Wytrawne, wegańskie placuszki ze szczypiorkiem
Placuszki ze szczypiorkiem na zdrowe śniadanie albo kolację. Zobacz jak szybko przygotujesz je z zaledwie kilku składników. Mogą zastąpić pieczywo albo stać się bazą w całym daniu. Polecam podać do nich twarożek. Wegański twarożek (przepis znajdziesz na końcu).
Spis treści
Placuszki ze szczypiorkiem – składniki na około 12 sztuk
- 150 g maki orkiszowej – można użyć również mąki pszennej graham, kukurydzianej, jaglanej
- 250 ml mleka roślinnego – bez dodatku cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 łyżki siemienia lnianego + niewiele wrzątku do ich zalania – zamiennie można dodać jajko
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- czarny pieprz do smaku
.
Placuszki ze szczypiorkiem – przygotowanie
Do przygotowania placuszków będzie potrzebny blender kielichowy oraz patelnia o nieprzywierającej powierzchni.
- Jeżeli w przepisie chcesz użyć siemienia lnianego to zacznij od zalania go niewielką ilością wrzątku i odstawienia na około 10 minut. W tym czasie wytrąci się żel zwany przeze mnie również glutem. Jeżeli używasz jajka to od razu przejdź do punktu 2
- W blenderze kielichowym zmiksuj mleko, olej, czosnek i siemię lniane lub jajko
- Następnie wsyp do nich mąkę i miksuj chwilę do momentu aż składniki się połączą
- Przełóż ciasto do miski i wsyp do niego drobno posiekany szczypiorek – wymieszaj wszystko łyżką
- Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię formując okrągłe placuszki
- Smaż po około 3-4 minuty na każdej ze stron – na średniej temperaturze.
UWAGA – to ciasto wymaga dłuższego smażenia w porównaniu do innych moich przepisów na pancakes.
.
Wegański twarożek
Do tych placuszków pasuje twarożek a ponieważ nie jadam nabiału przygotowałam serek wegański na bazie płatków owsianych, migdałów oraz orzechów laskowych. Z tego przepisu wychodzą 2 produkty – wegańskie mleko (napój roślinny) oraz serek.
Oto składniki na mleko, które powinny wypełnić 1 szklankę:
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- płatki owsiane
- 2 szklanki zimnej wody – do zalania składników
- plus 3 szklanki zimnej wody – do miksowania składników na mleko i serek
I teraz podam Ci dwa sposoby na przygotowanie mleka roślinnego:
- W pierwszym możesz nastawić składniki wieczorem i rano je zmiksować oraz odcedzić
- Drugi jest szybszy – zalewasz składniki na 2 godziny, odcedzasz, zalewasz świeżą wodą, miksujesz i odcedzasz.
Ja do odcedzania używam bardzo drobnego sitka. Stawiam je na dzbanku i przez sitko przelewam zmiksowany płyn. Na sicie zostaje pasta, z której można przygotować wege serek. A mleko zlewam do dużej butelki i wykorzystuję do kawy albo do placków.
.
A do serka potrzebne będą:
- pasta – czyli to co zostało z odlania mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suchych płatków drożdżowych (martwych drożdży)
- czarny pieprz
- koperek – opcjonalnie
Wystarczy wymieszać te składniki i wege serek gotowy.
Inne przepisu na wege twarożek znajdziesz tutaj.
.