Wegańskie placuszki (pancakes) ziemniaczane plus 3 dodatki
Zawsze ciągnęło mnie do placków ziemniaczanych ale nigdy nie robiłam ich w domu. Za dużo przy tym zabawy – tarcia ziemniaków a potem smażenia i dymienia. Dlatego jak tylko mam okazję zamawiam je w restauracjach/ barach. Aż pewnego dnia koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoim śniadaniem. Dziękuję Ci Martyna za placuszki ziemniaczane, które są szybkie i proste w wykonaniu a do tego zdrowsze, bo nie smażone na głębokim tłuszczu. Oto moja ich wersja – wegańska i bezglutenowa.
Spis treści
W tym miejscu podziękuję jeszcze tym wszystkim, którzy z dużym zaangażowaniem podpowiadali mi na grupie na FB z jakimi dodatkami można jeść placuszki ziemniaczane jeżeli nie jada się nabiału. Cześć z tych podpowiedzi wykorzystałam w tym artykule. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
.
Placuszki ziemniaczane – składniki na około 15 placuszków
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy – tu sprawdzi się również mąka z kukurydzy
- 2 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach
- zimna woda do zalania siemienia
- świeżo tarty czarny pieprz
Jeżeli nie zależy Wam na wegańskiej wersji placuszków to zamiast siemienia i wody możecie do ciasta wrzucić jedno jajko.
.
Placuszki ziemniaczane – wykonanie
- Siemię lniane zalejcie niewielką ilością zimnej wody i odstawcie na czas obierania ziemniaków
- Obrane ziemniaki, cebulę, czosnek, siemię z wodą oraz olej rzepakowy zmiksujcie w blenderze kielichowym – to najszybszy sposób na ziemniaczane placuszki. Im dłużej będziecie miksować tym później bardziej puszyste wyjdą placuszki
- Przelejcie masę do miski i dosypcie do niej mąkę oraz pieprz – wszystko dobrze wymieszajcie
- Nie dolewajcie oleju na patelnię – ten, który jest w cieście wystarczy do usmażenia placuszków
- Na rozgrzaną patelnię nakładajcie ciasto dużą łyżką formując kółka. Ja formuję jeden placuszek z dwóch łyżek ciasta
- Placuszki ziemniaczane smażcie dosyć długo na każdej ze stron aż nabiorą koloru i zwartej konsystencji.
Podawajcie je z ulubionymi dodatkami – na słodko lub wytrawnie. Poniżej znajdziecie moje 3 wytrawne propozycje.
.
Placuszki ziemniaczane – trzy wytrawne dodatki
.
.
WEGAŃSKI TWAROŻEK Z MIGDAŁÓW I PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów – mogą być ze skórką
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki „mleka roślinnego”
- 1 łyżka płatków drożdżowych – nieaktywnych
- świeżo tarty czarny pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksujcie razem
- Podawajcie ze szczypiorkiem
TU znajdziecie jeszcze 3 inne przepisy na wegańskie twarożki
.
.
PIECZARKI W CURRY
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka pasty curry – ja użyłam masaman curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Wykonanie:
- Pieczarki i czosnek pokrójcie w plasterki a cebulę w kostkę
- Na rozgrzanym oleju podsmażcie cebulę
- Dodajcie do niej pastę curry i zalejcie mlekiem kokosowym
- Mieszajcie wszystko do momentu aż pasta się rozprowadzi
- Teraz wsypcie pieczarki i czosnek
- Duście wszystko przez około 10 min aż pieczarki zmiękną
.
.
SAŁATKA Z POMIDORÓW I PAPRYKI
Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść kiełków – dowolnych
- kilka świeżych liści bazylii
- 1 łyżka oleju lnianego – nierafinowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
- Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrójcie w drobną kostkę
- Dodajcie umyte kiełki oraz pozostałe składniki
- Dobrze wymieszajcie i gotowe
.