Szybkie desery dla niespodziewanych gości
Dzwoni do ciebie koleżanka z ławy szkolnej, powiadamiając, że przypadkiem wraz z przyjaciółmi znalazła się w okolicy i chętnie cię odwiedzi. Będzie za kwadrans! Nie wypada odmówić. Jak mówi staropolskie porzekadło, Gość w dom, Bóg w dom. Odpowiadasz więc, jak bardzo cieszysz się z tej niezwykłej okazji i w lot zastanawiasz się, co podasz niespodziewanym gościom. Wbrew pozorom istnieją dziesiątki możliwości przyrządzenia w krótkim czasie pysznych przekąsek. Na słodko, słono lub wytrawnych.
Spis treści
W lodówce zawsze warto mieć kilka podstawowych produktów, które mogą przydać się „na wszelki wypadek”. Z warzyw, sera, pieczywa, makaronu, bananów czy gotowego ciasta francuskiego błyskawicznie zrobisz smaczne przekąski. Jeśli wizyta przedłuża się, możesz przyrządzić coś czasochłonnego, ale z udziałem gości, których poprosisz o pomoc w kuchni.
Co na szybko dla niespodziewanych gości?
Smacznym, efektownie wyglądającym oraz łatwym w przygotowaniu daniem jest domowa bruschetta. Aby ją przygotować, wystarczy mieć pieczywo, które należy pokroić w kromki, a następnie polać oliwą lub olejem wymieszanym z oregano, bazylią, odrobiną soli oraz pieprzu, a następnie zapiec w piekarniku lub na patelni. Do tego świetnie nadaje się sałatka ze świeżych pomidorów, które kroisz w kostkę wraz z cebulką, dodajesz kilka kropli oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Pomidory połóż na chrupiących kromeczkach i wyłóż na talerz.
Jeśli masz przypadkowo gotowe ciasto francuskie w zamrażarce, możesz podjąć niespodziewanych gości szybką przekąską z udziałem znalezionych w lodówce serów, wędlin, ogórków czy pomidorów. Ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 4 cm. Połóż na nie ser żółty, wędlinę i warzywa. Możesz dodać prażone ziarenka słonecznika lub kukurydzę z puszki. Całość dopraw ziołami prowansalskimi i udekoruj listkami świeżej rukoli czy roszponką.
A co powiesz na parówki w cieście francuskim? Parówki jako szybkie danie śniadaniowe znajduje się stale w pogotowiu w niejednej lodówce. Do potrawy potrzebujesz 300 g gotowego ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego oraz sześć parówek.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, przekrój je wzdłuż na dwie równe połowy, a następnie pokrój w prostokąty. Parówki wyciągnij z lodówki i podziel tak, aby dopasować ich szerokość do wymiaru ciasta francuskiego. Z plastrów sera wytnij prostokąty, trochę mniejsze niż z ciasta francuskiego. Na każdy prostokąt nałóż kawałek sera i parówkę, umieszczając ją na samym brzegu.
Zawiń ciasto francuskie, aby w całości pokryło parówki, a następnie ostrym nożem zrób równe nacięcia. W ten sposób ciastka będą lepiej się prezentować. Ciasto francuskie powinno być dokładnie zlepione. Wyłóż ciastka na blachę, a następnie piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, gdy wierzch się lekko zarumieni.
Tanie i proste pesto przyda się do kanapek, makaronu lub jako sos do sałatki. Potrzebujemy pęczek szczypiorku, dwie łyżeczki chrzanu, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, pół szklanki słonecznika podprażonego na suchej patelni, cztery łyżki oliwy i ok. pół łyżeczki soli. Na wstępie siekasz szczypiorek, po czym podsmażasz go na oliwie. Do miski wrzucasz wszystkie składniki, dolewasz wody i miksujesz w blenderze do konsystencji śmietany.
Gdy goście zasiedzą się dłużej, możesz poprosić ich o pomoc w przygotowaniu chipsów. Do tej prostej potrawy potrzebujesz ziemniaki, marchewkę lub cukinię, które kroisz w plasterki. Warzywa solimy, odstawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym wycieramy sok z warzyw, smarujemy pędzelkiem cienką warstwą oleju, dodajemy pieprz cayenne, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy. Całość układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 110-130 st. C przez ok. dwie godziny. Chipsy smakują najlepiej tuż po upieczeniu.
Co można zrobić szybko na słodko?
Jaki deser zamiast ciasta? Nie więcej niż 20-30 minut powinno zająć ci upieczenie gofrów, które podasz z gotową bitą śmietaną, konfiturami lub po prostu posypane cukrem pudrem. Sprawdź, czy masz w kuchni 400 g mąki pszennej, dwa duże jajka, proszek do pieczenia, 2-3 łyżki cukru pudru, 500 ml mleka oraz olej i masło. Przyda się także szczypta soli.
Na wstępie oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli. Ubicie białek powinno zająć ok. 2-3 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mleko, żółtka oraz 100 ml roztopionego i przestudzonego masła. Całość mieszamy rózgą do połączenia się składników. Dodajemy ubite, sztywne białka bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Gofrownicę smarujemy olejem, po czym nagrzewamy do właściwej temperatury. Łyżką stołową nakładamy ciasto na płytki grzejne i pieczemy gofry przez ok. 3-5 minut (w zależności od mocy urządzenia). Gofry smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Po ich zapachu goście z pewnością dotrą do twoich drzwi nawet wtedy, gdy nigdy wcześniej u ciebie nie byli.
Jaki deser można zrobić z budyniu?
Deser budyniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy trochę mleka, torebka budyniu, garnek, palnik kuchenki i już po kilku minutach możemy cieszyć się ciepłym rarytasem w wybranym smaku. Równie dobrze budyń wykorzystujemy do ciasta. Może to być np. jabłecznik z budyniem lub waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym.
Pyszny deser zrobimy, układając z budyniu warstwy w szklance, np. deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym. Czekoladowy budyń dobrze komponuje się z truskawkami, a budyń waniliowy z sokiem malinowym.