Kulki mocy (trufle) – 3 nowe przepisy na smaczny i zdrowy deser
Suszone owoce są świetną opcją na przekąszenie czegoś energetycznego, słodkiego i przy okazji zdrowszego od przemysłowo wytwarzanych słodyczy. Jeżeli macie ochotę na słodki dodatek do kawy czy herbaty to kulki mocy powinny Was zainteresować. Przed Wami aż 3 przepisy na słodkie miksowanie.
Spis treści
Porady na początek
- najwygodniej będzie Wam miksować składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Taki sprawdza się przy robieniu hummusu, masła orzechowego a także mieleniu różnych składników na kulki mocy
- wybierajcie owoce suszone naturalnie – nie siarkowane
- uformowane kulki przełóżcie do zamykanego pojemnika i przechowujcie w lodówce. Już po około 2h będą dobre do jedzenia a niektóre z nich przetrwają w lodówce nawet tydzień
.
Morelowe kulki mocy – 10 sztuk
- 300 g suszonych moreli – te naturalnie suszone są ciemnobrązowe
- 100 g wiórków kokosowych
- 40-50 ml mleka kokosowego
Zmiksujcie morele, 50 g wiórków kokosowych oraz 40 ml mleka. Masa powinna być klejąca się, nie sucha. Jeżeli nie można z niej ulepić kulek, ponieważ jest za sucha to dolejcie więcej mleka. Gdy masa jest zbytnio lejąca dosypcie trochę wiórków. Z masy formujcie kulki i obtaczajcie je w wiórkach kokosowych.
Sprawdziłam – przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, morelowe kulki były dobre do jedzenie jeszcze 7 dnia po zrobieniu.
.
.
Kulki mocy – migdały + śliwki + płatki orkiszowe – 12 sztuk
- 120 g migdałów w brązowej skórce
- około 12-14 małych, suszonych śliwek – kupujcie owoce niesiarkowane
- 60 g płatów orkiszowych – zamiennie użyjcie owsiane
- 30 ml soku jabłkowego
- amarantus ekspandowany – opcjonalnie do obtoczenia ale ostrzegam, że szybko nasiąka i staje się wilgotny
Zmiksujcie wszystkie składniki. Formując kulki lekko ściskajcie maskę – tak lepiej się sklei.
Ponieważ w kulkach znajduje się sok jabłkowy to ich przydatność do jedzenia będzie krótsza – do 2-3 dni.
.
.
Kulki mocy żurawinowe – 12 sztuk
- 250 g suszonej żurawiny – wybierajcie taką bez oleju
- 50 g suszonych daktyli
- 2 czubate łyżki surowego kakao – kiedyś M przez przypadek je kupił, w końcu się do czegoś przydało bo samo bez dodatków jest niejadalne (jest bez smaku ale ma dużo tłuszczu kakaowego) Zamiast niego możecie dać 2 łyżki gorzkiego, tradycyjnego kakao
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 7-8 łyżek mleka roślinnego – bez płynu kulki nie chcą się skleić
- 3 łyżki sezamu do masy plus część do obtoczenia kulek – opcjonalnie
Jeżeli masa będzie dla Was zbyt kwaśna to użyjcie 200 g żurawiny i 100 g daktyli
.
.
Inne przepisy na kulki/ trufle znajdziecie pod linkami
- trufle kakaowe z whisky
- trufle z wiśniami i nalewką wiśniową
.
.
Uwielbiam kulki mocy i zawsze mam je w lodówce w razie nagłej ochoty na coś słodkiego 🙂 Chętnie wypróbuję twoje przepisy!
Pozdrawiam