Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jak zrobić ciasto bez jajek? Trzy sprawdzone i proste przepisy

Przepisy na puszyste ciasto bez jajek i mleka pozwalają na delektowanie się pysznym deserem nawet wtedy, kiedy masz alergię na jajka. Jajka pełnią w wypiekach funkcję spulchniacza i emulgatora, łączą składniki ciasta, które ładnie się skleja i nie rozpada. Ale jeśli jesteś uczulony, jedynym wyjściem jest eliminacja jajek z jadłospisu. Przepis na ciasto bez jajek docenią również weganie, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych.

Wydawałoby się, że jaja stanowią niezbędny składnik w cukiernictwie. Tymczasem istnieje mnóstwo przepisów, które udowadniają, że można bez nich przyrządzić wspaniałe wypieki. Weganie, ale również osoby z alergiami pokarmowymi chętnie sięgają po łatwo dostępne zamienniki, np. siemię lniane czy aquafabę (woda po ciecierzycy). Aby uzyskać odpowiednią słodycz, lepkość i konsystencję ciasta można również skorzystać z bananów.

Czym zastąpić jajka

Jaja są podstawowym składnikiem wielu wypieków. Żółtka umożliwiają dokładne połączenie składników, gdyż są doskonałym spoiwem. Ale ten tak ważny składnik można zastąpić owocami, warzywami lub po prostu wodą z mąką ziemniaczaną, owsianą czy sojową. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy 1/3 szklanki musu jabłkowego. Wszystkie owoce zawierające pektyny sprawdzają się jako substancja wiążąca i spulchniająca ciasta.

Jedna szklanka puree z ziemniaków lub batatów może zastąpić trzy jajka. Oprócz puree można wykorzystać warzywa starte na tarce, np. marchew, cukinię czy buraka. Szklanka warzyw nadaje wilgotności i lekko obciąża ciasto, dlatego sprawdzi się w wypiekach o zwartej konsystencji, np. brownie. Jednemu jajku odpowiada jedna łyżka mąki wymieszana z trzema łyżkami wody, które tworzą gęstą, ciągnącą się masę podobną do białka jajka.

Ciasto czekoladowe bez jajek

Aby przyrządzić szybkie ciasto bez jajek i mleka, musisz najpierw połączyć ze sobą w misce suche składniki, czyli 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżkę kakao. Następnie dodajemy olej rzepakowy, łyżkę octu oraz odrobinę aromatu waniliowego. dolewamy szklankę letniej wody i tak przygotowaną masę mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowanie masy na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka nie powinno zająć więcej niż dziesięć minut.

Ciasto wylewamy na blachę, którą wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem, np. olejem kokosowym. Pieczemy je 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C lub sprawdzamy stopień upieczenia tzw. metodą suchego patyczka. Ciasto możesz posypać jadalnym brokatem lub orzechami. Do puszystego ciasta z kakao pasują orzechy włoskie, migdały i pistacje. Deser smakuje świetnie z łyżeczką konfitury wiśniowej lub pomarańczowej.

Ciasto drożdżowe bez jajek

Aby przyrządzić ciasto drożdżowe bez jajek, potrzebujesz 25 dag mąki pszennej, 125 ml mleka, 4 dag masła, 2 dag świeżych drożdży, 2 dag cukru oraz szczyptę soli (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Na wstępie trzeba rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać trochę mąki i mleka. Wymieszać, aby uzyskać niewielką ilość ciasta (rozczynu) o konsystencji ciasta na naleśniki, a następnie przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.

Mąkę wstawiamy na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 st. C. Masło rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej, a następnie studzimy do temperatury ciała. Do rozczynu dodajemy ciepłą, przesianą przez sito mąkę i pozostałe składniki, długo i energicznie zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Surowe ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie.

Po godzinie przekładamy ciasto do formy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy około 20-25 minut. Do ciasta drożdżowego można dodać owoce sezonowe lub/i kruszonkę, do której potrzebujesz 100 g zimnego masła, 100 g cukru i 180 g mąki. Wszystkie te składniki mieszamy, po czym siekamy i przez chwilę blendujemy aż powstaną niewielkie grudki.

Kruche ciasto bez jajek

Na kruche ciasto bez jajek potrzeba 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru oraz szczypty soli. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, wyjęte z lodówki masło drobno siekamy zimnym nożem, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w prostokąt, wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki dosypujemy trochę mąki i rozwałkowujemy do grubości 3-5 mm.

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto o większej powierzchni trzeba nakłuć widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Kruche ciasto bez jajek pieczemy 25-30 minut.

Ciasto marchewkowe bez jajek

Aby sporządzić wilgotny przysmak marchewkowy bez jajek, powinniśmy mieć 500 g marchwi, szklankę mąki gryczanej, pół szklanki oleju roślinnego, 1/3 szklanki mleka sojowego, szklankę rodzynków, ¼ szklanki wiórków kokosowych, pół szklanki orzechów włoskich, dwie łyżki ziaren sezamu, dwie łyżki słonecznika łuskanego, łyżeczkę cynamonu, łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz łyżeczkę octu.

Rodzynki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na pół godziny. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy wiórki oraz namoczone bakalie wraz z mlekiem, którego nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i ocet.

Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40-50 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.