Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Chipsy z jarmużu – dietetyczna przekąska nie tylko dla wegan

Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, której walory smakowe doceniane są nie tylko przez miłośników zdrowego żywienia. To chrupiące co nieco, które może zastąpić niezdrowe, wysoko przetworzone sklepowe produkty. Jak je przygotować?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie witaminy oraz składniki mineralne obecne są w liściach warzywa;
  • jaką kaloryczność posiada ta zdrowa przekąska;
  • jak zrobić domowe chipsy w piekarniku bez tłuszczu i zbędnych dodatków.

Coraz większa część społeczeństwa zauważa silną zależność między posiadanym zdrowiem i wyglądem zewnętrznym, a sposobem odżywiania. Spożywane pokarmy i zawarte w nich substancje bez wątpienia wpływają na jakość życia, a także samopoczucie, dlatego coraz większe grono osób rezygnuje ze spożywania sklepowych, kalorycznych i wysoko przetworzonych przekąsek, do których należą batoniki czy uwielbiane przez dorosłych i dzieci chipsy. Aby zachować tak zwany psychiczny komfort żywieniowy niezdrowe produkty spożywcze zastępowane są zdrowszymi zamiennikami, a jednym z najbardziej lubianych są chipsy z jarmużu. To niezwykle smaczna, niskokaloryczna przekąska, którą z łatwością można przygotować w domowym zaciszu. Jakie składniki są potrzebne do ich wykonania? Jakie składniki odżywcze zawierają chipsy z jarmużu?

Zobacz również artykuł: Przekąski na domową imprezę!

Dietetyczna przekąska na wieczór – smacznie, lekko i zdrowo

Chipsy z jarmużu to smaczna i zdrowa przekąska, której głównym składnikiem są zielone liście warzywa. Jej właściwe przygotowanie sprawia, że może stanowić świetną alternatywę dla popularnych, sklepowych chipsów, które niestety negatywnie wpływają na stan organizmu, a także przyczyniają się do szybkiego gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Chipsy z jarmużu to dietetyczna przekąska na wieczór, której główną zaletą jest chrupkość, ciekawy smak i banalnie proste przygotowanie. To zdrowe danie, którego spożywanie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Główne właściwości prozdrowotne wegańskich chipsów z jarmużu:

  • naturalne wspieranie układu nerwowego dzięki wysokiej zawartości witaminy B w liściach warzywa,
  • działanie przeciwstarzeniowe dzięki działaniu przeciwutleniającemu polegającego na zwalczaniu wolnych rodników,
  • wzmacnianie pracy układu immunologicznego,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • niskokaloryczność, pomoc w przeprowadzaniu diet redukcyjnych,
  • wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych, czyli żył i tętnic.

Dietetyczna przekąska na wieczór

Jarmuż – skarbnica witamin i minerałów w formie chipsów bez tłuszczu

Jarmuż, zgodnie z najnowszą wiedzą botaniczną, jest odmianą kapusty, która wyróżnia się obecnością długich, zielonych liści o twardej i pomarszczonej strukturze. Roślina posiada bardzo niskie wymagania uprawowe, dlatego z powodzeniem hodowana jest w przydomowych ogródkach czy balkonowych skrzyniach. Jarmuż jest warzywem, które przez duże grono dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia nazywane jest wyjątkowym superfoods. Oznacza to, że w jego liściach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy i minerały, które charakteryzują się łatwo przyswajalną dla człowieka formą.

Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż? Jego liście wypełnione są przede wszystkim substancjami przeciwutleniającymi, czyli witaminą C, beta-karotenami oraz witaminą E. Dodatkowo, liście rośliny obfitują w dużą ilość witaminy K oraz witamin z grupy B. Ponadto, warzywo stanowi świetne źródło pełnowartościowych soli mineralnych takich jak magnez, żelazo, cynk oraz mangan i potas. Dodatkową zaletą płynącą ze zjadania tej zdrowej przekąski jest dostarczenie do ustroju rzadkich związków chemicznych: flawonoidów, polifenoli czy luteiny, które pozytywnie wpływają na zdrowie fizyczne oraz psychiczne.

Jarmuż – skarbnica witamin i minerałów

Zdrowa przekąska do chrupania – ile kalorii mają dietetyczne chipsy z jarmużu?

Zdrowe chipsy z jarmużu to warzywna przekąska do chrupania, która jest doskonałym zamiennikiem sklepowych chipsów obfitujących w niezdrowe tłuszcze oraz chemiczne dodatki. Niewątpliwą zaletą chrupkiej przekąski z warzywa jest nie tylko smak, ale również niewielka ilość kalorii w 100 gramach, dzięki czemu ich zjadanie nie jest przeszkodą podczas walki z nadprogramowymi kilogramami.

Poniższa tabelka szczegółowo przedstawia ilość kalorii i najważniejszych parametrów chipsów z jarmużu z oliwą z oliwek na 100 gram produktu:

Wartość odżywcza chipsów z jarmużu Ilość składników odżywczych na 100 gram produktu
Wartość energetyczna 115 kcal
Węglowodany 6,5 gram
Białko 3,2 gram
Tłuszcze 9,5 gram

Jak zrobić chipsy z jarmużu? Wskazówki, dzięki którym zdrowa przekąska do chrupania będzie przepyszna

Chipsy z jarmużu w piekarniku lub z patelni to chrupiąca przekąska, której wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Wynika to z faktu, że liście warzywa są podatne na wysychanie, a połączenie ich z przyprawami i zdrowym tłuszczem, na przykład oliwą z oliwek, sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury w krótkim czasie stają się chrupiące jak ziemniaczane kąski.

Wiele osób wciąż pozostaje nieprzekonanych do tej dietetycznej przekąski na wieczór, a głównym powodem jest obawa o smak dania. Przed pierwszym przygotowaniem tej przekąski warto poznać wskazówki, dzięki którym chipsy z jarmużu będą chrupiące i przepyszne.

  • przed połączeniem liści warzywa z przyprawami należy za pomocą nożyka pozbyć się zgrubiałych, łykowatych łodyg, które są gorzkie w smaku,
  • liście jarmużu należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą, co pozwoli na pozbycie się drobinek piasku,
  • przygotowanie chipsów warto rozpocząć od wybrania przyprawy, która będzie decydowała o smaku gotowej przekąski,
  • do przygotowania wegańskiej przekąski z jarmużu należy wybrać młode, jędrne i świeże liście warzywa, które wyróżniają się najlepszymi walorami smakowymi.

Chipsy z jarmużu na patelni – pomysł na zdrową przekąskę w trzech smakach

Chipsy z jarmużu na patelni to zdrowa i szybka w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych, a kluczem do sukcesu jest połączenie liści warzywa z wybranym tłuszczem przeznaczonym do smażenia oraz przyprawą, która nada daniu smak. Idealnym olejem do przygotowania chrupkiej przekąski z patelni jest tłuszcz rzepakowy, który sprawi, że chipsy będą posiadały odpowiednią formę, a ich przygotowanie zajmie jedynie kilka minut.

Zdrowe chipsy z jarmużu z patelni można przygotować w trzech ciekawych smakach. Aby uzyskać taki efekt, należy przygotować trzy przyprawy:

  • sól gruboziarnistą, himalajską: posypanie liści warzywa solą pozwoli uzyskać solone, chrupiące, ale bardzo zdrowe chipsy;
  • czosnek granulowany: liście potraktowane sypkim czosnkiem dadzą efekt czosnkowych chipsów;
  • paprykę słodką lub ostrą: połączenie jarmużu ze sproszkowaną papryką da efekt klasycznych, paprykowych chipsów.

Ilość przyprawy oraz tłuszczu powinna być dobierana proporcjonalnie do ilości liści wykorzystanych do wykonania dania. Chipsy z patelni doskonale smakują zarówno na ciepło i zimno, dzięki czemu można je zabierać ze sobą jako składnik lunchboxa.

Najlepszy przepis na chipsy z jarmużu – łatwe, chrupiące i bardzo zdrowe

Chipsy z jarmużu z piekarnika są pełnowartościową, zdrową przekąską, która jest smaczna, a dodatkowo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Gotowe danie zawiera niewielką liczbę kalorii, dzięki czemu jego zjadanie nie przeszkadza w odchudzaniu, a także stosowaniu diet leczniczych.

Składniki do przygotowania chipsów z jarmużu:

  • 100 gram świeżych liści jarmużu,
  • 10 gram oliwy z oliwek lub innego tłuszczu,
  • jedna szczypta soli,
  • ulubiona przyprawa: czosnek granulowany, papryka ostra, słodka lub wędzona, wybrane zioła.

Przygotowanie najlepszych chipsów z jarmużu:

  • umyty i osuszony jarmuż należy podzielić rękoma na mniejsze kawałki,
  • powstałe kawałki liści należy umieścić w misce z wcześniej przygotowanym tłuszczem wraz z przyprawą,
  • mieszankę liści warzywa z olejem oraz przyprawą należy umieścić na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez około pięć minut.

Po upływie pięciu minut należy ostrożnie wyjąć blaszkę z piekarnika, a chrupiące chipsy są gotowe do zjedzenia.

Najlepszy przepis na chipsy z jarmużu

Najczęściej zadawane pytania:

Czy chipsy z jarmużu można spożywać podczas diety redukcyjnej?

Chrupiące chipsy z jarmużu z patelni lub piekarnika w 100 gramach posiadają jedynie 115 kcal. Oznacza to, że przekąska zaliczana jest do niskokalorycznych, dlatego też z powodzeniem może być zjadana na diecie redukcyjnej – najlepiej w towarzystwie źródła białka.

Czy chipsy z jarmużu są zdrowe?

Chipsy z jarmużu przygotowywane są z liści tego warzywa, dlatego są bardzo zdrowe. Ponadto, jarmuż przez dietetyków uznawany jest za superfoods, co oznacza, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, psychiczne oraz wygląd zewnętrzny.