.
.
.4-5. Szakszuka z ziemniakami
Jeżeli zostaną Wam z obiadu gotowane ziemniaki to macie gotowy, główny składnik kolejnego dania. Wystarczy dodać do nich kilka innych warzyw i wbić jajka.
- gotowane ziemniaki – po 2-3 sztuki na patelnię
- szpinak
- por
- 2-3 ząbki czosnki
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- czarny pieprz
.
Druga „ziemniaczana wersja”:
- ziemniaki – 2-3 na patelnię
- por
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 300 ml pomidorów z butelki – passata
- natka pietruszki
.
.
.6. Szakszuka z cukinią i papryką
- 1/2 cukinii – pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki – też w kostce
- 2-3 ząbki czosnku
- około 100 ml pomidorów – passata
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
.
.
.7. Zielona szakszuka z bobem
- 1/2 cukinii
- liście szpinaku i jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- ugotowany bób – miałam jeszcze paczkę mrożonego w lodówce
- szczypiorek
.
.
Dajcie znać w komentarzach na FB, która wersja najbardziej przypadnie Wam do gustu.
.
.
super to wygląda koniecznie muszę spróbować :))