Warzywne burrito – 3 proste przepisy
Dzisiaj mam dla Was bardzo proste pomysły na obiad albo kolację. W 100% roślinne, obłędnie smaczne. Oto warzywne burrito na 3 sposoby.
Spis treści
Słowem wstępu
Kupiłam wieloziarnistą tortillę – w opakowaniu były 4 placki. Przed zwijaniem tortilli w burrito każdy placek podgrzałam na suchej patelni. Takie tortille wolę – lekko chrupkie i ciepłe. Po podgrzaniu nakładałam na tortillę wszystkie składniki, zwijam i gotowe.
Co do składników to ich ilości zależeć będzie od tego ile placków planujecie przygotować – poniżej podaję ilość na 4 placki.
U mnie zwijana tortilla jest smacznym sposobem na podanie składników, które najczęściej jadam w postaci sałatek i dań jednogarnkowych. Dzięki plackom mogę jadać je w formie burrito.
.
Warzywne burrito na 3 sposoby
.
.1. Burrito z ajvarem i czerwoną fasolą
To jest wersja „na leniucha”. Wystarczy ugotować ryż i otworzyć puszkę fasolki. Oczywiście możecie też fasolę ugotować samodzielnie.
Składniki na farsz:
- około 100 – 150 g białego ryżu
- 200 g czerwonej fasoli
- 4-6 łyżek pasty ajvar
- kilka liści sałata rzymska
- sos Sriracha – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Podgrzejcie tortillę na suchej patelni
- Następnie posmarujcie ja ajvarem i nałóżcie ciepły albo ostudzony ryż
- Posypcie fasolą i dodajcie sos Sriracha
- Na koniec liść sałaty rzymskiej i burrito gotowe.
.
.
.2. Burrito z fasolką w pomidorowym sosie
Tu też jednym ze składników jest ryż. Możecie biały zastąpić brązowym.
Składniki:
- około 100-150 g ryżu
- puszka pomidorów – polecam używać całe, mają lepszy smak
- 200 g białej fasolki (waga po ugotowaniu albo fasolka z puszki)
- 1 czerwona cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne albo innej ostrej papryki. Wędzona też będzie tu pasować
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 2-3 ogórki konserwowe – w zależności od wielkości
- natka pietruszki
- sałata rzymska
Przygotowanie:
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – najlepiej nie używajcie ryżu w woreczkach ze względu na BPA
- Na patelni podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
- Jak tylko się zeszklą dodajcie do nich pomidory i fasolkę
- Wsypcie do nich ostrą paprykę i smażcie do czasu aż część wody z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje
- Na koniec wsypcie oregano – jeżeli dodacie je na początku gotowania to będzie gorzkie
Po przestudzeniu sosu możecie zabrać się za zwijanie burrito:
- Podgrzejcie tortillę na suchej patelni
- Nałóżcie na nią ugotowany i przestudzony ryż a następnie sos pomidorowy z fasolką
- Posypcie wszystko posiekaną natką pietruszki i pokrojonymi w paski liśćmi sałaty rzymskiej
- Zwińcie tortillę w burrito
.
.3. Warzywne burrito z tajskim curry
Tu burrito wypełniłam tajskim curry z zieloną soczewicą i tofu. Curry wymieszałam z białym ryżem. Efekt był obłędny.
Przepis na to curry znajdziecie pod linkiem.
A oto efekt:
.
Dajcie znaka na FB, która wersja burrito przypadła Wam do gustu.