Przepis na wilgotne i puszyste muffinki
Muffinki czekoladowe to obowiązkowy deser do kawy lub herbaty albo jako przekąska do pracy. Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztopionej czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Pomyśleć, że wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i zaledwie pół godziny roboty! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, a kawałki czekolady delikatnie płynne. Jakie są sprawdzone przepisy na wilgotne muffinki? Coś pysznego!
Spis treści
Dla łasuchów, ale nie tylko. Dla każdego, kto lubi coś słodkiego do popołudniowej kawy lub na deser po niedzielnym obiedzie w gronie rodziny. Muffinki czekoladowe sprawdzą się w każdych okolicznościach. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, w dodatku to tani wypiek. Można skorzystać z mlecznej lub gorzkiej czekolady, a wierzch udekorować kremem czekoladowym lub serkiem mascarpone. Zależy komu co smakuje.
Muffinki czekoladowe wilgotne
Aby sporządzić wilgotne babeczki, potrzebujesz dwie szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, ¾ szklanki mleka, jajko, dwie łyżki kakao, pół szklanki oleju, ¾ szklanki mleka, łyżkę proszku do pieczenia oraz tabliczkę czekolady gorzkiej lub mlecznej. Pamiętaj, że muffiny czekoladowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Proporcje na ten i inne podane niżej przepisy wystarczają na sporządzenie 12 porcji.
Przygotowanie muffinek czekoladowych rozpoczynamy od składników mokrych. Duże jajko, mleko oraz olej wlewamy do miski i mieszamy przez chwilę trzepaczka aż do powstania jednolitej masy jajecznej. Następnie mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekaną tabliczkę czekolady (lub po pół tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej, np. w postaci groszków czekoladowych) wsypujemy do składników mokrych, mieszamy trzepaczką do powstania jednolitego ciasta.
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po dwie łyżki ciasta czekoladowego, aby wypełniło ok. 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia muffiny mocno czekoladowe rosną, więc jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta, może ono wypłynąć z foremek. Pieczemy przez 20-22 minut w temperaturze 190 stopni C. Muffiny czekoladowe wilgotne dekorujemy z wierzchu gotowym kremem czekoladowym lub kremem śmietankowym za mascarpone.
Przepisy na muffiny czekoladowe
Portale i blogi kulinarne pełne są przepisów na wilgotne babeczki czekoladowe. Ciekawy przepis na puszyste muffinki czekoladowe radzi przygotowanie dwóch szklanek mąki tortowej, 2/3 szklanki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 szklanki cukru, dwóch łyżeczek cukru waniliowego, dwóch dużych jajek, 3/4 szklanki jogurtu greckiego, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki oleju, szczypty soli i tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i razem mieszamy. Jajka przekładamy do oddzielnej miski, wlewamy jogurt grecki, mleko oraz olej i mieszamy trzepaczką. Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości i obsypujemy kawałkami posiekanej czekolady. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. C lub do efektu tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek muffinki musi być suchy).
Wilgotne babeczki
Panie domu rekomendują prostą recepturę na waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Aby je sporządzić, potrzebujesz 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, dwie łyżeczki cukru waniliowego, dwa jajka, 150 ml gazowanej wody mineralnej, 100 ml oleju, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz 100 g grubo posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego. Podobnie jak w poprzednich przepisach, nie potrzebujemy miksera, gdyż do wymieszania składników wystarcza zwykła trzepaczka.
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a w drugiej gazowaną wodę mineralną, olej i jajka. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek, dodajemy kawałki czekolady i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do silikonowych foremek (patrz wyżej) lub blaszanej formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie studzimy przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wilgotne babeczki wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na wilgotne i puszyste muffinki czekoladowe
Jesienią, gdy w polskich sadach mamy urodzaj jabłek, tradycyjny przepis na wilgotne muffinki czekoladowe można wzbogacić dodatkami w postaci łyżeczki cynamonu, szklanki musu jabłkowego, dwóch łyżek miodu, garści rodzynków oraz trzech… marchewek, które ścieramy na drobnej tarce. Oprócz proszku do pieczenia można zastosować łyżeczkę sody oczyszczonej. Podobnie jak powyżej, wszystkie składniki delikatnie łączymy i pieczemy do pół godziny w temperaturze 180 st. C.
Na koniec przepis na muffinki czekoladowe z… borówkami. Potrzebna jest nam szklanka borówek amerykańskich, 200 g masła, 200 g czekolady, trzy jajka, 150 g cukru oraz 130 g mąki. Borówki płuczemy i osuszamy. Masło wkładamy do rondla, dodajemy 150 g połamanej na kostki czekolady i roztapiamy na niewielkim ogniu. W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, po czym miksujemy na jednolite ciasto.
Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny, posypujemy na wierzchu posiekaną pozostałą czekoladą i na ok. 25 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.