Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pomarańczowe brownie z czarnej fasoli

Pomarańczowe brownie to kolejny pomysł na roślinne, bezglutenowe ciasto obłędnie pachnące kakao. Tym razem bazą jest w nim fasola a aromatem skórka i sok ze świeżej pomarańczy. Kombinacja idealna zimową porą.

Nie bójcie się fasoli

W cieście jej smak nie jest wyczuwalny. Zadaniem fasoli jest tu zbudowanie masy ciasta  i ciągnącej konsystencji. W poprzednich przepisach na brownie wykorzystywałam już warzywa. Pamiętacie?

.

Pomarańczowe brownie – składniki na małą foremkę

  • 400 g ugotowanej czarnej fasoli (200 g wagi dla suchej)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki mąki owsianej – jaglana też się sprawdzi
  • 1 większa pomarańcza – skórka + sok
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego + 1 łyżka do wysmarowania foremki
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml wody – do zalania daktyli
  • 2 łyżki płatków migdałowych – opcjonalnie do posypania brownie

.

Pomarańczowe brownie – przygotowanie sprzętu i składników

Jeżeli do tego brownie sami chcecie ugotować fasolę  (ja właśnie tak zrobiłam) to namoczcie ją na około 10 godzin. Polecam zrobić to wieczorem a kolejnego dnia fasolę dokładnie opłukać i ugotować. Czarna fasola gotuje się około 45-50 minut. Powinna być dosyć miękka. Możecie wykorzystać również fasolę z puszki lub słoika.

  1. Na początku zalejcie wrzątkiem daktyle. Zmiękną w trakcie przygotowywania pozostałych składników.
  2. Nastawcie piekarnik na 180°C
  3. Wysmarujcie foremkę olejem
  4. Do łączenia składników czyli przygotowania ciasta sprawdzi się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki świetnie mieli daktyle
  5. Sparzcie pomarańczę, zetrzyjcie z niej skórkę na drobnej tarce oraz wyciśnijcie z niej sok

.

Pomarańczowe brownie – przygotowanie ciasta

  1. Do blendera przełóżcie daktyle razem z wodą, w której się moczyły – zmiksujcie je. Nie musi być dokładnie. Później, w upieczonym brownie, kawałki daktyli stworzą smaczną konsystencję
  2. Do rozdrobnionych daktyli
    • wlejcie olej
    • wsypcie kakao
    • startą skórkę z pomarańczy
    • wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy
    • dodajcie 2 łyżki mąki
  3. Wszystko razem chwilę miksujcie
  4. Na końcu przesypcie do robota fasolę i zmiksujcie składniki na gęstą, gładką masę
  5. Teraz wystarczy przełożyć ją do wysmarowanej olejem foremki i posypać płatkami migdałów

Czas pieczenia – 25 minut w 180°C

Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż ciasto ostygnie. Chłodne smakuje lepiej.

.

Pomarańczowe brownie

Pomarańczowe brownie

.

.
.