Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warzywne burrito – 3 proste przepisy

Dzisiaj mam dla Was bardzo proste pomysły na obiad albo kolację. W 100% roślinne, obłędnie smaczne. Oto warzywne burrito na 3 sposoby.

Słowem wstępu

Kupiłam wieloziarnistą tortillę – w opakowaniu były 4 placki. Przed zwijaniem tortilli w burrito każdy placek podgrzałam na suchej patelni. Takie tortille wolę – lekko chrupkie i ciepłe. Po podgrzaniu nakładałam na tortillę wszystkie składniki, zwijam i gotowe.

Co do składników to ich ilości zależeć będzie od tego ile placków planujecie przygotować – poniżej podaję ilość na 4 placki.

U mnie zwijana tortilla jest smacznym sposobem na podanie składników, które najczęściej jadam w postaci sałatek i dań jednogarnkowych. Dzięki plackom mogę jadać je w formie burrito.

.

Warzywne burrito na 3 sposoby

.

.1. Burrito z ajvarem i czerwoną fasolą

To jest wersja „na leniucha”. Wystarczy ugotować ryż i otworzyć puszkę fasolki. Oczywiście możecie też fasolę ugotować samodzielnie.

Składniki na farsz:

  • około 100 – 150 g białego ryżu
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 4-6 łyżek pasty ajvar
  • kilka liści sałata rzymska
  • sos Sriracha – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie tortillę na suchej patelni
  2. Następnie posmarujcie ja ajvarem i nałóżcie ciepły albo ostudzony ryż
  3. Posypcie fasolą i dodajcie sos Sriracha
  4. Na koniec liść sałaty rzymskiej i burrito gotowe.

.

Warzywne burrito 3 proste przepisy
warzywne burrito z fasolą

.

.2. Burrito z fasolką w pomidorowym sosie

Tu też jednym ze składników jest ryż. Możecie biały zastąpić brązowym.

Składniki:

  • około 100-150 g ryżu
  • puszka pomidorów – polecam używać całe, mają lepszy smak
  • 200 g białej fasolki (waga po ugotowaniu albo fasolka z puszki)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne albo innej ostrej papryki. Wędzona też będzie tu pasować
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • 2-3 ogórki konserwowe – w zależności od wielkości
  • natka pietruszki
  • sałata rzymska

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – najlepiej nie używajcie ryżu w woreczkach ze względu na BPA
  2. Na patelni podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
  3. Jak tylko się zeszklą dodajcie do nich pomidory i fasolkę
  4. Wsypcie do nich ostrą paprykę i smażcie do czasu aż część wody z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje
  5. Na koniec wsypcie oregano – jeżeli dodacie je na początku gotowania to będzie gorzkie

Po przestudzeniu sosu możecie zabrać się za zwijanie burrito:

  1. Podgrzejcie tortillę na suchej patelni
  2. Nałóżcie na nią ugotowany i przestudzony ryż a następnie sos pomidorowy z fasolką
  3. Posypcie wszystko posiekaną natką pietruszki i pokrojonymi w paski liśćmi sałaty rzymskiej
  4. Zwińcie tortillę w burrito
warzywne burrito z białą fasolką
warzywne burrito zwijane

.

.3. Warzywne burrito z tajskim curry

Tu burrito wypełniłam tajskim curry z zieloną soczewicą i tofu. Curry wymieszałam z białym ryżem. Efekt był obłędny.

Przepis na to curry znajdziecie pod linkiem.

A oto efekt:

warzywne buritto z curry

.

Dajcie znaka na FB, która wersja burrito przypadła Wam do gustu.