Zupa warzywna z ziemniakami
Zupy to doskonała opcja na lekką, dietetyczną kolację i porządną porcję warzyw. Ta zupa warzywna z ziemniakami, fasolką i jarmużem jest nie tylko prosta w przygotowaniu. Do tego jest pożywna i smaczna. Sami sprawdźcie.
Spis treści
Zupa warzywna z ziemniakami – składniki na 3-4 porcje
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 150 g białej fasoli – dowolny rodzaj, ja użyłam dużej fasolki. Zamiast fasoli możecie dodać ciecierzycę
- 1 średnia marchewka
- garść liści jarmużu
- 1 puszka pomidorów – całych
- 2 małe cebule – białe lub czerwone
- dwa duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki – ja użyłam ostrej
- woda w temperaturze pokojowej – ilość potrzebna do zalania warzyw
.
Zupa warzywna – przygotowanie
- Fasolkę moczcie przez około 8 godzin. Następnie ją ugotujcie. Ponieważ cała operacja zajmuje „tonę”czasu polecam ugotować więcej fasolki i użyć ją do innych potraw
- Marchewkę pokrójcie w plasterki a ziemniaki w małą kostkę. Cebulę i czosnek możecie pokroić w kosteczkę lub plasterki
- W garnku podsmażcie (na oleju rzepakowym) cebulkę i czosnek
- Jak się zeszklą wsypcie pokrojone ziemniaki i marchewkę
- Wlejcie do garnka taką ilość wody aby przykryła warzywa
- Gotujcie wszystko do czasu aż ziemniaki zmiękną
- Dopiero wtedy wlejcie do garnka pomidory, dodajcie ugotowaną fasolkę, wędzoną paprykę i jarmuż
- Teraz wystarczy jeszcze około 2-3 minuty gotowania i zupa będzie gotowa. Oznaką do zdjęcia garnka z kuchenki będzie kolor jarmużu – intensywnie zielony.
Prawda, że to proste?
.
Inne przepisy na zupy znajdziecie pod tym linkiem. Te z dużymi kawałkami warzyw należą do moich ulubionych. Za zupami – kremami nie przepadam.
Jestem ciekawa, która zupa przypadła Wam do gustu. Dajcie znaka na FB.
.
.