Jaglane ciastka z cynamonem i czekoladą
Miałam ochotę na domowe, kruche ciastka a pod ręką była jaglana mąka i kilka dodatkowych składników. Tak powstały jaglane ciastka z cynamonem i czekoladą. Nie obyło się bez pomyłki – no ale taki już ze mnie cukiernik. Tak czy inaczej – ciastka wyszły kruche i smaczne.
Spis treści
Składniki na 9 dużych ciastek
Tak – w przepisie nie ma tłuszczu. Zwyczajnie zapomniałam go dodać i zauważyłam to dopiero jak ciastka były już w piekarniku. Na szczęście bez tłuszczu też się upiekły i do tego wyszły całkiem smaczne.
- 300 g mąki jaglanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe lub owsiane
- 1.5 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 małe banany – dojrzałe
- 40 g gorzkiej czekolady – wegańskiej
- 50 g cukru trzcinowego
.
Jaglane ciastka z cynamonem – przygotowanie
Potrzebna będzie Wam waga do odmierzania składników. Wszystkie wymieszajcie w jednej misce a ciasto na blachę nakładajcie dużą łyżką.
Od roku do pieczenia ciastek używam silikonowej maty – sprawdza się bardzo dobrze, po użyciu nadaje się do mycia i można ją używać wielokrotnie. To zdecydowanie lepszy sposób na wypieki i do tego zgodny z filozofią zero waste.
Banana rozgniećcie widelcem a czekoladę pokrójcie w drobne kawałki
- W misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem
- Wlejcie do niej mleko i dokładnie wszystko wymieszajcie
- Dodajcie rozgniecionego widelcem banana – ponownie wszystko wymieszajcie
- Już na końcu wsypcie do miski drobno pokrojoną czekoladę i wmieszajcie ją w ciasto
- Ciasto nałóżcie na papier do pieczenia – lepiej na matę do pieczenia. Do niej ciastka się nie przykleją.
Czas pieczenia 20 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu)
.
Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż ciastka wystygną. Wypieków z proszkiem do pieczenia (tych z sodą też) nie powinno się jeść na ciepło.
Inne pomysły na wypieki i desery znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB jakie ciastka pieczecie najczęściej.
.
.
.