Pomarańczowe brownie z czarnej fasoli
Pomarańczowe brownie to kolejny pomysł na roślinne, bezglutenowe ciasto obłędnie pachnące kakao. Tym razem bazą jest w nim fasola a aromatem skórka i sok ze świeżej pomarańczy. Kombinacja idealna zimową porą.
Spis treści
Nie bójcie się fasoli
W cieście jej smak nie jest wyczuwalny. Zadaniem fasoli jest tu zbudowanie masy ciasta i ciągnącej konsystencji. W poprzednich przepisach na brownie wykorzystywałam już warzywa. Pamiętacie?
.
Pomarańczowe brownie – składniki na małą foremkę
- 400 g ugotowanej czarnej fasoli (200 g wagi dla suchej)
- 100 g suszonych daktyli
- 2 łyżki mąki owsianej – jaglana też się sprawdzi
- 1 większa pomarańcza – skórka + sok
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego + 1 łyżka do wysmarowania foremki
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 100 ml wody – do zalania daktyli
- 2 łyżki płatków migdałowych – opcjonalnie do posypania brownie
.
Pomarańczowe brownie – przygotowanie sprzętu i składników
Jeżeli do tego brownie sami chcecie ugotować fasolę (ja właśnie tak zrobiłam) to namoczcie ją na około 10 godzin. Polecam zrobić to wieczorem a kolejnego dnia fasolę dokładnie opłukać i ugotować. Czarna fasola gotuje się około 45-50 minut. Powinna być dosyć miękka. Możecie wykorzystać również fasolę z puszki lub słoika.
- Na początku zalejcie wrzątkiem daktyle. Zmiękną w trakcie przygotowywania pozostałych składników.
- Nastawcie piekarnik na 180°C
- Wysmarujcie foremkę olejem
- Do łączenia składników czyli przygotowania ciasta sprawdzi się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki świetnie mieli daktyle
- Sparzcie pomarańczę, zetrzyjcie z niej skórkę na drobnej tarce oraz wyciśnijcie z niej sok
.
Pomarańczowe brownie – przygotowanie ciasta
- Do blendera przełóżcie daktyle razem z wodą, w której się moczyły – zmiksujcie je. Nie musi być dokładnie. Później, w upieczonym brownie, kawałki daktyli stworzą smaczną konsystencję
- Do rozdrobnionych daktyli
- wlejcie olej
- wsypcie kakao
- startą skórkę z pomarańczy
- wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy
- dodajcie 2 łyżki mąki
- Wszystko razem chwilę miksujcie
- Na końcu przesypcie do robota fasolę i zmiksujcie składniki na gęstą, gładką masę
- Teraz wystarczy przełożyć ją do wysmarowanej olejem foremki i posypać płatkami migdałów
Czas pieczenia – 25 minut w 180°C
Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż ciasto ostygnie. Chłodne smakuje lepiej.
.
.
.
.