Miodowe brownie bez pieczenia | bezglutenowe
Na tym blogu desery stanowią mniejszość. A powodem takiego stanu rzeczy są śniadania, które w 95% jadam na słodko. Jeden słodki posiłek dziennie (no dwa, gdy policzymy jeszcze 2-gie śniadanie również podane z owocami) wystarczy. Korzystajcie zatem z tego wyjątkowego przepisu na bezglutenowe, wegańskie, miodowe brownie, które potrzebuje jedynie 10 minut na przygotowanie.
Spis treści
Miodowe brownie bez pieczenia – słowem wstępu
Wiem – mikrofalówka nie cieszy się dobrą sławą. Naukowcy wciąż nie doszli do porozumienia jak przygotowane/podgrzane w niej posiłki wpływają na nasz organizm. Ale przecież nikt nie każde podgrzewać w niej wszystkiego codziennie czy kilka razy dziennie.
Ja przejęłam mikrofalę z całym inwentarzem wynajmowanego aktualnie mieszkania i przyznam się – korzystam z niej kilka razy w roku. Przyznam się Wam do jeszcze jednego – od kiedy tu mieszkam (ponad 14 miesięcy) nie odpaliłam jeszcze piekarnika. Czeka sobie spokojnie na czas, kiedy znowu nabiorę ochoty na wypiekanie.
Przygotowanie tego brownie zajmuje max 10 minut. Po czym poznacie, że jest już gotowe? Ciasto z płynnego przejdzie w stałe i będziecie mogli wyjadać je ze słoiczka/miski jak każde inne „upieczone” ciasto.
Tylko nie przesadzajcie z ilością – w jednej porcji jest sporo tłuszczu i słodkiego. Jedna porcja, zjadana okazjonalnie wystarczy.
.
Miodowe brownie – składniki na 1 porcję
Sypkie:
- 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej (np. eko kukurydzianej czy jaglanej)
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie (dodałam w przepisie w wersji nr 2 – poniżej)
Mokre:
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia a więcej o tłuszczach przeczytacie tutaj)
- 2 łyżki mleka roślinnego – sojowego lub owsianego
- 1 łyżka miodu
Dodatki:
- świeże owoce – maliny sprawdzą się tu znakomicie
- orzechy
.
Miodowe brownie – na mące kukurydzianej
- W miseczce dokładnie wymieszajcie suche składniki czyli mąkę z kakao
- Jeżeli macie miód, który zdążył już się skrystalizować to podgrzejcie go w mikrofalówce tak aby zrobił się płynny
- Do sypkich składników wlejcie łyżkę oleju, dwie mleka roślinnego i płynny miód
- Wszystko dokładnie wymieszajcie łyżką
- Przelejcie ciasto do słoiczka lub miseczki, w której „upieczecie” je w mikrofalówce
- Czas „pieczenia” to 1,5 minuty w temperaturze 190°C
.
Miodowe brownie – na mące jaglanej z dodatkiem chilli
- Tu też w pierwszym kroku wymieszajcie suche składniki a następnie dodajcie do nich mokre
- Polecam spróbować brownie ze szczyptą chilli lub pieprzu cayenne
- Brownie na mące jaglanej wymagało u mnie dłuższego trzymania w mikrofali – 3,5 minuty w temperaturze 190°C.
.
Brownie podawajcie na ciepło ze świeżymi owocami i pokruszonymi orzechami. Jeżeli chcecie je przechować w lodówce koniecznie zamknijcie słoiczek lub przykryjcie miskę bo szybko wysycha.
.
.
.
Jeżeli nie posiadacie mikrofali to zerknijcie na pieczone w piekarniku kakaowe muffiny z czekoladą – wychodzą rewelacyjne.
Przepisy na inne, zdrowe desery znajdziecie pod tym linkiem.
Jeżeli będziecie mieli pytania zapraszam do przesyłania wiadomości na mojej stronie na FB.
.
.