Chipsy z jarmużu – dietetyczna przekąska nie tylko dla wegan
Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, której walory smakowe doceniane są nie tylko przez miłośników zdrowego żywienia. To chrupiące co nieco, które może zastąpić niezdrowe, wysoko przetworzone sklepowe produkty. Jak je przygotować?
Spis treści
Z artykułu dowiesz się:
- jakie witaminy oraz składniki mineralne obecne są w liściach warzywa;
- jaką kaloryczność posiada ta zdrowa przekąska;
- jak zrobić domowe chipsy w piekarniku bez tłuszczu i zbędnych dodatków.
Coraz większa część społeczeństwa zauważa silną zależność między posiadanym zdrowiem i wyglądem zewnętrznym, a sposobem odżywiania. Spożywane pokarmy i zawarte w nich substancje bez wątpienia wpływają na jakość życia, a także samopoczucie, dlatego coraz większe grono osób rezygnuje ze spożywania sklepowych, kalorycznych i wysoko przetworzonych przekąsek, do których należą batoniki czy uwielbiane przez dorosłych i dzieci chipsy. Aby zachować tak zwany psychiczny komfort żywieniowy niezdrowe produkty spożywcze zastępowane są zdrowszymi zamiennikami, a jednym z najbardziej lubianych są chipsy z jarmużu. To niezwykle smaczna, niskokaloryczna przekąska, którą z łatwością można przygotować w domowym zaciszu. Jakie składniki są potrzebne do ich wykonania? Jakie składniki odżywcze zawierają chipsy z jarmużu?
Zobacz również artykuł: Przekąski na domową imprezę!
Dietetyczna przekąska na wieczór – smacznie, lekko i zdrowo
Chipsy z jarmużu to smaczna i zdrowa przekąska, której głównym składnikiem są zielone liście warzywa. Jej właściwe przygotowanie sprawia, że może stanowić świetną alternatywę dla popularnych, sklepowych chipsów, które niestety negatywnie wpływają na stan organizmu, a także przyczyniają się do szybkiego gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Chipsy z jarmużu to dietetyczna przekąska na wieczór, której główną zaletą jest chrupkość, ciekawy smak i banalnie proste przygotowanie. To zdrowe danie, którego spożywanie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Główne właściwości prozdrowotne wegańskich chipsów z jarmużu:
- naturalne wspieranie układu nerwowego dzięki wysokiej zawartości witaminy B w liściach warzywa,
- działanie przeciwstarzeniowe dzięki działaniu przeciwutleniającemu polegającego na zwalczaniu wolnych rodników,
- wzmacnianie pracy układu immunologicznego,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi,
- niskokaloryczność, pomoc w przeprowadzaniu diet redukcyjnych,
- wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych, czyli żył i tętnic.
Jarmuż – skarbnica witamin i minerałów w formie chipsów bez tłuszczu
Jarmuż, zgodnie z najnowszą wiedzą botaniczną, jest odmianą kapusty, która wyróżnia się obecnością długich, zielonych liści o twardej i pomarszczonej strukturze. Roślina posiada bardzo niskie wymagania uprawowe, dlatego z powodzeniem hodowana jest w przydomowych ogródkach czy balkonowych skrzyniach. Jarmuż jest warzywem, które przez duże grono dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia nazywane jest wyjątkowym superfoods. Oznacza to, że w jego liściach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy i minerały, które charakteryzują się łatwo przyswajalną dla człowieka formą.
Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż? Jego liście wypełnione są przede wszystkim substancjami przeciwutleniającymi, czyli witaminą C, beta-karotenami oraz witaminą E. Dodatkowo, liście rośliny obfitują w dużą ilość witaminy K oraz witamin z grupy B. Ponadto, warzywo stanowi świetne źródło pełnowartościowych soli mineralnych takich jak magnez, żelazo, cynk oraz mangan i potas. Dodatkową zaletą płynącą ze zjadania tej zdrowej przekąski jest dostarczenie do ustroju rzadkich związków chemicznych: flawonoidów, polifenoli czy luteiny, które pozytywnie wpływają na zdrowie fizyczne oraz psychiczne.
Zdrowa przekąska do chrupania – ile kalorii mają dietetyczne chipsy z jarmużu?
Zdrowe chipsy z jarmużu to warzywna przekąska do chrupania, która jest doskonałym zamiennikiem sklepowych chipsów obfitujących w niezdrowe tłuszcze oraz chemiczne dodatki. Niewątpliwą zaletą chrupkiej przekąski z warzywa jest nie tylko smak, ale również niewielka ilość kalorii w 100 gramach, dzięki czemu ich zjadanie nie jest przeszkodą podczas walki z nadprogramowymi kilogramami.
Poniższa tabelka szczegółowo przedstawia ilość kalorii i najważniejszych parametrów chipsów z jarmużu z oliwą z oliwek na 100 gram produktu:
Wartość odżywcza chipsów z jarmużu | Ilość składników odżywczych na 100 gram produktu |
Wartość energetyczna | 115 kcal |
Węglowodany | 6,5 gram |
Białko | 3,2 gram |
Tłuszcze | 9,5 gram |
Jak zrobić chipsy z jarmużu? Wskazówki, dzięki którym zdrowa przekąska do chrupania będzie przepyszna
Chipsy z jarmużu w piekarniku lub z patelni to chrupiąca przekąska, której wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Wynika to z faktu, że liście warzywa są podatne na wysychanie, a połączenie ich z przyprawami i zdrowym tłuszczem, na przykład oliwą z oliwek, sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury w krótkim czasie stają się chrupiące jak ziemniaczane kąski.
Wiele osób wciąż pozostaje nieprzekonanych do tej dietetycznej przekąski na wieczór, a głównym powodem jest obawa o smak dania. Przed pierwszym przygotowaniem tej przekąski warto poznać wskazówki, dzięki którym chipsy z jarmużu będą chrupiące i przepyszne.
- przed połączeniem liści warzywa z przyprawami należy za pomocą nożyka pozbyć się zgrubiałych, łykowatych łodyg, które są gorzkie w smaku,
- liście jarmużu należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą, co pozwoli na pozbycie się drobinek piasku,
- przygotowanie chipsów warto rozpocząć od wybrania przyprawy, która będzie decydowała o smaku gotowej przekąski,
- do przygotowania wegańskiej przekąski z jarmużu należy wybrać młode, jędrne i świeże liście warzywa, które wyróżniają się najlepszymi walorami smakowymi.
Chipsy z jarmużu na patelni – pomysł na zdrową przekąskę w trzech smakach
Chipsy z jarmużu na patelni to zdrowa i szybka w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych, a kluczem do sukcesu jest połączenie liści warzywa z wybranym tłuszczem przeznaczonym do smażenia oraz przyprawą, która nada daniu smak. Idealnym olejem do przygotowania chrupkiej przekąski z patelni jest tłuszcz rzepakowy, który sprawi, że chipsy będą posiadały odpowiednią formę, a ich przygotowanie zajmie jedynie kilka minut.
Zdrowe chipsy z jarmużu z patelni można przygotować w trzech ciekawych smakach. Aby uzyskać taki efekt, należy przygotować trzy przyprawy:
- sól gruboziarnistą, himalajską: posypanie liści warzywa solą pozwoli uzyskać solone, chrupiące, ale bardzo zdrowe chipsy;
- czosnek granulowany: liście potraktowane sypkim czosnkiem dadzą efekt czosnkowych chipsów;
- paprykę słodką lub ostrą: połączenie jarmużu ze sproszkowaną papryką da efekt klasycznych, paprykowych chipsów.
Ilość przyprawy oraz tłuszczu powinna być dobierana proporcjonalnie do ilości liści wykorzystanych do wykonania dania. Chipsy z patelni doskonale smakują zarówno na ciepło i zimno, dzięki czemu można je zabierać ze sobą jako składnik lunchboxa.
Najlepszy przepis na chipsy z jarmużu – łatwe, chrupiące i bardzo zdrowe
Chipsy z jarmużu z piekarnika są pełnowartościową, zdrową przekąską, która jest smaczna, a dodatkowo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Gotowe danie zawiera niewielką liczbę kalorii, dzięki czemu jego zjadanie nie przeszkadza w odchudzaniu, a także stosowaniu diet leczniczych.
Składniki do przygotowania chipsów z jarmużu:
- 100 gram świeżych liści jarmużu,
- 10 gram oliwy z oliwek lub innego tłuszczu,
- jedna szczypta soli,
- ulubiona przyprawa: czosnek granulowany, papryka ostra, słodka lub wędzona, wybrane zioła.
Przygotowanie najlepszych chipsów z jarmużu:
- umyty i osuszony jarmuż należy podzielić rękoma na mniejsze kawałki,
- powstałe kawałki liści należy umieścić w misce z wcześniej przygotowanym tłuszczem wraz z przyprawą,
- mieszankę liści warzywa z olejem oraz przyprawą należy umieścić na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez około pięć minut.
Po upływie pięciu minut należy ostrożnie wyjąć blaszkę z piekarnika, a chrupiące chipsy są gotowe do zjedzenia.
Najczęściej zadawane pytania:
Czy chipsy z jarmużu można spożywać podczas diety redukcyjnej?
Chrupiące chipsy z jarmużu z patelni lub piekarnika w 100 gramach posiadają jedynie 115 kcal. Oznacza to, że przekąska zaliczana jest do niskokalorycznych, dlatego też z powodzeniem może być zjadana na diecie redukcyjnej – najlepiej w towarzystwie źródła białka.
Czy chipsy z jarmużu są zdrowe?
Chipsy z jarmużu przygotowywane są z liści tego warzywa, dlatego są bardzo zdrowe. Ponadto, jarmuż przez dietetyków uznawany jest za superfoods, co oznacza, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, psychiczne oraz wygląd zewnętrzny.