Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ciasta bez cukru – 5 pomysłów na zdrowe desery w 2023 roku

Deser kojarzy się zazwyczaj z czymś słodkim, czasem odpychająco słodkim oraz szkodliwym dla zdrowia. Tymczasem deser nie musi zawierać kosmicznej dawki kalorii i może być fit! Dziś prezentujemy przepisy na desery bez cukru, w tym także ciasto bez cukru. Dietetyczne desery bez cukru i bez pieczenia? Dlaczego nie! Jak zrobić szybki deser bez cukru? Już odpowiadamy…

W deserze może nie być ani grama białego cukru. Naprawdę! Przecież nie darmo mówi się, że to biała śmierć. Istnieją zdrowie zamienniki cukru, jak ksylitol, erytrol, syrop klonowy lub z agawy, miód. Desery mogą być z kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub po prostu ryżu. Znajdziemy w nich często banany, daktyle, jabłka czy figi, które nadają naturalnej słodyczy.

Desery bez cukru

Desery można przygotować całkowicie bez dodatku cukru lub słodzików. W ich miejsce musimy jednak dodać inne, zdrowe składniki, aby fit ciasto było smaczne. Sposobem na słodkie przysmaki bez cukru jest dodatek słodkich owoców, konfitur bez cukru, gorzkiej czekolady czy wiórków kokosowych. W sieci znaleźliśmy przepisy m.in. na sernik bez cukru (zamiennik erytrytol), ciasto z bananów, powidła bez cukru, ciasto marchewkowe bez cukru (ksylitol – cukier brzozowy), brownie z batatów czy pierniki bez cukru (z daktylami suszonymi).

Tylko ok. 40 minut potrzebujemy, aby na naszym stole pojawiły się czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem. Do sporządzenia ciastek potrzebujemy 80 g kakao w proszku, 180 g erytrytolu, 150 ml roztopionego masła, jedno jajko, dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, 200 g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli morskiej. Do tego niezbędny jest karmel, który otrzymujemy z suszonych daktyli, pasty z orzechów laskowych, wody z namaczania daktyli oraz łyżeczki soli morskiej.

Zdrowe desery

Kakao, erytrytol, roztopione masło, jajko wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i zagniatamy ciasto. W drugiej misce suszone daktyle, których użyjemy do karmelu, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok. Z masy łyżką formujemy kulkę, kładziemy na blasze i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez dziesięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy karmel. Namoczone i odsączone daktyle, kilka łyżek wody z daktyli, masło orzechowe i sól blendujemy na gładki krem. Na wierzch każdego ciasteczka nakładamy łyżeczkę karmelu, ponownie wstawiamy do piekarnika, ale tym razem na 2-3 minuty. Upieczone ciasteczka możemy posypać solą himalajską i przed podaniem studzimy kilka minut.

Ciasto bez cukru

Wśród ciast bez cukru polecamy dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej z dodatkiem oleju kokosowego i aromatem cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Aby sporządzić ten pyszny deser, potrzebujemy pięć średnich jajek, 2,5 szklanki mąki razowej, szklankę oleju kokosowego, pół szklanki mleka, 260 g marchewki, pół szklanki wiórków kokosowych, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, dwie łyżki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki miodu,100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej oraz 100 ml śmietanki 30 proc.

Połowę marchwi ścieramy na tarce o dużych oczkach, a połowę na małych. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny, a następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno żółtka, a następnie mąkę, olej, mleko, startą marchew, wiórki kokosowe, a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez 40 minut. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto i pozostawiamy do wystudzenia.

Dobrym pomysłem na zdrowe ciasto dla cukrzyka jest ciasto marchewkowe ze słodzikiem. Do jego wykonania są potrzebne podobne produkty jak do tradycyjnej wersji deseru, ale o obniżonym wskaźniku indeksu glikemicznego. Potrzebujemy 0,5 kg startej marchewki, 50 ml oleju rzepakowego, cztery jajka, dwie łyżki słodzika (erytrolu lub ksylitolu), 150 g mąki owsianej, łyżeczkę proszku do pieczenia, cynamon i dwie garści bakalii. Wszystko to mieszamy, przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez około godzinę.

Marchewkę, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, mąkę bezglutenową i cukier potrzebujemy, aby przygotować wegańskie ciasto marchewkowe.

Amarantuski – szybki deser bez cukru

Tylko 25 minut wystarczy, żeby zaskoczyć domowników i gości wyjątkowymi ciasteczkami. Do przygotowania amarantusków potrzebujesz czterech składników: amarantusa ekspandowanego, oleju kokosowego, syropu klonowego i jajka. Wszystkie te składniki wymieszaj, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 16 minut.

Amarantuski można też otrzymać na bazie bananów. Potrzeba do tego ok 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego (niesłodzonego), dwa banany oraz karob, czyli zamiennik czekolady i zagęszczacz wielu dań uzyskiwany ze strączków drzewa karobowego. Aby upiec ciasteczka, musimy zblendować banany i do otrzymanej masy dodać amarantusa, po czym wymieszać. W rezultacie uzyskujemy zawiesinę o konsystencji budyniu, którą wkładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem i posmarowanym odrobinką tłuszczu.