Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Brownie z czerwonej soczewicy

Mam dla Was kolejny smaczny deser a przy okazji sprytny sposób na włączenie strączków do jadłospisu. Oto brownie z czerwonej soczewicy – obłędnie smaczne, wilgotne w środku i banalnie proste w przygotowaniu.

Kilka słów wstępu

Do przygotowania ciasta na brownie przydaje się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki idealnie sieka i łączy składniki. Nie polecam używać tutaj blendera kielichowego – ciasto jest za gęste i spalicie silnik.

Ja do pieczenia brownie używam małej ceramicznej foremki o wielkości 23 x 14 cm. Smaruję ją niewielką ilością oleju. Ale silikonowa foremka do pieczenia ciasta też się sprawdzi – takiej nie trzeba smarować.

.

Brownie z czerwonej soczewicy składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
  • 150 g suszonych daktyli
  • 5 czubatych łyżek gorzkiego kakao – nie używajcie tu kakao z cukrem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego (na takim można piec i smażyć) + niewielka ilość do wysmarowania foremki –
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 150 ml gorącej wody – do zalania daktyli

.

Brownie z soczewicy – przygotowanie

  1. Czerwona soczewica gotuje się szubko. Wypłuczcie ją, zalejcie wodą w proporcji 1:4 (1 – soczewica, 4 – woda) i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie nadmiar wody i poczekajcie aż ostygnie
  2. Daktyle zalejcie gorącą wodą i pozostawcie na minimum 10 minut – niech zmiękną
  3. Przygotujcie wszystkie pozostałe składniki
  4. Teraz możecie zabrać się za miksowanie w poniższej kolejności:
    • zmiksujcie daktyle do uzyskania gładkiej konsystencji – wodę zostawcie, może się jeszcze przydać
    • następnie dodajcie kakao, cynamon, olej oraz czerwoną soczewicę – miksujcie aż składniki się połączą a masa będzie gładka
    • dopiero na końcu dodajcie mąkę jaglaną – najpierw wmieszajcie w ciasto 2 łyżki, jeżeli będzie rzadkie dodajcie kolejne dwie, jeżeli za suche dolejcie odrobinę wody, w których moczyły się daktyle.

Ciasto na brownie powinno być na tyle gęste aby nie płynęło ale nie tak suche jak na kulki mocy (tu macie link do piernikowych kulek).

Czas pieczenia to 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Po upieczeniu poczekajcie aż brownie ostygnie – zgęstnieje wtedy i łatwiej będzie je kroić.
.

brownie z czerwonej soczewicy

.

Inne pyszne i proste przepisy na brownie znajdziecie poniżej:

Dajcie znać na FB, które brownie lubicie najbardziej.

.

.

.