Lunch w 10 minut
Przez ostatnie kilka miesięcy nie miałam czasu ani ochoty na gotowanie. Nowa praca, nowe mieszkanie, nowe zajęcia angażowały mnie na tyle, że poza weekendami praktycznie nie podchodziłam do kuchni. No chyba, że nudził mi się pobliski chińczyk. Wtedy przygotowywałam lunch w 10 minut. Mój ulubiony miks w ciągu ostatnich tygodni.
Spis treści
Co mam zawsze w kuchni?
Na śniadanie
Z tymi produktami poradzę sobie każdego ranka – robiąc owsiankę.
- płatki owsiane – górskie. Zwykłe są dla mnie za twarde i trzeba je gotować a błyskawiczne tworzą gluta
- roślinne mleko – najczęściej sojowe
- gorzkie kakao
- orzechy i nasiona
- świeże lub mrożone owoce
Na obiad/ kolację
Bywają dni, kiedy w lodówce mam tylko azjatyckie sosy, w zamrażarce paczkę mrożonych warzyw a w szafce makaron i ryż. Z nich da się wyczarować przepyszny obiad na czarną godzinę. W swojej kuchni zawsze mam:
- olej lniany
- jasny sos sojowy – bezglutenowy
- sos Sriracha
- ocet ryżowy
- makaron ryżowy
- makaron chiński np. chow mein
- ryż jaśminowy lub basmati
.
Lunch w 10 minut – składniki na 1 porcję
- 80 g makaronu chow mein – waga dla suchego produktu
- kilka rzodkiewek
- liście sałaty rzymskiej
- pół papryki
- garść natki pietruszki
Czasami dodaję również
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
Sos
- łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka sosu Sriracha
.
.
Przygotowanie
Przygotowanie jest banalnie proste:
- Makaron gotuje się około 5-6 minut
- W tym czasie warzywa trzeba umyć i pokroić
- A składniki sosu ze sobą wymieszać
- Po ugotowaniu makaronu wystarczy polać go sosem i wymieszać a następnie wrzucić do niego wszystkie warzywa nie zapominając o natce pietruszki
Ot i tyle – błyskawiczny lunch w 10 minut gotowy.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne błyskawiczne pomysły na dania znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Macie już swoje ulubione przepisy? Dajcie znaka na FB.
.
.