Błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Błyskawiczny obiad dla całej rodziny – czy to możliwe? Jakie są najciekawsze pomysły na szybkie oraz smaczne dania? Sprawdźmy!
Spis treści
Z artykułu dowiemy się:
- Jak przyrządzić szybki obiad z makaronu;
- Jakie są najbardziej znane oraz lubiane rodzaje makaronu;
- Jakie dania możemy ugotować z ryżu;
- Co zrobić, aby w ciągu pięciu minut „wyczarować” dodatek do makaronu lub ryżu;
- Co to są dania jednogarnkowe oraz dlaczego warto je gotować;
- Jak zachęcić dzieci do skomponowania smacznego posiłku;
- Co możemy zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia;
- Jakie dania na zimno możemy podać na obiad;
- Jakie są sprawdzone sposoby, aby nie marnować jedzenia.
Polecamy również 20 przepisów z ziemniakami.
Dania z makaronem dla każdego głodomora
Szybki obiad z makaronem sprawdzi się zarówno jako pożywne danie dla maluchów, jak i smaczny posiłek do pracy. Pasta z kremowym sosem zachwyci fanów kuchni włoskiej. Sos na bazie śmietany lub sera możemy zastąpić sosem z pomidorów lub innych warzyw. Doskonale sprawdzi się także pesto ze świeżych ziół oraz orzechów. Dużym zainteresowaniem cieszy się zapiekanka z chińskich zupek. To danie błyskawiczne z bardzo charakterystycznym makaronem. Pomysły na szybki obiad mogą być bardzo różnorodne. W tabelce poniżej znajdziemy rodzaje makaronu znane na całym świecie.
Rodzaj makaronu | Charakterystyka |
Makaron nitki | Cienki, krótki makaron w kształcie nitek |
Spaghetti | Długie, cienkie nitki |
Wstążki | Cienki, płaski, szeroki makaron przypominający tasiemki |
Orzo | Drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu |
Świderki | Gruby makaron w kształcie małych śrubek |
Lasagne | Cienkie, prostokątne plastry ciasta |
Conchiglioni | Makaron w kształcie muszelek, do nadziewania |
Penne | Rurki o średniej grubości, gładkie lub karbowane |
Cannelloni | Makaron rurki do nadziewania |
Makaron ryżowy | Cienkie, długie, przeźroczyste nitki |
Makaron rurki okraszony masełkiem z cebulką oraz posypany dobrej jakości twarogiem smakuje rewelacyjnie. Trudno mu się oprzeć. Jest to błyskawiczny obiad. Na jego przygotowanie potrzebujemy maksymalnie dziesięć minut. W krótkim czasie można przygotować również bardziej fantazyjne potrawy.
Dania z ryżem – syte i zdrowe
Dania z ryżem możemy przygotować dzień wcześniej. Jako dodatek do ryżu sprawdzą się przepyszne sosy warzywne. Aby danie było syte w sosie mogą znaleźć się:
- chude mięso;
- ryba lub owoce morza;
- tofu;
- rośliny strączkowe.
Ryż polany sosem możemy posypać dowolnym rodzajem sera. Najlepiej nadaje się do tego parmezan, cheddar oraz ser feta. Nadadzą one daniu bardziej wyrazistego smaku. Ciekawą propozycją jest curry z zieloną soczewicą oraz tofu. To znakomite danie wegańskie. Bez wątpienia będzie ono smakowało także fanom mięsa.
Jeśli w naszym domu nie raz jest potrzebny szybki obiad, warto ugotować większą ilość dowolnego sosu. Niemal każdy sos możemy zawekować lub zamrozić. Niekiedy w natłoku obowiązków nie mamy czasu na gotowanie. Wówczas wystarczy wyciągnąć słoiczek z gotowym daniem lub pojemnik z mrożoną potrawą. W 10-15 minut ugotujemy do tego makaron lub ryż.
Dania jednogarnkowe – szybkie posiłki w środku tygodnia
Danie jednogarnkowe to szybki obiad z niczego. Do jego zrobienia możemy wykorzystać różnego rodzaju mięso oraz resztki wędlin. Nie może zabraknąć w nim warzyw. Może to być bardzo czasochłonne danie lub błyskawiczny obiad z resztek z lodówki. Wszytko zależy od produktów, jakich użyjemy. Szybki obiad jednogarnkowy to inaczej gęsta zupa. Możemy sięgnąć po klasyczne warzywa do zupy tj. marchew, seler oraz ziemniaki. W garnku mogą wylądować również pomidory, rośliny strączkowe oraz cukinii.
Jeśli pozostały nam warzywa z dnia poprzedniego, możemy je wrzucić do gęstej zupy pod koniec gotowania. W ten sposób powstanie smaczna zupa warzywna z ziemniakami. Możemy ją nazwać przeglądem tygodnia. To idealne danie na chłodne dni. Zrobimy je w kilkanaście minut. Doprawiając je ziołami oraz ostrymi przyprawami sprawimy, że danie jednogarnkowe rozgrzeje nas w mgnieniu oka. Zalety dań jednogarnkowych to fakt, że nie potrzebujemy wielu naczyń do ich ugotowania i bardzo łatwo się je podgrzewa.
Dania do odgrzania – zrób je samodzielnie!
Szybki obiad dla dzieci, który nasze pociechy mogą skomponować samodzielnie, to przepyszne warzywne burrito. Do zrobienia tej smacznej przekąski potrzebujemy tortillę. Gotowe placki są dostępne w wielu marketach. Wystarczy je podgrzać w mikrofalówce lub na suchej patelni. Następnie nadziewamy je ulubionymi dodatkami. Burrito pochodzi z Meksyku. Tradycyjne dodatki to ryż, fasola oraz mięso mielone. W daniu dominuje smak sosu pomidorowego. Chętnie sięga się po świeże warzywa oraz korniszony. Zamiast sosu pomidorowego możemy przygotować:
- guacamole;
- sos czosnkowy;
- majonez;
- pesto;
- humus.
W zależności od upodobań, każdy może sięgnąć po to, co lubi. Oprócz warzyw do tortilli możemy włożyć przysmażoną pierś z kurczaka. W ten sposób zamiast smacznego burrito będziemy mieli przekąskę w stylu greckiej pity. Jest to danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Komponując burrito warto podgrzać wcześniej placek. Nie zajmie nam to dużo czasu. Tortillę możemy wykorzystać do zrobienia tostów z serem i pieczarkami. To obiad na szybko, który sprawdzi się także na śniadanie oraz na kolację. Idealny przysmak dla osób uwielbiających ciągnący się ser.
Łatwym oraz smacznym produktem do podgrzania są ziemniaki. Nasze babcie dobrze wiedziały, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu. Większość z nas pamięta z dzieciństwa ziemniaczane puree smażone na patelni na brązowo. Dziś najczęściej podgrzewamy ziemniaki w mikrofalówce, a szkoda. Kartofle w całości możemy zapiec w piekarniku. Smaczne danie, które nie zajmie nam wiele czasu, to pieczone ziemniaki z pomidorami i ciecierzycą. Rewelacyjnie smakują kartofelki zapiekane z rozmarynem oraz sokiem z cytryny. Możemy je podać do piersi z kurczaka lub indyka, którą przysmażymy w kilka minut. Ziemniaki ugotowane w mundurkach możemy zapiec w opiekaczu. Doskonały dodatek to żółty ser lub masło ziołowe nałożone przed pieczeniem. Do przypieczonego na brązowo ziemniaka pasują gzik lub tzatziki.
Dania na zimno – smacznie i prosto
Dania na zimno wyjątkowo dobrze sprawdzą się w lecie. Najpopularniejsze z nich to przepyszny chłodnik z czerwonych buraczków. Trudno oprzeć się potrawie o tak oryginalnym kolorze. Buraczki czerwone odnajdziemy w daniu ze śledziami znanym pod nazwą szuba. W skład sałatki wchodzą m.in. ziemniaki, czerwone buraczki oraz śledzie. Gdy potrzebny jest obiad na szybko, szuba nada się wyśmienicie. Alternatywą mogą być ziemniaki gotowane na parze oraz śledź w śmietanie z dodatkiem ogórka w occie.
W Niemczech bardzo popularna w lecie jest sałatka z wędlin podawana z ciepłymi ziemniakami. W pewnym stopniu jest ona wynikiem przeglądu zawartości lodówki. Oprócz mięsa znajduje się tam żółty ser, gotowane jajka oraz korniszony. Zamiast majonezu używany jest ocet oraz olej. Z ziemniaków z dnia poprzedniego jest natomiast robiona przepyszna sałatka ziemniaczana podawana z parówkami lub gotowaną kiełbasą (najczęściej z wołowiny).
Przepisy na szybkie oraz tanie dania cieszą się dużym zainteresowaniem. Dziś często brakuje nam czasu na gotowanie wymyślnych potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomimo to jeść smacznie oraz zdrowo.
Faq
Jak ograniczyć spożywanie makaronu, który jest tuczący?
Szybki obiad z makaronem może być zarówno sycący jak i zdrowy. Możemy sięgnąć po makarony z mąki pełnoziarnistej lub z roślin strączkowych. To świetna alternatywa dla białego makaronu. Zamiast tłustego sosu możemy użyć sosu z warzyw.
Co można zrobić na obiad do pracy, jeśli nie mamy czasu nawet na zakupy?
Pomysł na szybki obiad może narodzić się po otwarciu lodówki. Sałatka zero waste z produktów, które znajdziemy w jej czeluściach wprawi nie jedną osobę w osłupienie. Z resztek makaronu, ryżu, mięsa, wędlin oraz warzyw może powstać niesamowite danie. Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio pokroić, dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego oraz doprawić do smaku. W ten sposób nic się w naszym domu nie zmarnuje.