Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Desery bez cukru – słodko, zdrowo i roślinnie

Cukier nie jest niezbędny, aby przygotować pyszny deser. W sklepach można kupić coraz więcej naturalnych substancji słodzących. Biały cukier zastąpisz miodem, bananami, daktylami lub syropami klonowym czy z agawy. Naturalne słodziki, owoce i przyprawy pozwalają przyrządzić desery o bogatym smaku i aromacie, które zaspokajają ochotę na słodycze bez negatywnych skutków dla zdrowia. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu niektóre mogą być stosowane nawet przez osoby chore na cukrzycę.

Desery bez cukru mogą być smaczniejsze niż tradycyjne słodycze. Kluczem jest użycie odpowiednich składników i technik przygotowania. Naturalne słodziki, owoce i przyprawy pozwalają przyrządzić desery o bogatym smaku i aromacie, które zaspokajają ochotę na słodycze bez negatywnych skutków dla zdrowia.

Dieta roślinna

Istnieje wiele zamienników białego cukru, które można stosować w deserach i wypiekach. Ciasta z ich udziałem są równie smaczne jak z cukrem rafinowanym, ale mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik, który pokazuje, jak gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Biały cukier można również zastąpić syropem z agawy. Niski indeks glikemiczny ma cukier brzozowy, czyli ksylitol.

Dla osób unikających białego cukru w wypiekach dobrze sprawdzą się również daktyle, banany i miód. Dojrzałe truskawki, czereśnie czy śliwki zbierane w szczycie sezonu same w sobie są bardzo słodkie i nie potrzebują dodatkowego wsparcia, by nadać deserowi odpowiednią słodycz. Zdrowe słodycze są często stosowane w przepisach wegańskich.

Aby sporządzić fit ciasto marchewkowe bez cukru, potrzebujesz cztery jajka, 200 g erytrytolu, 150 g jogurtu naturalnego, 70 ml oleju rzepakowego, 200 g marchewki, 350 g mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę mielonego imbiru, 80 g orzechów włoskich oraz 80 g suszonej żurawiny. Do polewy potrzebujemy 250 g serka śmietankowego, 40 g erytrytolu oraz 30 g orzechów włoskich.

Słodkie przekąski

Na wstępie jajka ubij z erytrytolem do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj jogurt i ciągle miksując, wlewaj olej. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Użyj mąki owsianej, jeżeli twój deser ma być bezglutenowy. Dodaj przyprawy i wymieszaj pozostałe składniki, posiekane orzechy oraz żurawinę.

Formę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż serek do misy miksera i utrzyj razem z erytrytolem. Rozsmaruj go na wystudzonym cieście, a wierzch obsyp posiekanymi orzechami.

Wegańskie desery

Proponujemy szybki deser w postaci serka homogenizowanego z malinami. Potrzebujemy 200 g naturalnego serka 3 proc., 200 g malin, pół łyżeczki ksylitolu, sześć łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej lub innych ziaren przygotowanych metodą poppingu (powstaje dzięki obróbce cieplnej i ciśnieniowej, po której ziarna stają się miękkie i posiadają większą objętość).

Maliny zblenduj na gładką masę, dodaj chudy serek homogenizowany i ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj. Serek malinowy możesz zjadać bez dodatków, ale najlepiej smakuje z kilkoma łyżkami poppingu z kaszy jaglanej lub amarantusa. Ekspandowane zboża to nie tylko urozmaicenie deseru, ale też dodatkowa dawka cennych witamin i minerałów, w tym magnezu, żelaza czy witaminy B.

Proste przepisy

Tylko 25 minut wystarczy, żeby zaskoczyć domowników i gości wyjątkowymi ciasteczkami. Do przygotowania amarantusków potrzebujesz czterech składników: amarantusa ekspandowanego, oleju kokosowego, syropu klonowego i jajka. Wszystkie te składniki wymieszaj, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 16 minut.

Amarantuski można też otrzymać na bazie bananów. Potrzeba do tego ok 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego (niesłodzonego), dwa banany oraz karob, czyli zamiennik czekolady i zagęszczacz wielu dań uzyskiwany ze strączków drzewa karobowego. Aby upiec ciasteczka, musimy zblendować banany i do otrzymanej masy dodać amarantusa, po czym wymieszać. W rezultacie uzyskujemy zawiesinę o konsystencji budyniu, którą wkładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem i posmarowanym odrobinką tłuszczu.

Tylko ok. 40 minut potrzebujemy, aby upiec czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem. Do sporządzenia ciastek potrzebujemy 80 g kakao w proszku, 180 g erytrytolu, 150 ml roztopionego masła, jajko, dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, 200 g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli morskiej. Do tego niezbędny jest karmel, który otrzymujemy z suszonych daktyli, pasty z orzechów laskowych, wody z namaczania daktyli oraz łyżeczki soli morskiej.

Kakao, erytrytol, roztopione masło i jajko wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i zagniatamy ciasto. W drugiej misce suszone daktyle, których użyjemy do karmelu, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok. Z masy łyżką formujemy kulkę, kładziemy na blasze i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez dziesięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy karmel. Namoczone i odsączone daktyle, kilka łyżek wody z daktyli, masło orzechowe i sól blendujemy na gładki krem. Na wierzch każdego ciasteczka nakładamy łyżeczkę karmelu, ponownie wstawiamy do piekarnika, ale tym razem na 2-3 minuty.