Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zapiekanka z cukinii – genialne pomysły na warzywny obiad z piekarnika

Nie masz pomysłu na obiad? Pyszna zapiekanka z cukinii zasmakuje całej Twojej rodzinie. Sprawdź, jak ją przygotować.

W artykule przedstawiamy oryginalne przepisy na zapiekankę z cukinii i nie tylko. Poznasz przepisy na:

  • dietetyczną i lekką zapiekankę;
  • zapiekankę z bakłażanem;
  • zapiekankę wegetariańską z ziemniakami i cukinią pod beszamelową chmurką;
  • zapiekankę z cukinii i pomidorów – lekki obiad dla całej rodziny;
  • zapiekankę z cukinią i marchewką.

Aromatyczna zapiekanka z cukinii jest świetnym pomysłem na obiad. Sycące danie można przygotować w wielu różnych konfiguracjach, dodając do niego bakłażan, ziemniaki, pomidory czy marchewkę. To także sposób na urozmaicenie swojej diety, ponieważ cukinia zawiera wiele cennych składników odżywczych i nie jest kaloryczna. Przekonaj się, jak zaskoczyć swoich bliskich pyszną zapiekanką z cukinii!

Zobacz także: Kolorowa cukinia z pieczarkami i fasolą

Dietetyczna zapiekanka – lekko, dietetycznie i ze smakiem

Mało kto zdaje sobie sprawę, że zapiekanka z cukinii może znaleźć się w menu osób przebywających na diecie. To nie tylko smaczny, ale także lekki i niskokaloryczny posiłek, a w dodatku bardzo łatwo go przygotować. Na początek dwie cukinie umyj i zetrzyj na tarce, a później odciśnij z nich jak najwięcej wody. Gdy to zrobisz, dodaj dwa jajka, sól i pieprz oraz dwie łyżki startej mozzarelli. Całość przełóż do średniej foremki, obsyp kolejną warstwą sera i wstaw do piekarnika. Tak przygotowana fit zapiekanka z cukinii powinna być pieczona ok. 30 min w 190 stopniach pod folią aluminiową, a później kolejne 15 min bez przykrycia. Smacznego – pyszne i niskokaloryczne danie, idealne dla osób na diecie, jest gotowe!

Cukinia odkryta na nowo – zapiekanka z cukinii jako niezwykle smaczny i zdrowy obiad

Chociaż przepis na zapiekankę z cukinią może kojarzyć się z ciężkim daniem, to w rzeczywistości jest na odwrót. Warzywo zawiera bardzo mało kalorii, a możliwość zestawiania go z wieloma składnikami kuchni polskiej powoduje, że zapiekanka zasmakuje całej rodzinie. To nie tylko idealny pomysł na obiad, ale także szybki przepis na lunch do pracy. Do tego bardzo zdrowy – przekonaj się, jakie składniki odżywcze zawiera cukinia.

Cukina odkryta na nowo - pyszne danie z piekarnika

Co zawiera cukinia? Opis
Witaminy W cukinii można znaleźć wiele cennych dla organizmu witamin. To między innymi witamina C, B6, K i beta karoten.
Cenne pierwiastki Witaminy to jednak nie wszystko, ponieważ w cukinii znajdują się także inne, ważne dla ciała pierwiastki. Potas, żelazo czy magnez to tylko niektóre z nich.
Niska wartość energetyczna W 100 g świeżej cukinii znajduje się tylko 21 kcal. Z tego powodu poleca się ją jeść na diecie, ponieważ zjedzenie nawet dużej ilości warzywa nie podbije znacząco bilansu kalorycznego.

Pora przekonać się o wszechstronności cukinii w kuchni. Poniżej znajdziesz smaczne przepisy na dania z piekarnika zawierające to warzywo. Smaczna zapiekanka z makaronem i cukinią, posiłek wegetariański a może obiad dla całej rodziny? Wybór należy do Ciebie!

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią – zestawienie, które zachwyci twoje kubki smakowe

Aromatyczna zapiekanka z bakłażanem i cukinią to jeden z prostszych pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni oraz sposób na obiad dla całej rodziny, który posmakuje nawet dzieciom. Wegetariański przepis zawiera makaron i ser, ale można go urozmaicić za pomocą usmażonych wcześniej kawałków piersi z kurczaka. Wykonanie dania trzeba rozpocząć od ugotowania al dente ok. 200 g makaronu. Następnie trzeba pokroić bakłażan w grube plastry, obsypać je solą i odstawić na kwadrans na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody.

Po tym czasie bakłażan oraz cukinię trzeba pokroić w kostkę, a posiekaną cebulę zeszklić na patelni razem z łyżką oliwy i dwoma ząbkami czosnku przepuszczonego przez praskę. W kolejnym kroku bakłażan i cukinię można dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut. Do warzyw trzeba dodać puszkę pomidorów, a całość przyprawić solą, tymiankiem, bazylią, oregano i pieprzem. Po ok. 7 minutach można dodać ugotowany makaron i opcjonalnie przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowana zapiekanka z cukinii powinna być przykryta plasterkami mozzarelli, obsypana lekko serem feta i 2 łyżkami bułki tartej.

Całość należy piec ok. 20-25 min w 185 st. C aż do zarumienienia się sera. Zapiekanka z bakłażanem i cukinią to proste danie jednogarnkowe, które wykonają nawet początkujący kucharze.

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka wegetariańska z ziemniakami i cukinią pod beszamelową chmurką

Kolejny pomysł na obiad to zapiekanka z cukinii i ziemniaków w sosie beszamelowym. Przygotowanie dania zacznij od obrania 1kg ziemniaków i 1kg cukinii oraz pocięcia ich w plastry. Później wymieszaj je z solą, pieprzem, oregano i łyżką oliwy. Przyprawione warzywa odstaw na bok.

Przejdź do przygotowania sosu beszamelowego:

  • rozpuść w małym garnku 2 łyżki masła i dodaj do nich 2 łyżki mąki; wymieszaj całość, aby nie powstały grudki;
  • powoli dolewaj 1,5 szklanki mleka i nie przestawaj mieszać;
  • do sosu dodaj 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • przypraw solą, pieprzem, szczyptą chili, łyżką startego parmezanu i 4 ząbkami sprasowanego czosnku.

Warzywa możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając je warstwami. Gdy to zrobisz, oblej je sosem beszamelowym i posyp cienko serem. Tak przygotowana zapiekanka wegetariańska z ziemniakami i cukinią powinna spędzić w piekarniku 40 min w 180 st. Celsjusza. Po tym czasie można dosypać dodatkowy ser na wierzch i zapiec przez około 10 min. Danie nada się zarówno na wegetariański lunch do pracy, jak i pyszny obiad w domu.

Zapiekanka z cukinii i pomidorów – lekki obiad dla całej rodziny

Daniem, którym zasmakuje całej rodzinie, jest bez wątpienia zapiekanka z cukinii i pomidorów w aromatycznych przyprawach. Do jej przygotowania potrzebna jest średniej wielkości cukinia i dwa pomidory, które należy pokroić w plastry. Warzywa trzeba rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, najlepiej wyłożonym tłustym papierem do pieczenia, układając warstwami. Całość należy obsypać bułką tartą, oregano, solą, pieprzem i oblać oliwą z oliwek. Na koniec można rozsypać starty ser i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowana potrawa powinna spędzić 20 min. w 180 st. C. Chcąc podać ją całej rodzinie, można podwoić ilość wykorzystanych składników.

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Zapiekanka z cukinią i marchewką – sposób na urozmaicenie obiadu i wykorzystanie warzyw

Pyszna zapiekanka z cukinią i marchewką to bez wątpienia danie, które warto przygotować w swoim domu. Ze względu na sporą ilość niskokalorycznych warzyw jest to dietetyczna zapiekanka, którą mogą zjeść nawet osoby dbające o figurę. Potrzebna będzie duża cukinia, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku i cebula. Oprócz tego przygotuj 5 jajek, 3 łyżki śmietany i 100 g śmietankowego serka topionego. Na wierzch przyda się 200 g sera i 2 łyżki bułki tartej. Przygotowywanie zapiekanki zacznij od obrania cukinii, którą następnie powinieneś zetrzeć na tarce, obsypać solą i pozostawić do puszczenia wody. Później zetrzyj marchewki, pokrój cebulę i posiekaj czosnek. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę, jajka, serek topiony i część sera żółtego. Dopraw je solą i pieprzem, a po odciśnięciu wody z cukinii wszystkie składniki połącz ze sobą. Teraz przejdź do wyrobienia masy, a gdy będzie gotowa, przełóż ją do formy wyłożonej pergaminem. Całość posyp serem i piecz przez 60 min. w 190 st. C.

Zapiekanka z cukinią i marchewką

Najczęściej zadawane pytania:

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem i cukinią?

Pokrojony w kostkę i odsączony z wody bakłażan należy przysmażyć z cukinią na zeszklonej cebuli i czosnku. Do warzyw trzeba dodać puszkę pomidorów i przyprawy. Po kilku minutach całość należy wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia wodoodpornego. Na wierzch można położyć ser mozzarella oraz pokruszyć ser feta. Zapiekanka powinna spędzić ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 st. C.

Jak przygotować wegetariańską zapiekankę z ziemniakami i cukinią?

Przepis na wegetariańską zapiekankę z ziemniakami i cukinią jest niezwykle prosty. Wystarczy obrać 1kg cukinii i 1kg ziemniaków, pokroić w plastry i przyprawić. Później z masła, mąki, mleka, gałki muszkatołowej, czosnku, parmezanu i przypraw trzeba zrobić sos beszamelowy. Warzywa można przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając warstwami. Całość polać przygotowanym sosem i posypać serem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 45 min.

Jaki jest przepis na zapiekankę z cukinii i pomidorów? 

Przygotowywanie lekkiej zapiekanki z cukinii i pomidorów rozpocznij od pokrojenia warzyw w plastry. Następnie wyłóż je warstwami do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej włożysz natłuszczony papier do pieczenia. Cukinię i pomidory zalej oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Na wierzch wyłóż starty ser i włóż do piekarnika na 20 min. Zapiekanka powinna się piec w temperaturze ok. 180 st. C.